Jesensko sajenje čebulnic - narcise in tulipani

(Foto: iStockphoto)

Možnosti je nešteto

Ljubitelji spomladanskega cvetja dobro vedo, da je mogoče izbirati med veliko možnostmi, ko izbiramo prve znanilce sončnega in toplega vremena.

Že med tulipani je mogoče izbirati med nešteto barvami, oblikami in velikostmi. Posebej priljubljeni so cesarski tulipani, ki imajo na visokih steblih velika socvetja. Tak tulipan dodajmo v mešanico pomladnih čebulic, saj bo druge čebulnice zavaroval pred voluharjem.

Poleg tulipanov, narcis in zvončkov bodo pomlad v okrasnem vrtu naznanile tudi perunike, jarice, močvirske logarice, krokusi, puškinije, hijacinte, ciklame in druge.

Vrtnarka sadi čebulnice

Sajenje je preprosto. Upoštevati moramo le zahteve posameznih čebulic. (Foto: iStockphoto)

Kam sadimo?

Prazne gredice, skalnjak, sadovnjak ali trata so vsi primerni za sajenje čebulnic. Upoštevati moramo le potrebe posamezne od njih in nato najti kombinacijo, ki nam je najbolj všeč. Če imamo raje cvetoče glave kot brezhibno pokošeno zelenico, lahko čebulice raztresemo po vsej trati, jih posadimo v skupinah ali pod drevesi.

Skalnjak popestrimo predvsem z nižjimi čebulnicami, ki jih sadimo v majhne skupine, ločene med seboj. Izberemo lahko krokuse, puškinije, špansko modro čebulico, hrušice ali grozdek, jarice ali ozimko, bulbokodij, hionodokso, hionoscilo, scilo, drobne mrežaste perunike in anemone blando. Kot posamezne pa vključimo tudi hijacinte, tulipane in različne luke.

Eden najbolj preprostih, a 'glasnih' znanilcev pomladi je zvonček, ki ga lahko posadimo pod drevesom. Najbolje bo uspeval pod listopadnimi drevesi, ki mu bodo spomladi omogočila dovolj sonca oziroma polsence.

Kako sadimo?

Si želite napolniti veliko gredico s tulipani, narcisami, krokusi in perunikami? Nič lažjega. Upoštevati moramo le zahteve posameznih čebulic. Sadimo jih v dvakratno globino njihove velikosti oziroma od 15 do 20 centimetrov v globino. Večje čebulice sadimo globlje, manjše pa nad sabo ne bodo potrebovale toliko zemlje.

Tudi glede razdalje med njimi moramo upoštevati zahteve posamičnih čebulic, vsekakor pa večje med njimi sadimo v zadnjih predelih gredic in med njimi puščamo večjo razdaljo.
Tudi tisti, ki nimate vrta, občudujete pa spomladansko cvetje, si lahko privoščite svoj spomladanski nasad. Čebulice preprosto zasadite v korita ali lončke na okenskih policah. Tudi tam se bodo odlično počutile!

Kaj čebulnice potrebujejo?

Čebulnic ne sadimo v kisla, zamočvirjena ali zbita tla. Zemlja naj bo prerahljana, saj lahko le tako dosežemo dovolj stika čebulice z zemljo. Med čebulico in zemljo ne sme biti zraka, saj se tam lahko nabira voda in čebulice bodo začele gniti.
Pomagajmo si s pripomočki za sajenje čebulnic, vendar pazimo, da jih med sajenjem ne poškodujemo.