Keukenhof park - 11

(Foto: Reuters)

Marsikdo v tem času pogreša pomlad, zelenje in pisano cvetje, ki je pravi balzam za oči, nos in dušo. A čeprav jih v tem času ne moremo gojiti in občudovati na vrtu ali terasi, imamo lahko nekatere cvetlice kar v stanovanju. Tako nam bodo na primer pozimi tulipani, narcise in hijacinte v domu pričarali pomlad.

Sploh posoda z barvitimi in opojno dišečimi hijacintami je čudovit okras v vsakem domu. A za cvetenje v zimskem času moramo predhodno kupiti čebulice, ki so bile vzgojene na poseben način, z običajnimi čebulami nam cvetenja namreč ne bo uspelo spodbuditi.

Zasaditev narcis

(Foto: iStockphoto)

Za hijacinte je značilno, da bolje in dalj časa uspevajo v hladnejšem okolju, zato jih ni priporočljivo postaviti v prostore, ki so najbolj ogrevani, na primer v dnevno sobo. Če bodo predolgo na toplem, bodo hitro odcvetele. V vrtnih centrih najdemo hijacinte različnih sort, barv in odtenkov, vse pa nas bodo razveseljevale z močno dehtečim cvetenjem.

Tudi tulipani so lahko sobne rastline, ki bodo v turobnih zimskih dneh odlična popestritev vsakega stanovanja, saj je njihova barvna paleta zares pestra. Za notranje ’bivanje’ so primernejše sorte nizke rasti, ki jih načelno gojimo tudi v skalnjakih. Najbolje je, da imamo posodo s čebulicami sprva na hladnem, v nekoliko toplejši prostor pa jih prestavimo, ko opazimo razvijajoče se popke. V sobnih razmerah jih lahko gojimo na enak način kot spomladi, le da čebulice po cvetenju zavržemo.

Kot rečeno, so za popestritev notranjih prostorov v hladnih zimskih dneh primerne tudi narcise. Čebulice najdemo v bolje založenih vrtnarijah. Tako kot pri tulipanih in hijacintah tudi za narcise velja pravilo, da v hladnih prostorih cvetijo dlje. V hladnih in svetlih sobnih razmerah se bodo na njih razvili nežno dišeči cvetovi.

Pozor!

Če želimo, da nam bodo dobro rasle, vse zgoraj naštete rastline presadimo v visokokakovostno petkomponentno zemljo. Enako naredimo z vsemi rastlinami, ki jih sadimo v prikupne skupinske zasaditve.

Vse sobne rastline v tem času zmerno gnojimo, zadostuje že redno mesečno gnojenje. Uporabimo revolucionarno gnojilo v obliki šumečih tablet, ki nam omogoča natančno doziranje, s tem pa rastlinam zagotovi prav toliko hranil, kot jih potrebujemo.

Vrt spomladanskih hijacint

(Foto: iStockphoto)