dominvrt
Skrivnosti dobrega beljenja
DELOVNA AKCIJA

Skrivnosti dobrega beljenja

19.07.2019, 6:58
0

Eden najboljših občutkov v življenju je prenova svojega stanovanja. Čeprav le manjši detajli nam spremembe na bolje pomenijo ogromno, čeprav se jih velikokrat branimo. Beljenje sten in osveževanje prostorov sodita v sam vrh takšnih občutkov. Čeprav gre samo za spreminjanje tako imenovane 'podlage' sobe, ta spremeni bistveno vse. Barvanje s temnejše na svetlejšo ali pa bolj drzna odločitev in nagibanje v obratno smer spremeni energijo celotnega prostora.

Beljenje je lahko lahko opravilo, a pozor.
Beljenje je lahko lahko opravilo, a pozor./ FOTO: Profimedia

Zagotovo ste že kdaj belili svoje stanovanje? Čeprav gre za tako malo stvar, kot je beljenje, vsi vemo, da obstaja nekaj pasti in zank, v katere se lahko ujamemo, če to delamo sami. Na kaj moramo biti pozorni in na kaj se moramo še pred samim delom pripraviti? Lahko to storimo sami ali pa potrebujemo pomoč? Kakšne vrste barv imamo na voljo, katere so naša najboljša izbira? Kako je s čiščenjem in zaščito? Kje začeti in kje končati? Spregovorili smo nekaj besed s prvim možem Delovne akcije, Bojanom Žlebnikom, ki nam je zaupal nekaj ključnih stvari o beljenju. Če se podajate na pot prenove ali pa zgolj osvežujete svoj dom, vam bodo ti nasveti prišli zelo prav.

Potrebujemo za beljenje notranjih sten mojstre?

Vsekakor je beljenje eno tistih opravil, ki se ga lahko lotimo sami. Priporočeno je, zaradi vlage in ostalih zadev, da bi belili in osvežili naše prostore na nekaj let, nekateri profesionalci svetujejo celo na eno leto. Včasih si preprosto zaželimo spremembe, včasih je to opravilo nujno – vsekakor pa obstaja nekaj pravil, ki se jih moramo držati. Če uživate v takšnem delu, nimate posebnih zadev in niste med občutljivimi ljudmi, se tega opravila lahko brez težav lotite sami. Kar pogumno!

Zaščita

Še pred samim delom si priskrbite zaščitno folijo, trak in rokavice. Beljenje vedno začnemo v najbolj oddaljenem prostoru, kamor si prinesemo tudi vso potrebno opremo, da med samim pleskanjem ne skačemo sem in tja. Pohištvo moramo ustrezno odmakniti od sten in ga zaščititi s folijo. Poskrbite, da boste odstranili vsa stikala oz. jih vsaj prelepili z zaščitnim trakom.

Čiščenje

Preden se lotite glavnega opravila, očistite stene! Če te niso ravne, jih moramo pred beljenjem zgladiti in izravnati. V vse neravne površine in morebitne luknje prekrijemo z ustrezno emulzijo, večje luknje pa z gipsom. S sten pobrišemo morebitno umazanijo in prah, pred samim glavnim beljenjem pa je priporočljivo tudi, da prebelimo s premazom in zaščito, s katero zagotovimo, da bo glavna barva prijela že ob prvem nanosu.

Kje začeti in kje končati

Beljenje začnemo vedno pri robovih, in to s čopičem. Paziti moramo, da se nam barva ne razliva, saj bodo ostale tako imenovane 'kapljice', ki se jih le s težavo znebimo v samem postopku. Nadaljujemo z barvanjem stropa, šele nato sledijo stene. Čeprav se, kot smo dejali že na začetku, zdi beljenje zelo lahko opravilo, pa boste, če se boste postopkov lotevali sami, kmalu ugotovili, da se le stežka ohranja mirna roka.

Obstajajo še kakšni triki?

In kaj nam je zaupal Bojan Žlebnik?

Učinkovit način odstranjevanja plesni
PREBERI ŠE
Učinkovit način odstranjevanja plesni

Vse, kar morate vedeti, ko se odločate za laminat
PREBERI ŠE
Vse, kar morate vedeti, ko se odločate za laminat

Delovna akcija: Trendi sodobne prenove
PREBERI ŠE
Delovna akcija: Trendi sodobne prenove

Bojan svetuje: Kako se pametno lotiti prenove doma?
PREBERI ŠE
Bojan svetuje: Kako se pametno lotiti prenove doma?

NOVICE
Zajc: Situacija je obvladljiva vsaj za prihodnjih ...
ŠPORT
Cormier stoično priznal: Za usodno napako sem ...
POP IN
Primož Roglič delil prvo družinsko fotografijo
TV ODDAJE
Nik iz Kmetije: Želiva se preseliti v skupno ...
VIZITA.SI
Vas vaše delo ubija? Direktorica razkrila, kako ...
OKUSNO.JE
Odlična jed za vse dni v tednu
ZADOVOLJNA.SI
Zato je Diana javno razkrila, kar se je šušljalo ...
MOSKISVET.COM
Cilj opravičuje sredstva: Schumacher se je le ...
BIBALEZE.SI
Znana manekenka brez Photoshopa pokazala ...
CEKIN.SI
Jezni na Meghan Markle in Harryja
DOMINVRT.SI
Je ločena spalnica v razmerju dobra ideja?
MOSKISVET.COM
Električna avantura z Davidom Stropnikom