Pasji mladič

Samokontrola pomeni, da pes ve, kaj sme in kaj ne in se teh pravil tudi drži. (Foto: iStock)

Obstaja zelo velika razlika med klasičnim šolanjem in vzgojo psa. Kaj je glavna razlika? Klasično šolanje poteka na poligonu, v nekem “sterilnem” okolju, kjer se izvajajo bolj ali manj uporabne vaje poslušnosti. Vzgoja psa pa je precej širši pojem in zajema tako socializacijo, kot tudi življenje s psom in predvsem uporabne vaje poslušnosti. Ne izvaja se samo na poligonu, ampak tudi ali predvsem v urbanem okolju. Glede na to si definitivno večina ljudi želi in potrebuje vzgojenega psa. Popolnoma nič nam namreč ne pomaga, če pes na poligonu izvaja neke vaje poslušnosti, če ga pa želimo vzeti v mesto s sabo na kavo, pa ne zna ležati niti 10 minut pri miru pod mizo. Zaradi tega si vas, vodnike psov, želim motivirati in odpreti oči, da s procesom klasičnega šolanja na poligonu tega ne boste dosegli. Naleteli boste na težavo, ki jo vedno bolj opažam v zadnjih letih: ljudje si želijo vzgojenega psa, gredo v pasjo šolo, tam psa šolajo in dobijo šolanega, nevzgojenega psa.

Jure Pribičevič

Jure Pribičevič, strokovnjak za prevzgojo psov (Foto: osebni arhiv)

Dobijo psa, ki izvaja vaje poslušnosti v nekih vnaprej pripravljenih sterilnih okoljih, ne zna pa se recimo lepo obnašati v urbanem okolju. Zato sem pripravil spisek 5 vaj, ki se mi zdijo ključnega pomena za normalno življenje s psom v urbanem okolju in vam svetujem, da se jih čim prej lotite, če se jih sveda še niste:

Odpoklic

Pravilo je, da psa ne smemo spuščati v urbanem okolju, če ga pa že spustimo, kjer je dovoljeno, je življenjskega pomena, da zna na klic priteči nazaj. To je odgovorno do drugih sprehajalcev ter pomembno za varnost našega psa – če pes ne odreagira na naš prvi klic, je velika nevarnost, da ga lahko povozi avto, se izgubi ker je stekel za srno,…

Hoja na popuščenem povodcu

Med hojo na popuščenem povodcu ter klasično vajo poleg zraven noge, kjer so učili pse, da hodijo na poligonu poleg zraven noge, je velika razlika. Če vemo, da se s svojim psom ne bomo udeleževali tekem poslušnosti, da torej ne bomo aktivni v športni kinologiji, je precej bolj pomembno, da psa naučimo, da zna hodit na popuščenem povodcu – da nas torej ne vleče, da nas ne boli roka, da z veseljem psa sprehajamo ter mu nudimo tisto kar potrebuje.

Navajanje psa na transport

Psa je potrebno navadit tako na prevoz v našem avtu kot tudi na javni transport. Kamorkoli želimo s psom (k veterinarju, v mesto, na morje, v hribe …), je potrebno psa najprej navaditi na njegov transportni boks, saj se bo le tako dobro počutil v avtu. Zaradi tega bi morala biti ta vaja sestavni del kvalitetnega tečaja vzgoje psa.

Socializacija

Socializacija je zelo širok pojem. V grobem pomeni, da se pes ne ukvarja z dražljaji iz okolice in se dobro počuti v urbanem okolju. Če podam nekaj primerov: pes, ki je socializiran na promet, se na njega ne odziva, psa, ki je socializiran na pse, ti ne zanimajo itd.

Pes

Pravilo je, da psa ne smemo spuščati v urbanem okolju, če ga pa že spustimo kjer je dovoljeno, je življenjskega pomena, da zna na klic priteči nazaj. (Foto: iStock)

Samokontrola

Samokontrola pomeni, da pes ve, kaj sme in kaj ne in se teh pravil tudi drži. Pes s samokontrolo zna počakati, npr. ležati pred trgovino, z njim lahko gremo na kavo, zna se umiriti in počakati, če se nekje v urbanem okolju ustavimo – npr. da s kom poklepetamo (ta čas ni nervozen, ne skače ter ne izsiljuje za našo pozornost).

Po mojem mnenju je klasično šolanje psov v redu, če želite s psom kasneje v športno kinologijo, definitivno pa to ni nekaj, kar potrebujemo za življenje z našim psom v urbanem okolju. Mi potrebujemo vzgojenega psa, vzgoja pa je precej širši pojem in zajema predvsem življenje s psom ter socializacijo. Zato vam svetujem, da svoj čas, ki ga imamo čedalje manj, začnemo pametno investirat in nehamo delat nesmiselne vaje poslušnosti na poligonu. Namesto tega se posvetimo uporabni poslušnosti, psa vzgojimo in tako bomo dobili dejansko, kar si želimo - družinskega člana, ki ga lahko vzamemo kamorkoli s seboj in smo na njega tudi ponosni.