Pes na plaži

(Foto: iStock)

Glede na to, da je poletje na višku in se temperature gibljejo krepko čez 30 stopinj, je potrebno pred nevarnostjo sončnih žarkov zaščititi tudi naše štirinožne prijatelje.

Opekline

Številni psi imajo veselje ležati na soncu, najbolj beli psi z nepigmentirano kožo, ki so že tako bolj izpostavljeni sončnim opeklinam. Še posebej problematični so 'štrleči' deli, kot so ušesa in gobček. Pri teh lahko pride tudi do resnejših opeklin. Na srečo pa te lahko preprečimo s preventivnimi ukrepi. Psu s posebnimi kremami z zaščitnim faktorjem, ki so namenjene prav našim štirinožnim ljubljenčkom, namažemo uhlje, okoli gobčka, pod nogami, na spodnjem delu trebuha in po blazinicah tačk. Te so še posebej občutljive, saj jim poleg sonca škoduje tudi hoja po vročem asfaltu.

Psa pijeta

(Foto: iStock)

Poleg opeklin ljubljenčke 'zdeluje' tudi vročina

Psi in mačke nimajo takšnega termoregulacijskega sistema kot ljudje in se ne potijo po vsem telesu. Svojo telesno temperaturo uravnavajo z dihanjem preko odprtega gobčka, z iztegnjenim jezikom in preko stika s hladno površino s tačkami. Vročina povzroča živali nelagoden občutek, pospeši se dihanje, poveča se srčni utrip in posledično krvni tlak. Kratkotrajno blažjo vročino organizem kompenzira z različnimi mehanizmi ohlajanja. Huda vročina pa lahko vodi do vročinskega udara, v skrajnem primeru tudi do smrti.

Znaki, ki jih ne smete spregledati

Pri živali, ki ji je prevroče, dihanje postane pospešeno, glasno, diha s povečanim naporom. Dlesni in jezik postanejo temno rdeči. Koža postane vroča na otip, pulz se težko zatipa, žival ima zmeden pogled. V tem primeru žival takoj umaknemo v senco in jo začnemo ohlajati.

Živali ne smemo polivati z mrzlo vodo, saj lahko stanje še poslabšamo in povzročimo stanje šoka. Voda za ohlajanje ne sme biti premrzla, ohlajamo tačke in ne polivamo živali po vsem telesu. Lahko jo ovijemo v mokro brisačo.

Prehuda vročina lahko privede do toplotnega udara

Toplotni udar ali t. i. 'šokno stanje' lahko povzroči notranje krvavitve, odpoved organov in celo smrt. Zato je treba ukrepati takoj, če se žival ne začne vračati v normalno stanje. Če opazite, da je pes ali maček izgubil občutek za orientacijo ali da se ne odziva, je treba nemudoma poiskati pomoč veterinarja.

Dehidracija

Poleti se pogosto zgodi, da živali ne pijejo dovolj, zato jim je dobro večkrat na dan ponuditi vodo tudi s prigovarjanjem. Dehidracija namreč poruši ravnovesje organizma, oslabi se tudi sistem ohlajanja organizma.

Živalim moramo poleti zagotoviti tudi senco, najbolje umetno in naravno pod kakšnim drevesom. Ugaja jim tudi prhanje z vodo. Čeprav se nekatere živali zelo rade hladijo s plavanjem, morate biti pozorni. Napor pri plavanju lahko povzroči tudi dvig telesne temperature in s tem onemogoči ustrezno termoregulacijo.