Leta 1910 je bil 8. marec v Kopenhagnu na Danskem proglašen za dan žena. Pobuda je bila del vse močnejših gibanj žensk, ki so si prizadevala za pravice in enakopravnost žensk – predvsem delavk. Pri nas smo prvič ta praznik praznovali že leta 1911, in sicer v Trbovljah.

Dan žena pa je pri nas kot praznik dobil širšo veljavo šele po drugi svetovni vojni. Praznovanje 8. marca je pomenilo odmik od dotlej precej ozkega razumevanja, ki je dostojanstvo priznavalo le tistim ženskam, ki so bile poročene in ki so imele otroke. Dan žena je promoviral zlasti vlogo ženske, ki lahko dejavno prispeva tudi kot delavka.

Kako izdelati prikupne 'oblekice' za cvetlične lončke, si lahko ogledate na VOYO v 2. oddaji tretje sezone Vrtičkanje!

Pokloni za ženske

Praznovanje dneva žena običajno obeležijo proslave ter obdarovanja žensk, in sicer ne glede na njihov poročni status in ne glede na to, ali so matere ali ne. Moški - delodajalci, sodelavci in možje svoje kolegice, partnerke in prijateljice razveselijo z rdečim cvetom nageljna ali vrtnice. Otroci v šolah izdelujejo čestitke in manjše pozornosti, ki jih podarijo mamam, babicam, tetam … Na ta dan lahko ženskam, ki vam tako ali drugače veliko pomenijo, poleg cveta podarite tudi nakit, dišave, knjige ali druge pozornosti. Marsikatera bo prav gotovo vesela že čestitke, še veliko bolj, če boste izbrali njej ljubi motiv, ga opremili z izbranimi besedami in ga po pošti poslali v njen nabiralnik.

Če vam čas in spretnosti dopuščajo, pa lahko sami ustvarite manjšo pozornost za svoje kolegice, prijateljice, sodelavke in druge ženske. Nekaj načinov je v drugi oddaji tretje sezone Vrtičkanje predstavila tudi Metka, in sicer nam je pokazala, kako lahko doma lično ’oblečemo’ cvetlične lončke. Lončnico po izbiri lahko kupimo v cvetličarni, s svojo ’kreacijo’ pa ji dodamo piko na i. Odlična izbira za ’oblekice’ za lončke so naravni materiali, na primer bio ovčji filc. Metka je iz filca zašila prikupno torbico (kakšno, preverite TUKAJ), vi pa se lahko poigrate po želji. Uporabite lahko šivanko in nit ter šivate ročno ali pa si pomagate s strojem. Po želji torbico lahko okrasite z raznimi detajli prav tako iz filca in vanjo postavite lončnico. Darilce bo uporabno, unikatno in osebno. Če vam ni do šivanja, lahko lonček okrasite s klobkami volne, s pentljami, lahko ga oblepite na primer z zemljevidom, če je namenjen ženski, ki rada potuje, možnosti je torej neomejeno. S cvetjem zagotovo ne boste brcnili v temo, če boste dodali še osebno noto, pa bo darilce še toliko bolj dragoceno.

Filc je zelo hvaležen material, iz njega med drugim izdelujejo copate, oblačila, igrače in tudi okrasne cvetlice. Če imate čas in ste bolj spretni, lahko za kakšno posebno žensko v vašem življenju izdelate unikaten cvet iz filca. Nekaj idej najdete v galeriji, postopek za cvetove vrtnic pa si lahko ogledate v videu.

Morda niste vedeli, ampak filcanje je pri nas vedno bolj popularno. Preverite TUKAJ!