Čičerika

Čičeriko lahko gojite tudi na domačem vrtu. (Foto: iStockphoto)

Setev

Čičerika je med stročnicami največja ljubiteljica toplote, zato je ne smete sejati prehitro. Zemlja naj ima vsaj 15 stopinj Celzija, temperatura zraka pa tudi ponoči ne sme biti nižja od 15 stopinj. V topli pomladi jo tako lahko sejete v sredini maja. Če čičerike še niste sejali, lahko to storite takrat, ko se vam bo zdelo primerno toplo za setev bučk in kumaric.

Medvrstne razdalje naj bodo 50 centimetrov, medtem ko naj bo razdalja v vrsti 10 centimetrov. Njeni dobri sosedje so kapusnice, buče, krompir, lubenice, paradižnik, kumare in beluši. V njeno neposredno bližino pa ne sadite česna, čebule, pora, drobnjaka in šalotke.

Kalčki čičerike

Pozimi lahko uživate tudi kalčke čičerike. (Foto: iStockphoto)

Skrb za rastlino

Čičerika je znana po tem, da dobro prenaša sušo in vročino, zato je namakanje le redko potrebno. Ker so pri nas poletja vse bolj sušna in je voda za namakanje vrta ponekod zelo dragocena, je zato gojenje te stročnice pametna odločitev.

Čičeriko gnojite z domačim kompostom, glede drugih hranil pa je nezahtevna in jih ne potrebuje. Pozorni bodite le, da ji ne bo primanjkovalo železa, kot se to večkrat zgodi pri fižolu. Rastline s tem elementom oskrbite prek listov, in sicer s pripravki, ki so na voljo v vseh vrtnih centrih.

Pridelek

Zrelo čičeriko boste prepoznali po rjavih strokih, ravno tako kot zrel fižol. Strokovnjakinja za zelenjadarstvo Miša Pušenjak svetuje, da stroke trgate sproti, da bi imeli večji pridelek.

Suho zrnje hranite v strokih, saj se tako bolje skladišči. Ker na gredici ostane vse leto, boste za njo lahko sadili le še zimsko solato, motovilec in špinačo.

Koristi in priprava

Čičerika vsebuje življenjsko pomembne aminokisline in vitamine ter je bogat vir proteinov. Ravno zato je odlična za prehrano vegetarijancev in veganov. Ima številne zdravilne lastnosti: čisti ledvice in kri, predvsem pa je koristna pri zniževanju holesterola in z njim povezanih bolezni. Med stročnicami velja za posebej priljubljeno, ker ne napenja.

Pri uporabi čičerike v kuhinji naj opozorimo, da je treba suho zrno kuhati zelo dolgo. Čez noč ga namočite, nato pa mora vreti vsaj eno uro, da je kuhano. Uživate jo lahko v vseh oblikah, ravno tako kot druge stročnice. Eden najbolj znanih načinov priprave čičerike pa je prav gotovo humus.