komarjev pik

Naj vas komarji ne preženejo z vrta! (Foto: iStockphoto)

Poprova meta

Poprova meta bo z vrta odgnala komarje. (Foto: Mihajela Črnko)

Posadite zelišča

Komarje odganja veliko rastlin, ki so pogoste na naših vrtovih, zato jih posadite bližje svoji poletni verandi. Da ti nadležni insekti ne bi zahajali v stanovanje in motili vašega spanca, pa grmičke posadite tudi v lončke na okensko polico.

Najbolj učinkovit naravni repelent med zelišči in dišavnicami je mačja meta, poskusite pa lahko tudi z ognjičem, rožmarinom, timijanom, meto in limonino travo.

Naj na vašem vrtu ni stoječe vode

Komarji za svoje razmnoževanje potrebujejo vodo in zadostuje jim že majhna količina. Zato izpraznite prazne lončke na svojih vrtovih, ki so se med čakanjem na novo zasaditev napolnili z deževnico.

V svoj vrt naselite netopirje

V naravi prijaznem vrtu bodo različni organizmi sami poskrbeli za ustrezno ravnovesje. Razmnoževanje mrčesa vseh vrst bodo na vrtu preprečevali ptiči, žabe in krastače, v boju proti komarjem pa so najbolj učinkoviti netopirji. Določene vrste teh nočnih živali lahko v eni sami uri pohrustajo kar tisoč komarjev, zato naj v vašem vrtu dobi svoj prostor netopirnica, katero lahko izdelate kar sami.

Sivkino olje

(Foto: iStockphoto)

Uporabite svečko

Srbečico in bolečino komarjevega pika boste nemudoma olajšali, če boste mesto pika namazali z eteričnim oljem sivke ali čajevca.

Najbolj učinkovita svečka, ki odganja komarje, je tista, ki vsebuje citronelo. Seveda je najbolje, da izberete tako, ki je popolnoma iz naravnih sestavin in je odišavljena z naravnimi dišavami.

Svečko postavite ob svoj zunanji kotiček in komarji se je bodo izogibali v velikem loku. Najbolj bo učinkovita, če jo postavite na tla, saj bo tako lažje širila svoj močen vonj, poleg tega pa bo v vašem vrtu ustvarila prijetno vzdušje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na