Prehlad psa

Pogosteje so prehlajeni mladiči, ker še nimajo povsem razvitih dihal in imunskega sistema. Bolj občutljivi so tudi starejši psi. (Foto: iStockphoto)

Kihanje, kašljanje, izcedek iz nosu in tudi povišana telesna temperatura – vsi ti simptomi pri ljudeh nakazujejo prehlad. Slednji pa ni nekaj, kar bi napadlo le ljudi, saj so lahko tudi naši zvesti prijatelji psi prehlajeni. In to še kako!

Znaki prehlada

Prehlad je pravzaprav obolenje zgornjih dihalnih poti in ga običajno povzročajo razni virusi in bakterije. Znaki prehlada pri psu:

- pojavijo se lahko izcedki iz oči in smrčka,
- kihanje,
- kašljanje,
- zmanjšan apetit,
- v hujših primerih tudi vročina,
- potrtost,
- težko dihanje,
- sopenje (takrat moramo nujno obiskati veterinarja).

Prehlad psa

Psi se lahko prehladijo tudi zaradi večjih nenadnih temperaturnih sprememb, kar pomeni, da so prehladu podvrženi vse leto. (Foto: Reuters)

Kako pogost je prehlad in kateri psi so občutljivejši?

Vsako obolenje dihalnega sistema 'laično' imenujemo prehlad. Pogosteje so prizadeti mladiči, ker še nimajo povsem razvitih dihal in imunskega sistema. Občutljivejši so tudi: starejši psi zaradi kroničnih degenerativnih sprememb, psi z alergijami, psi s prirojenimi hibami (podaljšano mehko nebo, zožitev sapnika ...), psi s pridobljenimi hibami (tumorji, ki povzročajo zožitev dihalne poti).

Psi se lahko prehladijo zaradi večjih, nenadnih temperaturnih razlik, prevelike količine zaužitega snega, če pregreti poleti ležijo na hladnih površinah ali pijejo zelo hladno vodo. Prehlad pri psu je lahko prisoten vse leto. Pozimi zaradi mraza, poleti zaradi vročine (mrzla voda, klimatske naprave).

Pes je prehlajen – kaj narediti?

Če boste posumili, da je vaš pes prehlajen, ga dobro opazujte. Če zavrača hrano in vodo, če močno kašlja, kiha ali smrka, pa je potreben obisk pri veterinarju.

Prehlad ni vedno »nedolžen«

Prehlad se lahko pokaže v hudi obliki z gnojnim izcedkom iz smrčka, oči, posledično pa lahko, če prehlada ne zdravimo, privede do vnetja sapnika in pljučnice. Pes lahko zboli tudi za vnetji ušes.

Preprečevanje prehlada

Preventiva proti kužnim boleznim je največkrat na prvem mestu. Dobra in kakovostna hrana ter čista pitna voda vse leto sta poleg rednega cepljenja proti kužnim boleznim pogoj, da ima naš pes dober imunski sistem in da raznorazne okužbe preživi brez stresa.

Hrana, ki jo vaš pes zaužije, naj vsebuje manj konzervansov in več mesa. Izogibajte se hrani na osnovi žit in koruze. Poskrbite, da se bo vaš pes dnevno dovolj gibal in dobil tudi kakšne vitamine. In tako s pasjim prehladom gotovo ne boste imeli težav.