Borovnice

(Foto: Thinkstock)

Metka in Tina imata na domačem seveda tudi borovnice, a ker so že nekoliko ’v letih’, niso več tako rodne, kot so bile včasih. Ker sta želeli posaditi še nekaj grmičkov, sta se po navdih odpravili k prijateljem na Pohorje oziroma kot pravita v šali – v borovničevo deželo. 

Čeprav smo vrtičkarji vajeni ameriških borovnic v obliki majhnih grmičkov, se te lahko ob ustreznih pogojih kar precej razrastejo; torej če imajo primerno prst, dovolj hranil, vode in sonca. Ameriške borovnice nam lahko dajo velike ali male plodove, bolj ali manj sladke, plodove, ki so zreli prej ali kasneje. Res je pestra izbira za vsak okus, vse od poletja pa do jeseni.

Vas zanima, kako se naredijo domače ’borovničke’ oziroma borovničev liker? Preverite v tretji oddaji tretje sezone Vrtičkanje, in sicer v nedeljo 13. 3. ob 18.45 na POP TV, oddaja pa je že na ogled tudi na VOYO!

Čeprav so borovnice samoplodne, bo njihova plodnost boljša, če bomo posadili več različnih sort. Cveteti začnejo v maju in cvetijo od dva do štiri tedne; tako kot postopoma cvetijo, jih potem tudi postopoma pobiramo.

Borovničev smoothie

(Foto: Thinkstock)

Cvetovi so belo zelene barve, nekatere sorte pa imajo tudi rdeč pridih. Ko so plodovi zreli, dobijo modro vijolično barvo in imajo belo prevleko, ki jo imenujemo poprh. Pozor, ko kupujete borovnic, pazite, da je poprh nepoškodovan, saj so takšni plodovi veliko bolj kakovostni. Sicer pa tudi borovnice, tako kot vse jagodičevje, obiramo v hladnejšem delu dneva, potem pa jih do uporabe shranimo nekam na hladno ali pa jih postavimo kar v hladilnik. Še ena zanimivost – barva mesa pri ameriških borovnicah je zelene barve, medtem ko je barva mesa pri gozdnih borovnicah modre barve.

Tisti, ki doma nimate grmičkov ameriških borovnic, se seveda lahko poleti odpravite v bližnji gozd po gozdne borovnice ali kot jim rečemo po domače – črnice. Za mnoge je to sicer zelo dolgočasno opravilo, a se obrestuje, kajti borovnice, tako gozdne kot tiste z vrta, so pravi ’super sadež’. Saj poznate tisti rek ’eno jabolko na dan odžene zdravnika stran’!? No, enako bi lahko rekli za 30 borovnic.

So prava zakladnica zdravja

Le malo živil ima namreč tako dobre učinke na zdravje kot borovnice. V teh malih jagodah modre barve se skriva pravo skladišče pomembnih snovi. Vsebujejo vitamina C in E, več različnih vrst rastlinskih in drugih hranilnih snovi, polifenole (antocian, elagična kislina, katehini), salicilno kislino, kalij, mangan, železo, niacin in riboflavin. Skratka, vsebujejo toliko antioksidantov, kot jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Med drugim so izjemno bogat virflavonoidov, ki ščitijo celice in tkiva pred poškodbami prostih radikalov. V kombinaciji z vitaminom C omenjeni antioksidanti krepijo stene žil in preprečujejo strjevanje krvi ter nastajanje krvnih strdkov, zato borovnice veljajo za pomembno varovalno živilo za srce in ožilje. Drugače pa borovnice slovijo tudi kot odlično živilo, ki zdravilno vpliva na želodčno in črevesno sluznico, zmanjšuje tveganje za nastanek raka ter pomaga pri driski in zaprtju (v ta namen so najboljše suhe borovnice), napenjanju ter vnetju sečil.

Ker so borovnice tako zdrave, je pomembno, da si jih v sezoni čim večkrat privoščimo. Odlične so v smoothijih, sadnih solatah in presnih sladicah. No, brez težav jih lahko tudi kuhamo in pečemo, vendar pa se moramo zavedati, da tako uničimo veliko hranilnih snovi, ki jih vsebujejo. Iz njih lahko pripravimo odlične pite, omake, marmelade, torte, kolače, zavitke, mafine in narastke. Ali pa priljubljene ’borovničke’ - sladek liker iz svežih borovnic, žganja in sladkorja. Seveda je odločitev, kako jih boste pripravili, prepuščena vam, nekaj okusnih receptov pa najdete tudi TUKAJ!

NAGRAJENCI

Zaključila se je prva tedenska nagradna igra Vrtičkanje. Vprašanje, ki smo vam ga zastavili v ponedeljek, se je glasilo:

V Sloveniji amarilisu pravimo:

A – Vitezova roža
B – Kraljeva zvezda
C – Vitezova zvezda

Pravilen odgovor je seveda C – Vitezova zvezda, izmed vseh, ki ste nam poslali pravilen odgovor, pa smo izžrebali tri srečneže, ki prejmejo simpatično pisalo Vrtičkanje:

- Maja Rabzelj
- Mateja Pavlin
- Milan Jezernik

Čestitke nagrajencem, vsem ostalim pa hvala za sodelovanje!
Splošne pogoje sodelovanja si lahko preberete TUKAJ!