Pes pozimi

(Foto: Thinkstock)

Prvi sneg nas je že presenetil, nizke temperature tudi, zima pa bo prej ali slej zares pokazala svoje zobe. A zimskih ’nevarnosti’ ne občutimo le ljudje, pač pa tudi naši živalski prijatelji. Predvsem so ogrožene mačke, ki se rade potikajo naokoli, in psi, ki bivajo na prostem. Pri teh psih je izjemno pomembno, da jim redno menjavamo vodo, saj ta zaradi nizkih temperatur hitro zmrzne, prav tako je priporočljivo, da večkrat na dan dobijo svežo in predvsem kvalitetno hrano, ki bo okrepila njihov imunski sistem; zmrznjena hrana namreč psu lahko prej škodi kot koristi. Nikakor ne smemo pozabiti pred mrazom zaščititi pesjak in uto, pse, ki imajo kratko dlako, predvsem tiste, ki bivajo v stanovanju, pa je dobro obleči v posebno pasje oblačilce, ki ščiti pred zimskimi nevšečnostmi.

Nekatere pasme v zimskih radostih neizmerno uživajo in so na vremenske razmere manj občutljive, a jim moramo kljub temu zagotoviti hranljivo prehrano, ki bo okrepila njihov imunski sistem, ter zaščititi tačke.

Nekateri bodo verjetno potrebovali tudi čeveljce, ki bodo zaščitile blazinice. Pozimi zna biti za naše kosmatince nevarno tudi uživanje snega. Določeni psi sicer lahko pojedo kar veliko količino snega in jim ne bo škodilo, nekateri pa ga zaužijejo le majhno količino in imajo že težave z želodcem.

Prehlajen pes

(Foto: Thinkstock)

Težave z blazinicami

Nekatere mačke in psi dobro prenašajo mraz, je pa to odvisno od številnih dejavnikov, med drugim od njihovega zdravja, telesne kondicije, dolžine dlake, gostote dlake ali podlanke. Kot rečeno so najbolj ogroženi psi, ki imajo kratko dlako in brez podlanke ter seveda goli psi. Pri vseh pa so na sprehodu po snegu, ledu in predvsem po posoljenih področjih, najbolj na udaru blazinice. Sol lahko namreč na pasjih blazinicah ter med prsti povzroča razjede in vnetja, lahko pa pride tudi do zastrupitve, zato je potrebno našemu kosmatincu tačke dobro oprati, ko se vrnemo domov. Moramo pa biti tudi zelo pazljivi, da med sprehodom ne liže soli s tal. V trgovinah za male živali so na voljo razni preparati, katere namažete neposredno na pasje blazinice, mazilo nanesite tudi med prste. Namesto posebnega mazila lahko uporabite tudi čisto navaden vazelin. Za dodatno zaščito lahko psom, občutljivim na poškodbe, na tačke nadenete pasje čeveljčke.

Prehlad

V zimskih mesecih so naši ljubljenčki prav tako bolj dovzetni za prehlade kot sicer. So pa prehladi nekoliko bolj nevarni le pri psih z morebitnimi dodatnimi okužbami ali psih, ki niso cepljeni in so bolj dovzetni za samo infekcijo. Izcedki iz oči in smrčka, kihanje, kašljanje, zmanjšan apetit, težko dihanje in celo vročina se najpogostejši simptomi, ki naznanjajo, da se je naš ljubljenček prehladil. V kolikor težave v domači oskrbi ne minejo po nekaj dneh, je psa potrebno peljati na pregled k veterinarju, kot pri vsaki stvari pa je tudi v tem primeru najboljša preventiva. Dobra in kakovostna hrana ter čista pitna voda skozi vse leto so poleg rednega cepljenja proti kužnim boleznim pogoj, da ima naš pes dober imunski sistem in da raznorazne okužbe preživi brez stresa.

Težave s sklepi

Na splošno so težave s sklepi veliko pogostejše pri psih kot pri mačkah, predvsem pri odraslih oziroma starejših ljubljenčkih. Pri psih in mačkah običajno govorimo o osteoartritisu, ki se pojavi v obliki bistveno zmanjšane trdote hrustanca med sklepi. V tem primeru se blažilna funkcija hrustanca bistveno zmanjša, kar lahko privede do težav z drgnjenjem ene kosti ob drugo. Končna posledica je predvsem oteženo premikanje sklepa, ki ga spremlja tudi bolečina. Običajno je prvi splošni pokazatelj šepanje in obotavljanje pri opravljanju vsakodnevnih opravil, kot je na primer manjši skok v avto in iz njega.

Obstaja možnost, da se težave prenesejo tudi na hrbtenico in s tem povezanimi bolečinami v vratu. Hišni ljubljenček je tako bolj željan spanja, ob enem pa tudi lažje razdražljiv. Neaktivni psi in mačke lahko doživijo tudi artrofijo mišic, ki se pokaže tako, da je ena noga tanjša od drugih. Vzrokov za tovrstne težave je več in se pojavijo ne glede na letni čas in temperature, je pa res, da so naši ljubljenčki pozimi bolj občutljivi kot sicer, predvsem pa pa so tisti, ki jih že pestijo težave s sklepi, veliko bolj dovzetni za poškodbe, saj jim lahko hitreje spodrsne po zaledenelih površinah.

Šape na snegu

(Foto: Thinkstock)

Težavam se je najbolje izogniti tako, da preventivno poskrbimo za dobro fizično stanje psa oziroma mačke. Slednjim je treba uravnavati optimalen nivo teže, saj je lahko prav to eden izmed razlogov za pojav artritisa. Pomembni so vsakodnevni sprehodi in zagotavljanje ležišča v temperaturno primernih, običajno manj vlažnih prostorih. Stanje je mogoče izboljšati tudi prek uživanja nepredelane hrane in zagotavljanja učinkovitih prehranskih dopolnil.

Težave s kožo in dlako

Pozimi je koža tako kot pri ljudeh tudi pri naših ljubljenčkih zelo občutljiva in zato tudi bolj dovzetna za razne infekcije, pa tudi dlaka je zaradi neprijaznih vremenskih vplivov bolj na udaru, res pa je, da se težave s kožo in dlako lahko pojavljajo skozi vse leto in v različnih oblikah, na primer v obliki prhljaja ali rdečih pik z belo sredico. Dlaka začne bistveno hitreje odpadati, težave pa je mogoče opaziti tudi v obliki pordelih kožnih lis. Luščenje našega ljubljenčka lahko povzročijo tudi razne bakterijske in glivične okužbe. Pri psih in mačkah je nalezljiv pojav mikrosporije. V primeru porušenja ravnovesja pa se lahko pri kužkih nekontrolirano namnožijo tudi pršice Demodeksi, ki običajno povzročajo resna kožna obolenja. Ta bo na težave v večini primerov opozoril že sam, s praskanjem, grizenjem in lizanjem nadležnih delov. Pomembno je kopanje hišnega ljubljenčka ob pravem času, saj lahko preveliko oziroma premajhno število umivanj privede do pretirano luskaste kože. Pomembna je uporaba pravih šamponov in kopanje takrat, ko njihova koža postane umazana, mastna, razdražena in začne zaudarjati. Redno poskrbite za čistočo ležišča, saj lahko s tem omejite nastajanje novih, škodljivih mikroorganizmov. Nastanek težav s kožo in dlako je mogoč tudi kot posledica nepravilnega delovanja metabolizma. Poznamo veliko število pokazateljev težav vašega ljubljenčka s kožo in dlako. Zagotovo bo najbolje, da v resnejših primerih obiščete veterinarja, možnosti za nastanek težav pa lahko zmanjšate s prehranskimi dopolnili.

Konec koncev pa kljub vsem nevšečnostim, ki jih prinaša zima, pustimo našim kosmatim prijateljem, da brezskrbno uživajo, lastniki moramo poskrbeti le za preventivo, ustrezno nego, kvalitetno prehrano in zadostno količino vode.