Pes je brokoli

(Foto: iStock)

Zakaj zelenjava v prehrani psa?

Vsakodnevna uravnotežena hrana psa mora vsebovati meso ali ribe, riž, testenine ali druga   živila, ki so vir ogljikovih hidratov, olja, ki so vir maščobnih kislin, ter vitamine in minerale, ki se nahajajo v zelenjavi oziroma v prehranskih dopolnilih. Zelenjava, ki je pomemben sestavni del doma pripravljenih obrokov in igra pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže psa, vsebuje za prebavo tudi nujno potrebne prehranske vlaknine. Poleg vlaknin vsebuje zelenjava veliko vode, v posamezni obrok pa jo lahko vključujemo surovo ali kuhano. Z zelenjavo 'poživimo obrok' in zmanjšamo zakisanost pasjega organizma.    

Daša Korže

Svetovalka za prehrano psov in mačk Daša Korže, mag. inž. zoot.

Katera zelenjava je za psa najbolj primerna?

V pasje obroke vključeno zelenjavo delimo na tri skupine.  V prvo skupino uvrščamo tisto, ki je uporabna v celoti, kot so listi in stebla solate, zelja, ohrovta, brokolija, cvetače, itd. V drugo skupino prištevamo korenine in gomoljnice, kot je krompir, korenje, repa, zelena. Zelenjava te vrste ima v primerjavi s prvo drugačno energijsko vrednost, saj vsebuje škrob, ki pasjemu organizmu služi kot vir energije. S kuhanjem te zelenjave se ustvarja nekakšen žele, hrana pa postane mnogo bolj prebavljiva kot bi bila surova.  Korenje je bogat vir vitamina A. Če korenje ponudimo surovo, je le to odličen hrustljav priboljšek, ki vašemu kosmatincu aktivno zapolni čas in očisti zobovje. V tretjo skupino zelenjave sodita grah in fižol. Poleg visokega deleža beljakovin, imata visoko energijsko vrednost. Vsebujeta veliko vitaminov skupine B, ki organizmu omogočajo nemoteno opravljanje telesnih funkcij. Grah je sladkega okusa, zato je še kako priljubljen pri pasjih kosmatincih. Grah in fižol pred hranjenjem kuhamo do mehkega v nesoljeni vodi.

Zaželeno je uporabiti svežo sezonsko zelenjavo, saj je prehransko najbogatejša, cenovno pa praviloma najugodnejša. Hkrati lahko pripravimo zelenjavo za več obrokov hranjenja, glede na razmere je primerna tudi industrijsko zamrznjena zelenjavna mešanica, ki nam omogoča, da prihranimo čas, saj je ni potrebno čistiti, njena cena pa je praviloma nižja od sveže zelenjave. 

Katera vrsta zelenjave ne sodi v prehrano psa?

Čebula, česen, por in drobnjak, predstavniki skupine Allium: kuhani, v prahu, sveži ali dehidrirani, uničujejo rdeče krvne celice, kar povzroča hemolitično anemijo. Kljub temu, da v manjših količinah praviloma nima škodnih posledic, je bolje, da se uporabi teh živil izogibamo.

Avokado teoretično uvrščamo med sadje, v praksi pa ga veliko ljudi šteje med zelenjavo, zato mu je potrebno nameniti nekaj besed. Avokado vsebuje persin, ki pri ljudeh ne povzroča težav,  za pse pa je to strupena snov. Persin se nahaja v listih rastline, semenu, steblu in seveda v sadežu, zato ga v pasji prehrani ni priporočljivo uporabljati.  

Kakšen delež zelenjave naj vključimo v obrok?

V dnevni obrok je najbolj priporočljivo vključiti od 15 do 25% zelenjave,  odvisno od teže, ješčnosti psa in drugih posebnostih.

Priporočam vključevanje zelenjave že v prehrano pasjih mladičev. Obroki naj bodo po teksturi in okusu raznoliki, saj bomo s tem dosegli, da pes v odraslem in starostnem obdobju ne bo zbirčen, njegovi obroki pa bodo obogateni z vitamini, minerali in vlakninami.