Kako kar najlepše okrasiti dom?
DECEMBER V DOMU

Kako kar najlepše okrasiti dom?

06.12.2018, 8:01
0

Z načrtovanjem obiskov in druženja v družinskem krogu in krogu prijateljev ter z izbiro pravih daril za vsakega od njih boste imeli med prazniki zagotovo veliko dela. Čeprav gre za zelo prijetna opravila, pa včasih ta lahko prerastejo v breme. Da vam okraševanje doma ne bo predstavljalo dodatnega stresa, vam ponujamo nekaj nasvetov.

Lučke na božičnem drevescu in na vrtu pričarajo prav posebno praznično vzdušje, vendar pa je pri njih potrebno nekaj pozornosti, da bi se izognili nesrečam.
Lučke na božičnem drevescu in na vrtu pričarajo prav posebno praznično vzdušje, vendar pa je pri njih potrebno nekaj pozornosti, da bi se izognili nesrečam./ FOTO: Profimedia

1. Varno z namestitvijo lučk

Lučke na božičnem drevescu in na vrtu pričarajo prav posebno praznično vzdušje, vendar pa je pri njih potrebno nekaj pozornosti, da bi se izognili nesrečam. Pred okrasitvijo zato preglejte žarnice, da niso zrahljane ali pregorele, in dotrajano praznično osvetljavo zamenjajte. Morebitne podaljške in vtičnice ustrezno zaščitite, še posebej pozorni bodite tisti, ki imate majhne otroke in hišne ljubljenčke. Pazimo le, da so priključki nastavljeni v suhem prostoru, zaradi dodatne varnosti in našega dobrega občutka. Lučke lahko namestimo na želena mesta s pomočjo kljukic, plastičnih vezi, pomagamo si lahko tudi z namenskimi kanali za cevi … Če želimo osvetlitev cele hiše, je odlična rešitev kombinacija modularnega sistema, saj lahko v enem in istem toku sestavljamo verigo, ledene sveče in zavese skupaj s priključki, podaljški, razcepom po celi hiši, vrtu …

Adventni venčki in aranžmaji, ki bodo krasili vašo praznično mizo, so lahko sestavljeni iz različnih vejic, storžev in krhljev in so zelo vnetljivi. Zato naj bodo sveče prižgane le v vaši prisotnosti.

Letos velja 'tiho' barvno pravilo, ki narekuje: manj je več, ali drugače povedano, okrasite njveč v dveh do treh različnih barvah.
Letos velja 'tiho' barvno pravilo, ki narekuje: manj je več, ali drugače povedano, okrasite njveč v dveh do treh različnih barvah./ FOTO: iStockphoto

2. Ponoči ugašajte lučke

Čeprav se marsikomu zdi, da nočna osvetlitev z lučkami ustvarja še posebej prijetno božično vzdušje, jih čez noč nikakor ne puščajte prižganih. Če jih boste ugasnili, boste storili nekaj dobrega za okolje, zmanjšali decembrski račun za elektriko in poskrbeli za dober spanec vse družine. Vsakršna osvetlitev namreč zmanjšuje kakovost spanca, zato božične lučke ponoči kar ugasnite.

Varčne lučke z LED tehnologijo

Sicer pa so sedaj večinoma na tržišču varčne LED lučke. 'Led' svetloba omogoča kakovostno in intenzivno osvetlitev, prav tako pa tudi prihranek energije, njihova življenjska doba pa je zelo dolga. Četudi certifikati zagotavljajo njihovo varnost, je lučke pametno ugašati. Predvsem ponoči in ob daljših odhodih od doma.

3. Pri okraševanju se ne omejujte

Pri okraševanju doma se ne omejujte le na klasično rdečo in zlato barvo. Uporabite barve, ki so vam najljubše, tudi mornarsko modra, rožnata, vijolična in črna bodo ustvarile posebej prijetno praznično vzdušje. Če si želite osebnega okrasa, ga naredite sami: zberite nekaj vejic, storžev in suhega sadja ter ustvarite čisto unikaten praznični okras.

4. Naraven videz smreke je med najbolj elegantnimi

Še vedno nimate božične jelke oziroma novoletne smrekice? V kolikor želite moderen stil ohraniti tudi pri okraševanju, se odločite za 'belo jelko'. Božična jelka v snežno beli barvi je namreč hit letošnjega prazničnega časa. Okrasite jo lahko z božičnimi okraski v zlati ali pa v kombinaciji belo-srebrna, kot napovedujejo najnovejši trendi.

Sicer pa, če bo vaš dom tudi letos krasila zelena novoletna jelka, je lahko okrašena z božičnimi okraski rdeče barve in drugimi okraski bele barve, saj so te barve primerne za božični čas. Prav tako pa je novoletna jelka lahko okrašena v vijolični barvi, rožnati ali modri, ki so tudi priljubljene pri okraševanju novoletne jelke. Zadnja leta velja 'tiho' barvno pravilo, ki narekuje: manj je več, ali drugače povedano, okrasite največ v dveh do treh različnih barvah.

Primeri kombinacij:

– Elegantna rdeče-zlata dekoracija
– Modna srebrno-vijolična-bela kombinacija
– Rdeče-bela kombinacija
– Zlato-srebrna kombinacija

5. Naj bo svečano!

V predprazničnem času ne skrivajte svojih najlepših pogrinjkov in prtov, katere pripravimo v istem stilu, kot je novoletna smreka. Na mizo lahko postavite več svečnikov različnih velikosti – na dva damo višje sveče, na ostale pa namesto sveč bunkice. Na mizo lahko položite venček, zanimiv in prijeten dodatek pa je tudi večja prozorna steklena vaza, kvadratna ali okrogla, ki jo napolnite z bunkicami ali LED lučkami. Že pred Silvestrovo večerjo lahko uporabljate svoje najbolj dragocene stvari. Če ste vse leto posebej vestno pazili na svoje svečane pogrinjke, prte, posodo in okrasje, jih decembra pridno uporabljajte in se razvajajte. Z izjemo redkih slavnostnih priložnosti, bodo po vsej verjetnosti spet vse leto neizkoriščeni ležali v omari.

6. Ne pričakujte, da bo vse popolno

Kljub temeljitemu načrtovanju ste lahko prepričani, da bo med prazniki šlo nekaj po zlu. Mogoče boste narobe označili darilo in boste igračo namesto nečaku podarili teti ali stricu, ali se bo na vašem najljubšem namiznem prtu pojavil madež rdečega vina. Naj vas taki neprijetni pripetljaji ne spravljajo v slabo voljo. Sprostite se v svojem okrašenem domu in si privoščite skodelico slastnega zimskega čaja.

Na mizo lahko postavite več svečnikov različnih velikosti – na dva damo višje sveče, na ostale pa namesto sveč bunkice. Na mizo lahko položite venček, zanimiv in prijeten dodatek pa je tudi večja prozorna steklena vaza.
Na mizo lahko postavite več svečnikov različnih velikosti – na dva damo višje sveče, na ostale pa namesto sveč bunkice. Na mizo lahko položite venček, zanimiv in prijeten dodatek pa je tudi večja prozorna steklena vaza./ FOTO: iStockphoto

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Stampedo v italijanski diskoteki: mladoletnik ...
ŠPORT
Dončiću zapeli Halleluka, odgovoril je v svojem ...
POP IN
Veseli december pri J. Lo in Alexu Rodriguezu
TV ODDAJE
Glasuj za svojega favorita!
VIZITA.SI
Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje
OKUSNO.JE
Preprosto pecivo, ki bo šlo za med!
ZADOVOLJNA.SI
6 najbolj seksi fotografij Franka iz Kmetije
MOSKISVET.COM
Ste opazili, kaj je Luka Dončić naredil ob ...
BIBALEZE.SI
Lahko fotografirate otroka med nastopom?
CEKIN.SI
To je nočna mora marsikaterega podjetnika
DOMINVRT.SI
Jih tudi vi že se življenje obešate napak?
BIBALEZE.SI
To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za ...