kuža

(Foto: iStockphoto)

Nekoč se mi je zdelo, da me bo vsak pes ugriznil. S tem ko sem se jih bal, sem vstopil v začarani krog. Več kot sem čutil strahu, bolj so se psi čudno vedli in posledično sem se jih seveda bal še bolj. Kljub mojem strahu pa so me hkrati zmeraj zelo zanimali. Ko sem imel možnost kupiti svojega prvega psa, sem vedel, da bom moral glede tega neprijetnega strahu nekaj ukreniti. Svoje ugotovitve želim deliti tudi z vami v upanju, da morda pomagam še komu, ki ima podobne težave.

Jure Pribičevič

Jure Pribičevič, strokovnjak za prevzgojo psov (Foto: osebni arhiv)

Kaj lahko ukrenete?

Priznajte si, da vas je psov strah

Če vas v situaciji, ko vidite psa, preplavi nek čuden občutek, je to po vsej verjetnosti znak, da se psov bojite. Mene je ob pogledu na psa preplavil adrenalin po celem telesu, počutil sem se zmedenega, včasih se mi je celo začelo vrteti. To je bil res močan strah. Mogoče imate vi manjšega, vendar si ga morate vseeno priznati, če ga seveda želite odpraviti. Samo priznanje pa seveda ne bo dovolj. Treba je začeti aktivno iskat rešitve. Če si res želite odpraviti ali vsaj zmanjšati strah pred psi, morate imeti za to najprej veliko željo.

Spoznajte pasjo telesno govorico

Psov me je bilo strah predvsem zato, ker nisem vedel, kako razmišljajo, nisem poznal pasje psihologije ter znakov njihove telesne govorice. Tako je zdaj recimo še vedno pri konjih. Ker jih ne poznam dovolj, jih tudi ne razumem in ne poznam njihovega obnašanja (npr. ne vem kaj pomeni če konj zarezgeta, da ušesa nazaj,…), posledično se mi zdijo nepredvidljivi in se jih raje izognem.

Torej o psih pridobite čim več znanja (preberite kakšno kvalitetno knjigo, si oglejte kakšen video blog na to temo …), podučite se o pasji telesni govorici – npr. kaj pomeni, če pes naježi dlako, kaj pomeni, če maha z repom … Včasih se mi je zdelo, da me bo vsak pes, ki me je za hipec pogledal tudi ugriznil. To je bilo zato, ker nisem poznal osnovnih komunikacijskih znakov psov. Večina psov, ki gredo mimo vas, o vas sploh ne razmišlja, in če o vas ne razmišljajo, vas vsekakor ne bodo kar napadli.

Ne silite v pse, ki jih ne poznate ali se jih bojite

Velikokrat vidim, da ljudje, ki se psov bojijo, silijo v njih. Verjetno želijo svoj strah prikriti, ker jim je nerodno. Če vas je psov strah, ni potrebe, da vam je nerodno. Če niste prepričani, ne silite v psa, saj oddajate tudi takšne znake in pes to zazna. Če želite imeti stik s psi, imejte stike s samozavestnimi, vzgojenimi in predvsem starejšimi psi. Še najbolje od lastnikov, ki jih poznate in jim tudi zaupate. Starejši psi so bolj umirjeni in nimajo več hitrih gibov in reakcij, ki bi vas lahko prestrašili. Tako boste pridobili prave izkušnje in povečali svojo samozavet.

kuža

(Foto: iStockphoto)

Če slučajno pride do situacije, ko pes priteče do vas in začutite strah, vam predlagam naslednje:

► Psa ne glejte v oči, glejte stran, saj mu tako sporočate, da zanj niste grožnja.

► Psa ne ogovarjajte.

► Mirujte in ne silite v psa.

► Če je lastnik psa blizu, mu na miren način sporočite, če lahko psa pripne. Ne kričite in ostanite mirni.

► Ne tecite stran, saj boste v psu vzbudili nagon po plenu in bo po vsej verjetnosti tekel za vami.

Na vse vodnike psov apeliram, da svoje pse vzgojijo ter da so uvidevni do okolice. Pomembno je, da so psi socializirani na vse dejavnike v urbanem okolju. Socializiran pes se naj ne bi odzival na dražljaje iz okolice, torej naj se tudi ne bi odzival na ljudi. Socializiran pes ne skače po ljudeh ker jih ima »rad«, temveč se na njih ne ozira. Zavedajte se, da nimajo vsi ljudje radi psov ter da se jih nekateri celo zelo bojijo.

Če sem jaz lahko premagal svoj strah lahko uspe tudi vam!

kuža

(Foto: iStockphoto)