Pes pije vodo

(Foto: iStockphoto)

Prav vsaka živalska vrsta ima razvit svoj edinstven način prilagajanja temperaturam okolja in je na svojstven način prilagojena na življenje v višjih temperaturah. Na lastnikih udomačenih živali je, da jim zagotovijo ustrezne pogoje.

Voda

V prvi vrsti to pomeni, da mora živa imeti na voljo dovolj vode, ki jo vsak kopenski organizem pri visoki temperaturi pospešeno izgublja. Zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne vode je hkrati tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi.

► Pri kateri temperaturi psa raje ne sprehajamo?

Senca

Lastniki oz. skrbniki živali morajo biti pozorni tudi na izpostavljenost živali soncu. Pomembno je, da tistim, ki so nameščene na prostem, zagotovijo možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko naravna, npr. drevesa in grmovje, ali umetna v obliki nadstreškov. Predvsem je pomembno zagotoviti senco živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem. Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, pa je treba zagotoviti tudi ustrezno zračenje, ki preprečuje prekomerno zvišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka.

Pes v avtomobilu

(Foto: iStockphoto)

Transport

Posebno pozornost je treba nameniti živalim v transportnih sredstvih. Pomembno je, da dobro načrtujemo pot, da premislimo, po kateri poti bomo šli, da bomo preprečili nepotrebno izpostavljanje vročini na cesti v primeru zastojev. Četudi vozimo v klimatiziranem vozilu in imamo psa v prtljažnem prostoru v boksu, se moramo večkrat ustaviti med daljšo potjo, da gre pes na potrebo in se sprehodi, avto pa medtem v senci prezračimo.

Nekaj napotkov:

►Živali NIKOLI ne puščajte samih v parkiranih vozilih, razen če je zagotovljeno primerno zračenje oz. hlajenje. Pločevina se namreč na soncu ekstremno hitro pregreva in živali lahko namreč doleti vročinski udar, zaradi katerega lahko žival pogine.

►Svojemu kosmatincu lahko poletno vročino olajšate tudi tako, da mu privoščite hladilno podlogo, blazino. če je kuža pregret, pa mu najprej ohladite blazinice na tačkah, ponudite nekaj vode in ga nato ohlajajte po telesu. 

►Nikoli tudi ne dovolite, da bi razgret pes skočil v prehladno vodo. Četudi je namen dober, da se kuža ohladi, s tem tvegate, da žival doživi šok in ji zastane srce. Zato le previdno!

pasja vročina

(Foto: iStockphoto)