Orodje

(Foto: iStockphoto)

Sredina zime res ni čas za sejanje, sajenje, košnjo, pletje, pobiranje pridelkov in podobna dela na vrtu. A pravi vrtnarji in vrtnarke vedo, da lahko prav v zatišju zime veliko naredijo za to, da bo naslednja vrtnarska sezona še bolj cvetoča in rodovitna.

Čiščenje in popravilo orodja

Najbolj vestni se tega lotijo že jeseni, takoj po tem, ko se večina dela na vrtu konča. A saj veste, kaj pravijo: bolje pozno, kot nikoli!

Samokolnica

(Foto: iStockphoto)

Če ste lopato, vile, škarjo, grablje, sekiro, motiko in podobno jeseni le odložili za vrata, je zdaj čas za čiščenje in inventuro. Le tako boste namreč prepričani, da vam bo orodje, ko ga boste znova potrebovali, dobro služilo.

Prvi korak je čiščenje. Če se orodja držijo grudice zemlje ali listja, je namreč verjetnost, da bo zarjavelo ali se skrhalo, večja. Za čiščenje uporabite čisto mlačno vodo in po potrebi grobo krtačo, po umivanju pa orodje dobro posušite.

Sledi pregled okvar; če vašo zbirko orodja sestavljajo popolnoma skrhane škarje, grablje brez zob in motike s polomljenimi ročaji, je čas, da se lotite popravil. Zamenjajte polomljene ročaje, nabrusite skrhana ali topa rezila in naoljite zglobe.

Kose, ki jih ni mogoče popraviti, zamenjajte z novimi. Gneča v prodajalnah z vrtnarskimi pripomočki in orodjem je zdaj mnogo manjša kot v začetku pomladi, zato bo nakup hitrejši in manj stresen.

Pregled vrtne mehanizacije

Enako kot za orodje velja tudi za „vrtno mehanizacijo“ - kosilnice, motorne žage ter škarje in podobno. Očistite jih, naoljite, se prepričajte, da so rezila ostra in po potrebi zamenjajte dotrajane dele.

Če se popravila ne znate lotiti sami, obiščite pooblaščeni servis – tudi tu je gneča pozimi manjša kot na vrhuncu vrtnarske sezone.

Je cev za zalivanje še dobra?

Je cev za zalivanje vrta dotrajana, preperela in razpokana? Pušča pri ventilu ali pa se vam je pokvaril razpršilec na koncu? Oskrbite se z novo cevjo in preverite tesnila, da s puščanjem ne boste po nepotrebnem tratili pitne vode.
V duhu varčevanja s pitno vodo razmislite tudi o tem, da bi na vrt v tem letu postavili zbiralnik za deževnico, s katero bi zalivali vrt, in se pozanimajte o možnostih in stroških takšnega projekta.

Organizirajte cvetlične lončke

Čeprav se jih v garaži ali vrtni lopi valja cel kup, med njimi nikoli ni tistega pravega! Zveni znano? Cvetlični lončki, korita in podstavki imajo to grdo „navado“, da se kopičijo in že po nekaj sezonah zavzamejo (pre)velik del prostora, namenjenega shranjevanju vrtnarskih potrebščin.

Ker prostora nikoli ni dovolj, naredite red med cvetličnimi lončki – neuporabne plastične (na primer premajhne, zbledele ali počene) zavrzite, okrušene ali počene glinene lončke pa razbijte na manjše koščke in shranite, saj bodo črepinje uporabne za drenažo.

Tegle

(Foto: iStockphoto)

"Polepšajte" palčke in druge okrase

Kot vesten lastnik ali lastnica ste svoje vrtne palčke, labode, pobarvana korita in druge okrasne izdelke pred zmrzaljo verjetno umaknili v garažo ali lopo – zakaj jim ne bi zdaj, ko imate čas, namenili malo razvajanja?

Zalepite odkrušene dele, zapolnite razpoke in jim namenite plast sveže barve, da bodo pomladni vrt krasili v svoji nalepši podobi.

Ste "sam svoj mojster"?

Če sodite med samouke z žilico za ročna dela, je zima tudi pravi čas za izdelavo ali popravilo kosov pohištva ali manjših predmetov, ki bodo krasili vaš vrt. Iz lesa lahko izdelate klop ali mizo ali pa manjšo ptičjo gnezdilnico, pobarvate obledelo vrtno sedežno garnituro in podobno.

Vse to je seveda mogoče le, če sta vaša garaža ali lopa dovolj veliki, da se v njiju lotite dela – v nasprotnem primeru bo treba počakati na toplejše pomladne dni.

Načrtujte že zdaj!

Mrzli dnevi in dolgi večeri, ki jih preživimo v zaprtih prostorih, so kot nalašč za načrtovanje in raziskovanje. Če si na svojem vrtu v prihajajoči sezoni želite sprememb in novosti, je zdaj pravi čas, da o njih razmislite, si jih skicirate, zapišete ter se na spletu ali v knjižnici založite z informacijami, ki jih potrebujete.