Deklica na vrtu

Hrustljavo korenje vsebuje veliko vitaminov in mineralov! (Foto: iStockphoto)

Pobiranje plodov in avgustovska setev

Najlepše avgustovsko opravilo je pobiranje pridelka v zelenjavnem vrtu.

Vrt nam v tem času daje obilo plodov: jajčevce, paradižnik, kitajsko zelje, čebulo, česen in druge. V vse gredice, s katerih smo pobrali pridelek in so prazne, lahko še vedno posejemo razne vrste letne solate. Na začetku meseca lahko sejemo še zgodnejše endivije, kitajski kapus, redkev, repo, podzemno kolerabo, rukolo in redkvico.

Avgustovska vrtna opravila so podobna julijskim, vendar pa moramo biti pozorni na razne bolezni, do katerih lahko privedejo nihanja vode.

Sončnica

Na slovenskih vrtovih ni sončnica prav nobena redkost. (Foto: Mihajela Črnko)

Še vedno ni prepozno za sejanje nizkega fižola in nizkih sort graha. Ne pozabimo niti na špinačo in motovilec, katera bosta najbolje uspevala v senci paradižnika ali visokega fižola. Konec meseca pa je že čas za setev zimskih sort solat.
Tudi sadovnjak nam bo v avgustu že dajal z vitamini bogato hrano: obrali bomo prve plodove hrušk, jabolk, sliv in drugih pečkarjev.

Rastlinam omogočimo zdravo rast

Svojim rastlinam bomo avgusta omogočili zdravo rast z ustreznimi organskimi gnojili. Plodovke na našem vrtu potrebujejo kalcijeva gnojila, saj ta v vročih dneh ne pride iz zemlje do plodov. Pomanjkanje kalcija bomo v vrtu opazili kot gnitje spodnjega dela plodu paprike, paradižnika in sušenje konic kumaric. Do tega prihaja zaradi velikih nihanj vode, ki so zelo značilna za avgustovsko vreme.

Bolezni in plesni

Ker so dnevi še vedno topli, noči pa vedno hladnejše in daljše, se lahko v našem vrtu pojavijo rastlinske bolezni. Zato ne pozabimo redčiti listov paradižnikom in pazimo, da se na naših gredicah ne razrastejo pleveli, ki bi lahko bolezni širili.
Pozorno opazujmo svoj vrt, saj bomo ob zgodnjem odkritju bolezni, s škropljenjem z ekološkimi pripravki, uspešni.

Redno opazujte rastline za znaki pojavljanja krompirjeve plesni.

Okrasni vrt in trata

Na okrasnem vrtu nas že drugič razveseljujejo vrtnice, ki bodo po bujnem cvetenju potrebovale gnojilo. Enako velja za hortenzije, nekaj pozornosti pa namenimo tudi enoletnicam: sproti poberimo odcvetele cvetove in posušene liste ter jih pognojimo.

Čeprav se nas večina na obnavljanje trate spomni šele spomladi, ko težko pričakujemo poletno druženje na prostem, je najbolje zanjo poskrbeti jeseni, oziroma že avgusta. Trato zato dobro prezračimo in odstranimo plevele. Zdaj je tudi pravi čas za gnojenje in dosejevanje.

Rože

Hortenzije in vrtnice po cvetenju avgusta potrebujejo gnojenje. (Foto: iStockphoto)