lisica

O nevarnosti so iz beneškega inštituta Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie obvestili veterinarje na območju Gorice, Vidma, Trsta in Pordenona. V prvih mesecih leta 2018 si zaznali povečano število poginulih lisic. Pregledali so 85 trupel lisic in pri 39 primerih (46 %) odkrili, da je vzrok za pogin pasja kuga. Največ primerov so zabeležili na področju Vidma (od Trbiža do Vidma), v občini Gemona del Friuli z okolico, pa tudi v goriški in tržaški pokrajini. Bolezen naj bi se po poročanju italijanskih medijev že razširila tudi na slovensko območje, kamor lisice zahajajo.

Zaznali so tudi klinične znake te bolezni pri nekaterih živalih, in sicer so pri lisicah opazili pomanjkanje strahu in instinkta za beg, ter motnje v delovanju živčnega sistema.

Koga prizadene?

Gre sicer za zelo nevarno bolezen, ki prizadene pse, predvsem mlade, lisice, volkove in tudi nekatere druge živali, recimo mačke in bele dihurje. Bolezen je močno nalezljiva in v veliko primerih se konča s smrtjo. Značilni znaki so, poleg očnega izcedka iz nosu, tudi motnje živčnega sistema s krči ter paraliza. Virus sproži tudi imunosupresijo (zaviranje delovanja imunskega sistema).

Kot še poročajo italijanski mediji, gre za virus, ki sodi v družino virusov Paramyxoviridae, v katero sodita med drugim tudi virus ošpic in goveje kuge.

Debel pes

(Foto: iStock)

Znaki in potek bolezni

Virus, ki je prisoten v nosnem in očesnem izcedku bolne živali, se prenaša v okolje več mesecev.. Virus se lahko širi tudi preko hrane in predmetov, ki so bili kontaminirani s temi izcedki. Čas od okužbe do pojava prvih znakov obolenja je 14–18 dni. Povišana telesna temperatura se sicer lahko pojavi že 3–6 dni po okužbi. Psa lahko pred to boleznijo zaščitimo z ustreznim cepivom proti kužnim boleznim. Če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 2 leti, veterinarji svetujejo ponovno cepljenje

Najprej se pojavi vročina, ki lahko traja samo nekaj dni. Nato se vročina spet pojavi, ki traja dlje in jo spremljajo še drugi znaki.

Pri mladičih, ki so bili cepljeni le z enim odmerkom, lahko pride do razvoja blažje oblike bolezni, ki se kaže z izcedkom iz nosa in kašljanjem, obstaja pa več oblik bolezni: lahko prizadene dihala (gnojni izcedek iz nosu, kihanje in pljučnica), lahko le prebavila (driska, bruhanje), ali pa le živčni sistem (mišični krči, paraliza posameznih mišic, slepota, žival kroži) oziroma kožo (izpuščaji, potemnitev kože na smrčku in blazinicah na tacah) in oči (gnojni izcedek).

Zdravljenje

Če se začne dovolj zgodaj, se žival zdravi simptomatsko s podporno terapijo (antibiotiki, infuzije, vitamini, sredstva proti bruhanju in driski, krčem, drgetanju, protivnetne terapje) in v tem primeru je morda celo upanje, da psa rešimo pred poginom. Sicer pa specifičnega zdravljenja, tako kot pri drugih virusnih boleznih, ni. V primeru, da bolezen odkrijemo prepozno, živali ni mogoče pomagati in se je največkrat treba odločiti za uspavanje. V primeru, da pes preboli pasjo kugo, ima imunost zagotovljeno za vse življenje.