Zgodilo se je na vrhu gorskega prelaza Donner v Kaliforniji hladnega zimskega jutra lani. Psička je imela strelno rano, nikjer okoli pa ni bilo nikogar, ki ji pomagal. Dokler je ni čisto po naključju zagledal nek pohodnik.

Poklical je na pomoč organizacijo Truckee Animal Services. Ti so pridrveli na kraj in oskrbeli psičkine rane ter jo odpeljali na varno. Niso vedeli, koliko časa je psička že čakala na pomoč, tako da so dobesedno bili bitko s časom in nihče ni mogel zagotoviti, da bo psička še kdaj lahko živela normalno življenje. Kot so izjavili člani društva, ki so psički pomagali v prvih urah, so poškodbe kazale na izjemno mučno preteklost, polno zlorab. Imela je strelno rano na glavi in številne druge poškodbe, bila pa je tudi podhranjena in podhlajena.

Kljub temu, da so jo našli v grozljivem stanju, se je njeno stanje sčasoma izboljševalo. Prestala je številne operacije in psička je začela kazati svoj pravi značaj. Mili karakter je bil tisti, ki je vse, ki so spremljali njeno okrevanje, najbolj presenetil.

Ljubezen na prvi pogled

Kmalu sta zavetišče obiskala Brittany Dowda in Matt Risse, ki sta jo tudi posvojila. Iskala sta psa za družbo tistemu, ki sta ga imela doma. Kot sta kasneje povedala, sta v sekundi, ko sta videla psičko, vedela, da je ona prava z njiju. Iz Angel ( tako so jo poimenovali v zavetišču) sta jo preimenovala v Leano.

Preobrat, ki ga niso pričakovali

S psičko sta imela  v začetku kar nekaj težav – v prvi vrsti sta jo bojda morala naučiti, kako biti pes. Sicer nenavadno zveni, a Leana se ni znala niti igrati z drugimi psi, tako da sta jo morala najprej socializirati. Po osnovnih lastnostih sodeč, je bilo menda več kot očitno, za kakšen namen so jo želeli prejšnji lastniki uporabljati. Ko se je srečala z drugimi psi, je bila menda v pripravljenosti na napad, ves čas na preži. A s trdim delom jim je uspelo in zdaj naj bi bila popolnoma neproblematična v družbi drugih psov.

Še več kot to – Leanna je postala terapevtski pes. Prvič so njene sposobnosti privrele na plano, ko jo je obiskal nečak, otrok s posebnimi potrebami. S psičko je takoj navezal poseben stik. Z njo so opravili zahteven tečaj in pridobili certifikat za terapevtskega psa. Kot terapevtska psička zdaj obiskuje ljudi v bolnišnicah, domovih za ostarele, otroke s posebnimi potrebami, tiste v vrtcih, osnovnih šolah … Pomaga pa tudi otrokom, ki imajo težave pri branju.