Dominvrt.si

Avtor
doc. dr. Darja Kocjan Ačko

Poljska rastlina, katere vrednost prepoznavajo celo čebelarji

Navadna ajda je nežito iz družine dresnovk, katere plod se uporablja za kašo in moko podobno kot plodovi žit. Smo v obdobju, ko se znova povečuje njena pridelava, celo tatarska ajda se po dvesto letih vrača na slovenske njive. Obe pridobivata pomen zaradi novih pogledov na trajnost v pridelavi, na zdravo prehrano, v kateri so funkcionalna in brezglutenska živila ter prehranska dopolnila, kamor spadajo tradicionalni in naravni farmacevtski zeliščni pripravki.

Teh škodljivcev se morate na svojih bučkah najbolj bati

Buče in bučke so v času rastne dobe izpostavljene številnim boleznim, ki povzročajo škodo na rastlinah, kar se odraža tudi v zmanjšanju velikosti in kakovosti pridelka plodov, to je bučnega mesa in semen. Povzročitelji bolezni so lahko glive, bakterije ali virusi. Samooskrbni vrtičkarji v prvi vrsti stremijo k izvajanju preventivnih ukrepov za preprečevanje bolezni. Kljub možnosti uporabe sintetičnih kemičnih sredstev pa temelji tudi tržna pridelava buč in bučk v Evropski uniji na spoštovanju trajnosti.

Slovenska sorta krompirja, ki jo pobiramo med prvimi

V Sloveniji smo s krompirjem samooskrbni le polovično. Domača pridelava temelji na tujih sortah krompirja, čeprav imamo kar lepo število starih in novih domačih sort. Nove jedilne sorte krompirja po pridelku in kakovosti presegajo številne tuje, a jih pridelovalci in kupci ne poznamo dovolj.

Škodljivci na vrtu ne počivajo niti pozimi

Pozimi so na vrtovih in njivah prisotni različni organizmi, ki takoj, še posebej pa pozneje, če se prerazmnožijo, povzročajo škodo na gojenih rastlinah. Če jih razvrstimo od manjšega k večjemu, so to povzročitelji glivičnih bolezni, različne vrste polžev, glodavcev ter divjih toplokrvnih živali.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984