dominvrt
Vse, kar morate vedeti, ko se odločate za laminat
DELOVNA AKCIJA

Vse, kar morate vedeti, ko se odločate za laminat

05.07.2019, 13:22
0

Laminat je vrsta talne obloge, za katero se odloča večina ljudi – predvsem zaradi cene in lažjega načina polaganja. Osnovna sestavina laminata je vlaknena plošča – HDF, ki mu daje trdnost in gostoto. Vrhnja plast laminata je vinila – dekor, ki je lepljen na osnovno ploščo. Med seboj se razlikujejo po debelini, razredih obrabe in seveda vrstah, kjer se še najbolj razlikujejo po barvah. O tem in še več smo govorili s prvim možem Delovne akcije, Bojanom Žlebnikom. Če na novo polagate laminat ali pa se zanj še odločate, si preberite in poglejte, kaj nam je zaupal.

Med glavne prednosti laminata sodi to, da je enostaven za polaganje in tudi za kasnejše vzdrževanje, odporen je na obrabo, veliko bolj kot, denimo, parket, je funkcionalen in sila enostaven – poškodovane dele je preprosto zamenjati ali odpraviti. Na voljo so v najrazličnejših vzorcih in barvah, njegova najboljša lastnost pa je, da daje videz pravega lesa. V primerjavi z ostalimi talnimi oblogami pa je mnogo bolj hrupen, izstopa pa tudi slabša kakovost in krajša življenjska doba kot na primer pri parketu.

Polaganje laminata

Laminat je ena izmed najbolj priljubljenih izbir talnih oblog predvsem zaradi lahkotnosti polaganja – narejen je po principu klik spajanja, ki se ga lahko lotimo celo sami. Kljub temu da je enostaven za polaganje, pa se moramo zavedati nekaj ključnih stvari. Podlaga, na katero začnemo polagati laminat, mora biti suha in čista, vse neravne površine pa moramo pred začetkom izravnati. Ker gre pri laminatu za klik sistem spajanja, tega ni treba lepiti po slojih, potrebujemo pa vsekakor nekaj ročnih spretnosti, ko polagamo laminat v okolici vrat in v kotih. Poglejmo si, kaj nam je svetoval mojster Bojan:

Cena laminata se giblje vse od manj kot deset evrov na kvadratni meter do nekaj deset evrov. Vse je seveda odvisno od kakovosti, debeline in izbire dekorja. Izbiramo lahko po razredih obrabe – 31., 32. in 33. razred. V prvi in osnovni razred sodijo laminati debeline 6 mm ali manj, ki so seveda najcenejši, a se tudi najhitreje obrabijo. V drugi, 32. razred sodi laminat v debelini 8–10 mm, za katerega se navadno odloča večina ljudi. Ta vrsta laminata je namreč najbolj optimalna – cena hodi z roko v roko s kakovostjo. V tretji razred pa sodijo laminati debeline 10–12 mm, ki so tudi najbolj odporni in se navadno polagajo v poslovnih in obremenjenih prostorih, a je cena tudi temu primerna.

Laminata nikar ne čistite z mokrimi krpami, saj voda in vlaga močno poškodujeta večino vrst laminata ne glede na debelino. Brišemo ga vedno z vlažno, dobro ožeto krpo!
Laminata nikar ne čistite z mokrimi krpami, saj voda in vlaga močno poškodujeta večino vrst laminata ne glede na debelino. Brišemo ga vedno z vlažno, dobro ožeto krpo!/ FOTO: Dreamstime

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Osrednji del Portugalske zajeli obsežni gozdni ...
ŠPORT
Griezmann: Vem, da bom ob gostovanju v Madridu ...
POP IN
Petra Ecclestone: nova poroka še dražja od ...
TV ODDAJE
Prijavi se: Ljubezen po domače
VIZITA.SI
6 znakov na vašem telesu, ki kažejo, da vam ...
OKUSNO.JE
Sladica presenečenja, ki vam bo zaprla usta
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: ovne čaka uspešen teden, biki bodo ...
MOSKISVET.COM
Trener parkiral oči na vroči PR-ovki in komaj ...
BIBALEZE.SI
Noseča že sedem mesecev
CEKIN.SI
Jih bo rešil nudizem? Dušan in Katarina sta ...
DOMINVRT.SI
Takšen je dom Donalda Trumpa
BIBALEZE.SI
Toliko kilogramov bi smela pridobiti nosečnica v ...