O čarih in užitkih kuhinje na prostem oziroma letne kuhinje ne gre dvomiti. Zunanja jedilnica je priložnost, da se v toplem delu leta preselimo na plano in v čim večji meri družimo z družino in prijatelji. Vsekakor je ideja uresničljiva za tiste, ki imajo za to potreben prostor na odprtem oziroma na domačem vrtu. In glede na to, da so toplejši dnevi pred vrati, začnite razmišljati, ali bi si jo morda omislili.

Kako urediti letno kuhinjo?

Letna kuhinja nam bo omogočila veliko več ustvarjanja, kot ga ponujata žar ali 'kotel'. Poleg tega se na prosto preselita tudi samo čiščenje in priprava hrane.

Pri načrtovanju letne kuhinje je potrebno posvetiti izdatno mero pozornosti temu, kako najraje preživljamo svoj čas. Če imamo veliko družino ali dosti prijateljev in želitmo zunaj preživeti čim več časa, potem naj bo kuhinja večja, pa tudi jedilni kot naj bo zadosti velik, da bodo v njem lahko uživali prav vsi.

Obupati pa ne gre niti, če smo s prostorom zelo omejeni – potem bo za uživanje na prostem zadostovalo že manjše korito z vodo in prostor za peko.

Kaj in kako kuhati?

Če za štedilnikom preživimo veliko časa in pri tem seveda uživamo, potem si tudi v letni kuhinji privoščimo več. Pečica, plošča, žar, grelnik... vse to nas bo prav gotovo vabilo k raznovrstnemu ustvarjanju in preizkušanju lastne ustvarjalnosti na svežem zraku.

Bolje kot bomo organizirali kuhinjo, več razlogov bomo imeli, za preživljanje časa na prostem. Če je le mogoče, se oskrbimo s hladilnikom in pomivalnim koritom, ki nam bosta prihranila korake med zunaj in znotraj.

Jedilnica

Pri urejanju jedilnega kota se bomo seveda držali svojega okusa. Lahko se držitmo stila, ki prevladuje v našem domu. Lahko pa naredimo korak dlje in si privoščimo nekoliko več eksotike, naravnih materialov ali 'pobeg' v nek drug čas – bodisi v prihodnost z modernim pohištvom bodisi v preteklost s pomočjo starin.

Pri izbiri pohištva za jedilnico je ena od možnosti masivno in težko pohištvo, ki bo videti precej statično in kompaktno. Denimo kamnito klop lahko 'omehčamo' s simpatičnimi blazinami, ki jih je mogoče pogosto zamenjati in tako ohranjati vtis svežine, novega...

Lahko pa si pomagamo s premičnimi kosi – zložljiva miza in stoli, ki jih premikamo poljubno in po potrebi, bodo dajali vtis dinamike. Jedilni kot naj bo dovolj blizu kuhinje, tako bomo zmeraj imeli vse pri roki.