Pasji zobje

Vsaj dvakrat tedensko psu očistite zobe. (Foto: iStock)

Že od malih nog nas opozarjajo, da je redna in ustrezna ustna higiena, kamor sodijo tudi redni pregledi pri zobozdravniku, osnova tako za zdravje ustne votline kot splošno zdravje, ne smemo pa zanemariti niti estetskega učinka. Tako kot za ljudi pa je ustna higiena pomembna tudi za naše štirinožne prijatelje, a žal le redko kateri lastnik za zobe svojega psa poskrbi tako kot za svoje. Če imate radi svojega pasjega prijatelja, o čemer ne dvomimo, je skrajni čas, da poskrbite tudi za zdravje njegove ustne votline, in sicer tako, da mu zagotovite ustrezno prehrano, mu redno čistite zobe in ga enkrat letno odpeljete na pregled k veterinarju, ki bo preveril, kakšno je stanje zob. Po tretjem letu starosti se namreč pri kar 90 odstotkih psov pojavi zobni kamen, pogosta so tudi vnetja dlesni, nekoliko redkeje se pojavi zobna gniloba. Na splošno pa velja, da so paradontalne bolezni ena najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo veterinarji.

Vnetje dlesni in zobni kamen

Kot rečeno, je gingivitis najpogostejše zobno obolenje pri psih. Gre za vnetje dlesni, ki se razvije zaradi nabiranja bakterij med zobmi in dlesnimi, posledično pride do draženja in pozneje do krvavitve. Vnetje dlesni je faza pred vnetjem obzobnega tkiva in se lahko začne že veliko prej.

Pasji zobje

Rumene ali rjave plasti na zobeh pomenijo zobni kamen. (Foto: iStock)

Psu se torej na zobeh med prehranjevanjem nabirajo mehke zobne obloge, ki jih je treba redno čistiti oziroma odstranjevati, v nasprotnem primeru se na njih začnejo nabirati mineralni delci, ki so prisotni v slini, in po nekaj dneh nastane zobni kamen (trde obloge). Prepoznamo ga po rumenkastih oziroma rjavkastih plasteh na zobeh, ki kljub ščetkanju ali drgnjenju s krpico ne izginejo. Nalaganje zobnega kamna povzroča odmikanje dlesni od zoba, zaradi česar se ustvarjajo žepki, kjer se razvijajo bakterije. To vodi v parodontalno bolezen, zaradi katere se izgublja vezivno tkivo, ki skrbi za trdo zasidranost zob, to pa lahko privede do izgube enega ali več zob.

Če stanje ignoriramo, se lahko bakterije, ki so povzročile vnetje, razširijo v kri in nastane vnetje na jetrih, ledvicah in srčnih zaklopkah. Ko se vnetni proces začne, oslabi tudi imunski sistem, zato je pes manj odporen tudi na druge bolezni.

Na vnetje obzobnih tkiv kažejo pordele dlesni ob zobnem vratu in seveda neprijeten zadah. Če ima pes zobni kamen, bo imel tudi težave pri prehranjevanju, lahko bo tudi spremenil prehranjevalne navade ali se prekomerno slinil. Če je bolezen že napredovala, pes težko žveči in odklanja trdo hrano, pri hudih bolečinah jo začne zavračati v celoti.

Če pri psu zaznamo zobni kamen, ga moramo nujno peljati k veterinarju, saj trdih oblog, kot rečeno, ne moremo odstraniti sami. Gre za poseg, ki ga veterinar opravi v splošni anesteziji. Največkrat v ta namen uporabljajo ultrazvočni čistilec zobnega kamna, pri tem pa temeljito očistijo tudi žepke pod dlesnijo, kjer je nakopičenih največ bakterij. Ko je čiščenje zob končano, se jih tudi spolira, v primeru resnejših težav je treba zob celo izpuliti.

Preventiva je ključnega pomena

Kot pri vsaki stvari je tudi tukaj ključnega pomena preventiva. Z ustrezno ustno higieno začnite že pri mladičku. V trgovinah za male živali boste našli vrsto pripomočkov, med drugim zobnih ščetk, ki vam bodo v pomoč pri čiščenju zob vašega kosmatinca. Na voljo so tudi posebne pasje zobne kreme (pogosto z okusom, ki je psu všeč), ki olajšajo vaše delo. Seveda pa ne bo nič narobe, če se boste čiščenja zob lotili z navadno zobno ščetko in brez zobne paste; najbolj učinkovito je namreč mehansko čiščenje. Če pes dovoli, lahko uporabljate tudi električno zobno ščetko. 

Če psa hranite s suho hrano in mu ne umivate zob, mu briketov raje ne namakajte v vodo, saj je tako večja verjetnost, da se mu bo hrana 'prilepila' na zobe. Če se ne želite lotiti ščetkanja ali vam pes tega ne dovoli, lahko primerljiv rezultat dosežete tako, da psu ponudite za žvečenje večji kos govejih vampov ali surov korenček, zobno ščetko pa lahko nadomestijo tudi kosti in bikovke.

Nikar ne pozabite niti na redne letne preventivne preglede pri veterinarju. Roko na srce, zatiskanje oči pred težavami vas lahko na koncu močno udari po žepu.