Semenski trak

(Foto: VOYO)

Zgodnja pomlad je za vrtičkanje čas pričakovanj, zato vsi že nestrpno čakamo toplejše dni brez padavin, da začnemo urejati svoj vrtiček. To pa ne pomeni, da do takrat nimamo kaj početi. V prvi oddaji tretje sezone Vrtičkanje, ki si jo lahko ogledate na VOYO, sta nam Tina in Metka razkrili, kako na preprost način izdelamo semenski trak. Tovrstne trakove sicer lahko kupimo, a zakaj ne bi izkoristili kakšen turoben dan in ga naredili kar sami?! Preprosto in poceni …

Oddaja Vrtičkanje je na sporedu vsako nedeljo ob 17.45 na POP TV, vse oddaje prve in druge sezone ter prvi dve oddaji tretje sezone pa si lahko ogledate na VOYO!

Semenski trak je zelo priročen, saj ga le položimo na gredico, ga nežno posipamo s prstjo in delo bo en dva tri opravljeno.

Potrebujemo le papirnate brisačke ali toaletni papir, lepilo in seveda semena.

Tudi lepilo lahko iz naravnih sestavin naredimo kar sami, in sicer potrebujemo sladkor (30 g), moko (40 g), vodo (1,1 dl) in kis (5 ml). V posodi za kuhanje zmešamo moko in sladkor, postopno dodajamo vodo in kis ter kuhamo na zmerni temperaturi, dokler se mešanica ne zgosti. Ohladimo in nalijemo v posodico. Kis je naravni konzervans in tako bo lepilo zdržalo celo do dva meseca. Ker je naravno, ga lahko uporabljajo tudi otroci, na primer za lepljenje papirja, lesa ali pa si kaj zalepijo celo na kožo.

Priprava traku

Odtrgamo oziroma odrežemo približno en meter dolg in okoli 5 centrimetrov širok trak. Če uporabimo toaletni papir, lahko odtrgamo 8 lističev, po dolžini pa jih prepolovimo. Sicer pa je dolžina trakov odvisna od dolžine vaših gredic, tako da jih prilagodite po svoje. Trakove po sredini namažemo z lepilom, nanj pa polagamo semena v takšni razdalji, v kakršni ponavadi sejemo. Ko semena razporedimo, trak zapognemo na polovico, nežno stisnemo, počakamo, da se lepilo posuši in ga zavijemo v rolico, okoli rolice zavežemo vrvico in pritrdimo listek z oznako, da ne pozabimo, za katera semena gre.

Te trakove lahko uporabimo tako za vrtiček, kot tudi za korita. Lahko uporabimo semena redkvice, solate, korenja, peteršilja, blitve, špinače, zelišča ali kar koli pač želimo. Trakovi so tudi simpatična darilca za naše najbližje, ki prav tako radi vrtičkajo.