Mačka

(Foto: iStock)

Poleg ustrezne nege in domovanja pri zagotavljanju zdravja in dobrega počutja mačk igra pomembno vlogo uravnotežena prehrana ter sveža in neoporečna voda. Veliko je govora o tem, kaj je dobro in kaj ne za naše ljubljenčke. Dejstvo je, da brez posameznih hranljivih snovi, brez vitaminov ter mineralov, nobena mačka ne more živeti zdravo. Lastniki, ki pripravljajo obroke doma, morajo poznati pomen uravnotežene prehrane in v vsakdanje obroke mačk vključevati ustrezne sestavine.

Zelenjava v pasji prehrani - da ali ne?

Kaj so vitamini?

Vitamini spadajo med organske molekule, ki jih organizem potrebuje pri procesih presnove, v njih sodelujejo kot encimi ali njihovi prekurzorji ter koencimi. So biološko aktivne substance, ki organizmu pomagajo pri izkoriščanju hranljivih snovi. V primeru, da jih v mačji organizem vnesemo premalo, govorimo o hipovitaminozi, v nasprotnem primeru o hipervitaminozi. Prva težava se pojavlja pogosteje in lahko pripelje do lažjih in hujših neprijetnosti – slabše odpornosti, težav z dlako in drugo.

Daša Korže

Svetovalka za prehrano psov in mačk Daša Korže, mag. inž. zoot.

Skupine vitaminov

Ločimo dve skupini vitaminov, topne v vodi in topne v maščobi. V skupino topnih v maščobi spadajo vitamini A, D, E in K, vitamini skupine B in vitamin C pa so topni v vodi. Učinki posameznih vitaminov:

Vit. A: fiziologija vida, rast

Vit. D: mineralizacija kosti (v kombinaciji s kalcijem in fosforjem)

Vit. E: antioksidant (sodeluje s selenom)

Vit. K: strjevanje krvi

Vit. skupine B: izkoriščanje zaužite hrane, sproščanje energije

Vit. C: možno lajšanje simptomov bolezni

Težave, ki se pojavijo zaradi vitamiskega neravnovesja

Neustrezna vitaminska hrana lahko povzroča dermatitis, težave pri strjevanju krvi, pomankanje apetita, nizko telesna temperaturo, motnje v delovanju živčevja, težave z dlako. Naštete težave so največkrat posledica premajhnih količin zaužitih vitaminov. Izpostavila bi predvsem dva vitamina, zaradi katerih se pogosto pojavljajo težave, ki so neposredno povezane s hranjenjem mačk.

Vitamin B1 (tiamin) sodeluje pri metabolizmu ogljikovih hidratov. Do pomankanja lahko pride zaradi daljšega pomanjkanja apetita mačke, slabe absorbcije hranljivih snovi, anoreksije, prekomernega uriniranja, ki je posledica raznih bolezenskih stanj, kuhanja hrane na visoki temperaturi, prisotnosti tiaminaze (vsebujejo jo nekatere bakterije in določene vrste  surovih rib).

Vitamin A je pri mačkah esencialen, kar pomeni, da mačji organizem nima funkcije za njegovo sintezo, zato ga morajo mačke zaužiti s hrano. Toda pozor, prevelike količine pa so prav tako škodljive. Hranjenje mačk z velikimi količinami surovih jeter in dodatkom olja iz jeter trske, lahko povzroči, da mačka zaužije preveč vitamina A, posledice pa se pokažejo sčasoma, čez nekaj mesecev ali let.

Pomen mineralov

Minerali so anorganske snovi, ki so poleg vode ključne za različne funkcije v organizmu mačke, še posebej za presnovne procese. Pomembne so za razvoj kosti, za zdrav videz kože in dlake, pomagajo pri živčnih povezavah in sodelujejo pri krčenju mišic. To in še mnogo več. V prehrani mačk je pomembno, da količine prilagodimo njihovim potrebam.

Mačja prehrana

(Foto: iStock)

Mineralno neravnovesje pri mačkah

Pomanjkanje mineralov povzroča anemije, oslabljenost, suho kožo, izgubo dlake, spremembe v okostju in mišičevju, dovzetnost za nalezljive bolezni, nemirnost živali, vedenjske spremembe in drugo. Naštetih je le nekaj težav, ki se lahko pojavijo zaradi neprimernega vnosa mineralov oziroma rudninskih snovi v mačji organizem.

Kalcij, fosfor, kalij, natrij, klorid in magnezij spadajo v skupino makromineralov. V skupino mikroelementov pa sodijo železo, baker, mangan, cink, selen, jod in druge. Makro in mikrominerali igrajo pomembno vlogo za trdnost kosti, za pravilno delovanje živčnega sistema, za delovanje srca in ledvic in še mnogo več. Vsak od njih ima v organizmu pomembno vlogo.

Pogosto se tudi lastniki mačk odločijo za pripravo hrane doma. Ob tem največkrat niso pozorni, saj obrok hitro vsebuje velike količine mesa, ne vsebuje pa zadostnih količin kalcija, ki ga je zato potrebno dodati. Cenovno najbolj ugoden je dodatek v prah zdrobljenih jajčnih lupin, vendar mu moramo dodati še druge minerale ali druge komercialne prehranske dodatke (vitaminsko-mineralne mešanice). Takšne dodatke je v primeru doma pripravljene hrane dodajati le s posvetom strokovnjaka. Večje količine kalcija se nahajajo tudi v mlečnih izdelkih in stročnicah. Omeniti moram še magnezij, ki omogoča absorbcijo kalcij ter fosforja in kalija. Količine moramo skrbno nadzorovati. 

Komercialna mačja hrana

Večina komercialnih mačjih hran vsebuje take količine vitaminov in mineralov, ki pokrijejo potrebe mačk po teh snoveh, pri čemer pa je potrebno poudariti, da se njihove potrebe skozi različna življenjska obdobja spreminjajo. Tako je potrebno mladičem nuditi hrano za mladiče, ki naj vsebuje ustrezno razmerje hranil in povečane količine kalcija in fosforja. Mladiči imajo tudi večje potrebe po vitaminu A in D. Posebej je potrebno prilagoditi tudi sestavine obrokov za odrasle mačke in mačke v obdobju staranja.