Prva setev

(Foto: iStockphoto)

Počakajte, da se zemlja posuši

Čeprav je včasih za prvi pomladni dan veljalo gregorjevo, 12. marec še ni čas za začetek vseh del na vrtu, saj je zemlja običajno še premokra. Kot pravi strokovnjakinja za zelenjadarstvo Miša Pušenjak: "Nikoli se tako ne mudi, da bi morali delati v mokri zemlji.“ Marca tako počakajte, da se zemlja osuši in da v njej zaživijo vsi koristni organizmi, ki pomagajo do zdravega in obilnega pridelka.

VRTIČKARJI, POZOR! Na POP TV prihaja že tretja sezona priljubljene oddaje VRTIČKANJE, kjer vam bosta Tina in Metka razkrili številne trike, recepte in zanimivosti. Ne zamudite - vsako nedeljo ob 17.45! Oddaje prve in druge sezone pa si lahko ogledate na VOYO!

Vendar to ne pomeni, da morate ob prvih sončnih žarkih ostajati notri. Lahko se lotite pospravljanja vrta, saj se je na njem prav gotovo nabralo nekaj vej in ostankov zastirke. Če boste te ostanke zažgali, bodite posebej pozorni na ježke, ki so si v kupih našli zatočišče. Ti ljubki žužkojedi vam bodo pomagal na vrtu, saj bodo pomalicali marsikaterega škodljivca, zato jih obvarujte grde smrti. Veje najprej premečite ter tako ježke zavarujte.

Prva dela na zelenjavnem vrtu

V marcu zemljo grobo poravnajte in prekopljite kompostni kup. Še vedno imate čas, da daste zemljo na analizo in si tako zagotovite, da jo boste pravilno gnojili. Zdaj je tudi čas, da posadite spomladanski česen in čebulček, če še niste, pa okopljite prezimne posevke, kot so špinača, motovilec in solata.
Na prosto sejte šele takrat, ko je temperatura zemlje nad 5 stopinj Celzija. Prve pridejo na vrsto letne solate. V hladno zemljo lahko sejete še grah, rukolo in bob. Seveda se morate pri marčevskih vrtnih opravilih ravnati po vremenu. Če je toplo, lahko posadite že sadike kapusnic, cvetače, brokolija, zgodnjega zelja in kolerabice.

Ko temperatura zemlje naraste na 8 stopinj Celzija in več, lahko posejete še korenček in peteršilj.

Obrezovanje grmovnic

(Foto: iStockphoto)

Okrasni vrt

Prav tako kot na zelenjavnem tudi na okrasnem vrtu najprej grede očistite in odstranite odmrle dele rastlin in morebitne ostanke zastirke. Ko minejo pozebe, obrežite vrtnice, živo mejo in grmovnice. Čebulnice, ki so občutljive na zmrzal, zaščitite in razdelite pregosto rasle trajnice. Pomladi dobro pregrabite in prezračite zelenico, proti koncu meseca jo tudi pognojite.
Marca lahko posadite ali presadite nove grmovnice ali iglavce, na grede pa natresite nove zastirke.

Sadovnjak

Pozna zima in zgodnja pomlad sta pravi čas za obrezovanje večine dreves v sadovnjakih. Za obrezovanje boste potrebovali dobro nabrušene škarje in žago, ki naj sta razkužena. Tako boste preprečili širitev morebitnih bolezni.

Način obrezovanja drevja je odvisen od višine, starosti in vrste drevesa, vsem pa morate odstraniti suhe veje, ki so jih polomili sneg, veter in zmrzal. Odstranite tudi veje, ki bi se zaradi svoje rasti prepletale med seboj, pri obrezovanju pa ne skušajte spreminjati naravne oblike krošnje. Če zaradi oblikovanja krajšate zdrav del debla ali veje, to storite nad zdravim brstom, saj boste tako spodbudili rast novih poganjkov.

Če je mrzlo, drevesna debla zaščitimo pred poškodbami, ko se zemlja osuši, pa lahko posadite novo sadno drevje.

Vrtičkanje

Juhuhu, Tina in Metka se vračata! (Foto: PRO PLUS)