semenarna

(Foto: Arhiv Semenarna Ljubljana)

Raznolikost sredozemskih vrtnin pride do izraza na slastno dišečem krožniku. Tudi Slovenija je del bogatega mediteranskega sveta, ki ga zaznamuje vrsta okusnih dobrot in specialitet. Ustvarja jih lahko vsak med nami, za začetek pa potrebujemo le dvoje – dobre sestavine in malo domišljije. Nekaj pomembnih sestavin in vrtnin si lahko pridelamo sami s setvijo semen iz kolekcije Vonj in okus Mediterana.

Hranljiva cvetača, zelje in ohrovt


Cvetača Di Sicilia Violetto
je prava srednje pozna sicilijanska cvetača z vijoličnimi okroglimi rožami, cvetača Romanesco pa je zgodnja, nenavadne koničaste oblike, svetlo zelene barve in prijetnega sladkastega okusa. Zelje Filderkraut s koničasto glavo je nekaj posebnega. Uporabljamo ga svežega, za kisanje in skladiščenje. Nagubani temni, skoraj črni listi listnatega ohrovta Nero di Toscana precoce imajo prijetno sladek okus. Je odličen za pripravo zdravih zimskih jedi, kot so juhe in testenine. S svojim temnejšim videzom polepša jesensko-zimski zelenjavni vrt.

Hrustljava kolerabica in korenček

Kolerabica Quickstar F1 je svetlo zelene do kremaste bele barve z značilno ploščato okroglo obliko. Meso je nežno, zelo okusno, brez niti in ne oleseni. Mešanica korenčkov Harlequin F1 je sestavljena iz zelo atraktivnih korenčkov različnih barv: vijolični, oranžni, rumeni in beli. Najboljši so sveži.

semenarna

(Foto: Arhiv Semenarna Ljubljana)

Rdeč in rumen paradižnik

Paradižnik Balcony Yellow F1
je nizek »koktajl« paradižnik, ki oblikuje zelo čvrste in razvejane grmičke. Zaradi svoje okrasne privlačnosti je odličen za vzgojo v posodah na terasah.
Njegovi češnjevi plodovi so okusni in svetleče rumeni. Z njimi si obarvamo okusne in zdrave poletne solate. Paradižnik »Cocktail« Supersweet 100 F1 je visok paradižnik, ki ima na dolgih poganjkih veliko majhnih rdečih sočnih in zelo sladkih »češnjevih« plodov. Rastejo v obliki velikih grozdov.

Za pripravo svežih solat


Solata Romanska
oblikuje podolgovate glave s pokončno rastočimi in trdnimi listi. Bolj je odporna proti vročini kot navadna glavnata solata. Romanska solata Ovired je posebna, proti plesni odporna romanska solata rdeče barve, ki ne greni. Sejemo jo lahko vse leto, na prostem ali v rastlinjaku. Uživamo mlade rozete, ki spominjajo na motovilec, ali pa že večje glave. Ovired je odličnega, rahlo lešnikastega okusa. Solata Gentilina je okusna zgodnja solata z odprto rozeto. Listi so zeleni in rahlo nakodrani. Gentilina je enostavna za vzgojo in ne gre zlahka v cvet, zato je primerna tudi za poletno pridelavo. Mešanica vrtnin za mlade liste je posebej pripravljena mešanica, kjer bomo našli semena blitve, špinače, divje rukvice, rdeče pese, radiča in solate. Mlade lističe sproti režemo in jih dodajamo svežim solatam ali pa pripravimo z drugo zelenjavo v voku. Sejemo na dva tedna. Zdrava mešanica za mlade liste predstavlja odlično popestritev za vrt in okusno za kuhinjo.

semenarna

(Foto: Arhiv Semenarna Ljubljana)

Od bazilike do krebuljice

Bazilika Piccolino ima drobne liste, močno aromo in značilno kompaktno rast. Liste redno obtrgujemo in jih uporabljamo sveže v solatah, juhah ter zelenjavnih, predvsem paradižnikovih in mesnih jedeh. Njen vonj odganja muhe. Origano ali dobra misel je začimbna in okrasna trajnica, ki raste v obliki grmička. Prilega se mesnim jedem, juham, picam in omletam. Med cvetenjem ga porežemo in posušimo, saj tudi posušeni listi ohranijo aromo. Luštrek je zelo aromatična, visoka trajnica, ki najbolje raste v družbi začimbnih in okrasnih trajnic. Varuje rastline pred napadom škodljivcev. Sveže ali posušene liste dodajamo juham, enolončnicam, stročnicam, omakam, mesnim in krompirjevim jedem. Krebuljica je izredno koristna začimbnica. Vedno uporabljamo mlade, sveže ali zamrznjene liste, ki imajo značilno aromo. V vrtu varuje naše vrtnine pred ušmi, polži in mravljami. Prilega se juham, omakam ali solatam, odlična je z jajčnimi jedmi, kot so palačinke.

Buče – čudoviti svet oblik in okusov


Pri bučki Tondo Chiaro di Nizza uživamo okusne okrogle svetlo zelene plodove, ko so veliki nekako med pomarančo in melono. Najboljše je redno obtrgavanje, da zrastejo novi. Rumeno rjava buča Butternut Avalon F1, z oranžnim mesom, je posebne oblike, zato je primerne za okraševanje, obenem pa je odličnega okusa po lešnikih. Bučke Sweet Dumpling F1 imajo majhne okrasno zanimive plodove. Odlikuje jih oranžno meso prijetno sladkastega okusa po kostanjih. Iz njih pripravljamo različne jedi. Muškatna buča Muscat de Provence je velika rebrasta ploščatookrogla buča. Njeni plodovi skrivajo močno oranžno, sladko in okusno meso. Mešanico okrasnih bučk »Mešanica Maya« sestavljajo v glavnem bradavičaste bučke različnih oblik in barv. Sicilijanska lagenarija spada med buče, njene mlade, nezrele in svetlo zelene plodove pa lahko uživamo kot druge bučke. Okusne plodove pečejo Italijani denimo s svežo baziliko, paradižnikom in oljčnim oljem, povrhu pa posujejo s sirom.

Svoj mediteranski vrt pa si moramo popestriti z barvitimi cvetlicami. Polepšale nam bodo vrt in poletne šopke.

Urbanim vrtnarjem priporočamo setev v lonce ali korita, ki jih boste postavili na balkone ali terase. Za setev v lonce so primerni korenčki, solate, paradižnik, vsa zelišča in nekatere cvetlice.

Izberite svojo mediteranslo kombinacijo zelenjave, začimb in cvetlic. Z njo boste obogatili svoj vrt, balkon ali teraso in tudi svoj jedilnik. Podrobnejše informacije lahko najdete na spletni strani www.semenarna.si.