Rdeča pesa

Najbolj zdrava je tista hrana, ki smo jo ravnokar prinesli z vrta. (Foto: profimedia.si)

Pobiramo vse bolj redke plodove

S pobiranjem pridelka, ki ga še imamo na gredicah, ne hitimo, saj kot vemo, je najbolj zdrava tista hrana, ki smo jo ravnokar prinesli z vrta. To velja predvsem za kapusnice, por, peteršilj, blitvo in vse radiče.

Vrtnine čim dlje skladiščimo na vrtu, rastline, ki ne prenesejo nižjih temperatur pa spravimo v ozimnico. To v oktobru napolnimo s korenovkami, čebulo in česnom ter s polnimi kozarci suhih zelišč.

V oktobru izkopljemo korenovke in gomoljnice in pospravimo še zadnje plodovke. Največ veselja nam bodo dajale buče, ki so že dobro odležale in so ravno pravšnje za rezljanje in za ustvarjanje okusnih jedi.

Sajenje česna

(Foto: profimedia.si)

Še vedno sadimo!

Peteršilj in drobnjak presadimo v lončke in ju prenesemo na toplo, ravno tako, kot smo to storili s svojimi najljubšimi zelišči. Še vedno sadimo korenike rabarbare, zadnje sajenje na vrtu pa je sajenje zimskega česna. Sadimo ga v nepognojeno gredo v vrsto, ali pa kar med jagode: tako ga bomo zaščitili pred čebulno muho, tudi jagode pa bodo zaradi svojega dišečega soseda bolj zdrave.

Pripravimo prst na zimski počitek

S praznih gredic temeljito odstranimo plevel in prekopljemo težka tla. Še pred prekopavanjem damo zemljo v analizo, da ugotovimo kakšno je njeno kemijsko ravnovesje. Za analizo tal je pametno poskrbeti vsake štiri leta in jo temu primerno tudi gnojiti.

Prst pognojimo z dolgodelujočim gnojilom ali pa kar s hlevskim gnojem. Če smo imeli težave z bramorji, je zdaj čas, da izkopljemo past s hlevskim gnojem in tako speče bramorje odstranimo s svojega vrta.

Jež in jesensko listje

Ne pozabimo na ježke, za katere pripravimo primerno zavetišče iz vej in listja. (Foto: Profimedia)

Poskrbimo za živali na vrtu

Čeprav nas na našem vrtu ne bodo več razveseljevali debeli, zdravi plodovi, koreni in cvetlice, je zima čas za drugače prijetne prizore.

Ne pozabimo na ježke, za katere pripravimo primerno zavetišče iz vej in listja. Če se bodo ježki naselili v naš vrt, nam bodo v zahvalo za zimsko prebivališče poleti pomagali preganjati škodljivce iz našega vrta.

Pri ravnotežju na vrtu bodo pomagale tudi ptice, zato pripravite ptičje krmilnice. Oktobra je že pravi čas, da v njih nastavite nekaj hrane. Ti leteči obiskovalci bodo prav gotovo polepšali vaš jesenski in zimski sprehod med spečimi gredicami.