Dvignjena greda

(Foto: Thinkstock)

V dvignjeni ali visoki gredici je zemlja bolj rahla, nikoli premokra in jo lahko tudi ustrezno zaščitimo pred izsuševanjem. Greda ne potrebuje veliko prekopavanja, plevela je manj in obdelujemo jo lahko sede. Praktične so predvsem za tiste vrtnarje, ki bi radi obogatili zemljo svojega vrta. Postavitev dvignjene grede je priporočljiva tudi v primeru, ko vrt nima dovolj kakovostne zemlje ali kjer deževnica spira hranilne sestavine prsti. Obenem se s tem načinom vrtnarjenja za zalivanje porabi manj vode, saj gre voda direktno v gredo, in ne naokoli po potkah, ki se nahajajo okrog vrtne gredice.

Kako izdelati dvignjeno gredo, si lahko ogledate v drugi oddaji tretje sezone Vrtičkanje, in sicer v nedeljo 6. 3. 2016 ob 17.45 na POP TV, oddaja pa je že na ogled na VOYO!

Udobno vrtnarjenje

Izjemna prednost obdelovanja vrtička v obliki dvignjenih gred je gotovo udobje, ki si ga lahko s takim načinom obdelovanja zemlje privoščimo. Zaradi višine gredic ni potrebno sklanjanje, kar pomeni, da ne bo obremenitve za hrbtenico in kolena. Tudi osebe na invalidskih vozičkih bodo lahko uživale v pridelovanju svoje zelenjave, zelišč, sadja in rož, če bodo potke med gredicami dovolj široke. Ob tem dodajmo, da naj bodo gredice primerne velikosti, da bo omogočeno preprosto obdelovanje in obiranje pridelkov.

Tina in Metka

(Foto: VOYO)

Postavitev dvignjene gredice

Pri postavitvi dvignjene gredice je treba upoštevati pogoje kot so položaj gredice, velikost vrta, želje glede lažjega obdelovanja in posebne potrebe vrtnarja. Gredice so običajno dolge 3 do 5 metrov in široke toliko, da omogočajo nemoten dostop s potke do vseh predelov gredice. Postavimo lahko nižjo dvignjeno gredico, ali tako visoko, da se nam pri njenem obdelovanju ne bo potrebno niti sklanjati.

Priprava terena

Ko izberemo obliko in velikost dvignjene gredice, je naslednji korak v pripravi terena, na katerem bo stala visoka greda. Če postavljamo gredico na mehkejši podlagi, je za stabilnost grede priporočljivo nasuti nekaj gramoza. V primeru, da želimo visoko gredico postaviti na trati, to storimo tako, da trato z lopato izrežemo v velikosti grede in jo obrnemo na način, da bo s koreninami obrnjena navzgor.

Prst

Kot že rečeno, je ena izmed glavnih prednosti visoke grede v tem, da rastline gojimo v kakovostni prsti, ki je rahla, ima ustrezno drenažo in tudi v hladnejših mesecih omogoča rast naših vrtnin. Ustrezno drenažo zagotovimo z nasutjem vejic in listja preden nasujemo ustrezno zemljo za vrtnine, ki bo še boljša, če bo z oznako ’eko’.

Narezane veje je treba nasuti, da je boljša drenaža (odtekanje) vode s spodnjih plasti, torej da voda tam ne zastaja. Listje pa dodamo zato, da je več organskega materiala, ki prepereva, saj se s tem ustvarja tudi toplota, tako da je dvignjena greda spomladi prej topla, jeseni pa ostane topla dlje časa. Gredo se prekoplje enkrat, in sicer do globine dveh lopat, za izboljšanje prsti pa se enkrat na leto po celotni površini grede raztrosi sloj komposta.

Postavitev ograje

Pri izbiri ograje je na voljo veliko možnosti: sestavimo jo lahko iz lesa, opeke ali pa jo spletemo iz šibja. Poleg tega lahko uporabimo tudi ustrezen sod ali korito. Glede na velikost ograjo tudi ustrezno okrepimo, da bo čvrsto stala in podpirala vso prst, ki jo bomo vanjo nasuli.

Kaj v visoko gredico posaditi?

V visokih gredicah raste vsa zelenjava, zelišča, cvetlice enoletnice, jagodičevje, celovrtnice in drugo grmičevje.
Pri umeščanju posameznih vrst zelenjave ali cvetlic v dvignjenih gredah je potrebno upoštevati izpostavljenost soncu in splošna načela glede "dobrih sosed" na gredi. Najvažneje je, da višje rastline ne zasenčijo manjših in da glede na potrebe rastlin in svoje želje tudi pametno izkoristimo obrobne dele grede za rastline, ki se bodo s svojimi cvetovi ali plodovi spuščale ob straneh dvignjene grede.

Dvignjena gredica tudi na balkonu in terasi

Tudi tisti brez klasičnih vrtov lahko uživajo v vrtnarjenju na visokih gredah. Ta namreč lahko nadomesti običajna korita za rože, v njej pa je mogoče saditi vso zelenjavo, jagode, zelišča, pri bolj globokih tudi krompir …

Z dvignjeno gredo lahko izkoristimo površino domačega balkona, terase ali strehe bloka, hkrati pa si z njimi polepšamo in obogatimo svoje bivanje.