Mačka v snegu

(Foto: Thinkstock)

Uprava lastnikom in skrbnikom živali v času, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, priporoča, da svojim živalim omogočijo počitek v suhem prostoru.

Kot so sporočili iz uprave, naj bodo pasje ute dobro izolirane (tla, streha in stene z vsaj petimi centrimetri izolacijskega materiala). Poleg tega ute ne smejo biti izpostavljene prepihu in vetrovom, naj bodo večprekatne, psi pa naj imajo ustrezen material za ležišče (zelo primerne so večje količine slame).

"Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna," so opozorili.

Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energetsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.

Uprava opozarja tudi na primerno prezimovanje pašnih živali na prostem. Živali pozimi pojedo več krme, da si zagotovijo dovolj energije za vzdrževanje telesne temperature, poskrbeti je treba tudi za zadostno količino pitne vode.

"Rejec, ki se odloča za prezimovanje svojih živali na prostem, se mora najprej dobro seznaniti s posebnostmi vremenskih razmer (temperature, padavine, veter) in drugimi okoljskimi značilnostmi območja, na katerem namerava prezimiti svoje živali (teren, vodotoki, možne poplave, hudourniki, plazovi itd.)," so poudarili.

Živali na prostem morajo biti vse leto zavarovane pred neugodnimi vremenskimi razmerami, plenilci in drugimi nevarnostmi - na voljo morajo imeti najmanj zaščito pred močnim vetrom in suh prostor oz. suho mesto za počitek.

V času hudega mraza je pomembno, da so živali čiste in suhe, saj ima mokra in z blatom zamazana dlaka zmanjšano izolacijsko sposobnost.

Za pašne živali v času ekstremno nizkih temperatur, to so temperature pod -10 stopinj Celzija, uprava priporoča, da se jih umakne v hleve.

Uprava tudi pri prevozu živali opozarja na primerno ravnanje. Prevoz živali v komercialne namene sicer ureja evropska uredba, po kateri prevoz živali lahko poteka s cestnimi prevoznimi sredstvi, če je znotraj oddelka, v katerem so živali, zagotovljena temperatura od 5 do 30 stopinj Celzija. Dovoljena so odstopanja za pet stopinj Celzija.

"Tudi v primeru nižjih zunanjih temperatur se lahko v oddelku z živalmi doseže ustrezna temperatura, saj živali same oddajajo toploto. Da bi to lahko dosegli morate poskrbeti, da imajo živali suh prostor, so zavarovane pred vetrom, obenem pa je zagotovljeno zadostno prezračevanje," so poudarili.

Uprava sicer v primeru obilnih snežnih padavin ali drugih vremenskih nevšečnosti in temperatur nižjih od -5 stopinj Celzija, odsvetuje pot, saj se znotraj premikajočega se prevoznega sredstva le s težavo zagotovi ustrezno temperaturo in pogoje za prevoz živali.