dominvrt
Mojstri iskreno o Ani: 'V gradbenih ekipah bi moralo biti več žensk!'
DELOVNA AKCIJA

Mojstri iskreno o Ani: 'V gradbenih ekipah bi moralo biti več žensk!'

13.06.2019, 8:36
0

Že v lanski pomladi je oddaja Delovna akcija spisala številne zgodbe s srečnim koncem oz. lepim novim začetkom, zdi pa se, da je letos še bolj zacvetela. Oddajo v povprečju spremlja kar 45 % tistih, ki v sobotnih večerih sedijo pred televizorji in tako pogosto s solzami v očeh spremljajo žalostne zgodbe slovenskih družin, ki jim Ana Praznik s svojo ekipo pridnih mojstrov z Bojanom Žlebnikom na čelu vrača vero v boljši jutri. Ker vas je veliko želelo Ano in mojstre spoznati osebno, smo v maju organizirali nagradno igro, včeraj pa so se srečni izžrebanci z glavnimi junaki Delovne akcije tudi srečali. V Mariboru, ker tam prebiva Ana in ker je prav, da včasih tudi njej kdo poda roko.

Takoj po objavi nagradne igre ste nas zasuli s prijavami in tako še enkrat dokazali, da smo vsi radi v bližini toplih in srčnih oseb, kakršne sestavljajo ekipo oddaje Delovna akcija. Srečni izžrebanci so na mesto srečanja prišli že pred dogovorjenim časom, kmalu pa je vstopila tudi nasmejana Ana Prazniks svojimi mojstri. "Zdaj pa počasi, najprej da se vsem predstavim," je dejala in odšla do vsakega, se predstavila in poklepetala, seveda pa si je vzela čas tudi za fotografiranje in številna vprašanja.

Ana Praznik: ’Moje življenje je bilo sanjsko!’
PREBERI ŠE
Ana Praznik: ’Moje življenje je bilo sanjsko!’

Ana je tudi tokrat poskrbela, da je vse teklo kot po maslu!
Ana je tudi tokrat poskrbela, da je vse teklo kot po maslu!/ FOTO: Aljoša Kravanja

Pravi zvezdniki so postali tudi mojstri, ki se teden za tednom neumorno trudijo, da svoje delo končajo v dogovorjenem času in da družinam v stiski ponudijo lepše bivališče, ki jim bo dalo zagon za naprej. V tej sezoni s svojimi potegavščinami pogosto navdušuje Ismet Kadjić, ki ga gledalci poznajo kar pod nadimkom Ičo, pravi pa nam, da se s tako ekipo ni težko šaliti:"Ideje se same rojevajo, če si del tako čudovite ekipe, zaradi katere si sproščen, nisi obremenjen z drugimi stvarmi in ti marsikaj pade na pamet. Pogosto se hecamo, tako nam je lažje in pozabimo mogoče tudi na svoje težave. Šele ko gledaš oddajo, zares vidiš, kaj si naredil za nekoga, ki je bil pomoči res potreben in si ponosen. S tem dobiš pozitivno energijo, ki ti pomaga pri tem, da si sproščen in tako pride do tega kroga, da si dobre volje in da se zabavaš. Ko začneš nekaj dajati od sebe, začneš živeti drugače. Se pa moraš tega naučiti." Tu mu pritegne tudi Andraž Bobnar, ki je v ekipi Delovne akcije zadolžen predvsem za pleskanje, seveda pa poprime tudi za številna druga dela: "Postali smo prijatelji, tudi ko se kamere izklopijo, se še vedno družimo, hecamo … Super je, ker se lahko povsem posvetimo svojemu delu, ker je za logistiko in vse ostalo poskrbljeno. Ob tem imamo čas tudi drug za drugega. Tako smo se naučili marsikaj novega, predvsem pa smo se povezali in spoprijateljili."

Tako lahko tudi vi pomagate družinam iz Delovne akcije!
PREBERI ŠE
Tako lahko tudi vi pomagate družinam iz Delovne akcije!

'V gradbenih ekipah bi moralo biti več žensk,' je prepričan Andraž Bobnar.
'V gradbenih ekipah bi moralo biti več žensk,' je prepričan Andraž Bobnar./ FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi med pogovorom s simpatičnima mojstroma le nekaj korakov stran odzvanja glasen Anin smeh, ki vsakomur ogreje srce. "Kakšna pa je Ana, kako bi jo opisala,"ju vprašam in nemudoma se jima zaiskrijo oči. ’Vsakič, ko pride, je dobre volje,’nasmejano pove Ičo. "Vedno s seboj prinese toplino, nasmeh, pozdrav. Ona preprosto zna z ljudmi. Res je prava ženska za to oddajo. Zdaj, ko smo zaključili s snemanji, nam je bilo malo težko, ker se navadiš, da jo imaš vsak dan v svojem življenju. Pa da se vtakne v vsako stvar (smeh)! Poleg tega je pa zdaj postala že vrhunska mojstrica na vseh področjih, tudi pri elektriki mi je že pomagala."Tudi Andraž se strinja z njim: "Res je, kot je rekel Ičo, vedno prinese veselje in dobro voljo. Vedno je pripravljena pomagati, pa naj bo pometanje, kitanje, elektrika … kar koli. Zdi se mi, da če ne bi pripravljala presenečenj za družine, bi kar z nami delala in pomagala vse dni. Vidi se, da jo to dejansko zanima in res je lepo delati z njo. Pridejo momenti, ko smo res utrujeni, potem pa vstopi ona s svojo dobro voljo in vse je pozabljeno. Pa drugače je, če je na gradbišču ženska, moški takrat delujemo drugače. Ne bom šel v detajle (smeh), mislim pa, da bi moralo biti v gradbenih ekipah več žensk!"

Za ekipo Delovne akcije misija nemogoče ne obstaja!
PREBERI ŠE
Za ekipo Delovne akcije misija nemogoče ne obstaja!

Ana in mojstri so se po koncu snemanja razveselili drug drugega.
Ana in mojstri so se po koncu snemanja razveselili drug drugega./ FOTO: Aljoša Kravanja

Skrajni čas je, da za rokav pocukam še Ano, ki še vedno zabava prisotne. Za hip jo pokličem na stran, usedeva se in občudujeva razgled na sončen Maribor, nato pa se dotakneva Delovne akcije. Že lani je bila uspešna, letos pa je doživela pravi razcvet.

Zdi se, da je letos Delovna akcija še pridobila na prepoznavnosti, pohvale dobesedno dežujejo. Kako to doživljaš ti, tudi sama opažaš večje zanimanje?

Ana: Ja, zanimanje je res veliko večje. Ne vem, zakaj, a letos je res totalni bum. Kamor koli pridem, se počutim, kot sem se leta 2003, ko smo bili s skupino Bepopna vrhuncu svoje kariere. Očitno je sporočilo, ki smo ga želeli z Delovno akcijo sporočiti res prišlo med ljudi. Res dobim ogromno sporočil, v katerih se mi zahvaljujejo, ker obstajamo, me sprašujejo, kako lahko tudi sami pomagajo oz. mi sporočajo, da smo jih spodbudili, da so tudi sami nekomu ponudili pomoč. Všeč mi je, ker so to predvsem mlajši, torej naš podmladek.

Prej sem te opazoval, ko si se pogovarjala z oboževalci in med njihovimi komplimenti si močno zardela! Imaš še vedno težave s sprejemanjem pohval?

Ana: Ja, mogoče pa res še vedno. Rada jih sicer dajem. Pa saj … A ti znaš sprejeti pohvalo?

Ne vem, mene nihče ne pohvali (smeh)!

Ana: Matej (smeh) … TBT, ki sva ga posnela lani, je bil super! Vidiš, tudi ti si zardel! Ne, res se mi zdi, da imamo ljudje težave pri sprejemanju pohval, lažje damo pohvalo. Mogoče se nam zdi, da je nismo vredni, morda svoje delo vidimo kot samoumevno. A vendarle lahko obstaja nekdo, ki v tem vidi veliko več.

Eden izmed nagrajencev je Ano presenetil z vrtnico.
Eden izmed nagrajencev je Ano presenetil z vrtnico./ FOTO: Aljoša Kravanja

Med prenovami doma si pogosto stran od družine, tudi hčerkice. Kako se soočaš s tem?

Ana: Ni lahko, sploh zdaj, ko je Otjaravno toliko stara, da me sprašuje, kam grem, zakaj ne pridem domov … Včasih sem jo prek videa poklicala, ko sem bila v hotelu, in me je spraševala, zakaj ne pridem domov spat. Priznam, na ta vprašanja mi je bilo težko odgovarjati. Trudila sem se, da ne bi preveč razmišljala o tem, ker bi mi bilo še težje, posvetila sem se družinam, prenovam, vedela pa sem, da imam doma stoodstotno podporo in da je Peter zanjo odlično poskrbel.

Ko sva klepetala po koncu prve sezone, si mi zaupala, da so se te zgodbe družin dotaknile in da si na poti domov pogosto jokala kot dež. Te je druga sezona kaj utrdila?

Ana: Ja, malo sem se utrdila. Prva sezona me je res precej dotolkla, tudi po koncu snemanj sem potrebovala še pol leta, da sem prišla k sebi. Po drugi strani so se me pa tudi letošnje zgodbe močno dotaknile, vsako sem doživljala na svoj način, vsaki sem se povsem posvetila in to dala ljudem, vpetim v to zgodbo, vedeti. Sem pa mogoče boljše brzdala svoja čustva, nisem takoj ’ven padla’. Ostajajo pa zgodbe, ki so me res močno prizadele, npr. predvsem zgodba Simonke iz Kanala ob Soči. Mati samohranilka z dvojčkoma. Veš kaj mi je najbolj grozno? Ženska hodi v službo, neumorno dela in na koncu meseca nima za jesti, njen edini fokus pa je, da bo imela za olje, moko in mleko, da bo lahko otrokoma naredila palačinke. To me pa razjezi. V življenju je preživela pravo gorje, še zdaj se trudi, a se mora ukvarjati s takšnimi težavami. Tudi odziv javnosti na njeno zgodbo je bil neverjeten, Slovenija je takrat res skočila v zrak. Po tej oddaji sem tri dni po šest ur odgovarjala ljudem, kako ji pomagati. To je to, kar v tej državi ni prav: nekdo, ki se trudi, dela, plačuje davke, na koncu meseca nima kaj za jesti. In njegovi otroci! Ne, to pa res ne. Pa sem sicer zagovornica našega sistema, zdi se mi, da imamo v primerjavi z drugimi državami dober socialni sistem, je pa še vedno sistem. Ta pa ima svoje anomalije. Žal mi je ljudi, ki v tem sistemu ne padejo ne gor ali dol, morda za en evro padejo nekam na sredino in niso upravičeni do ničesar.

'Na ta vprašanja mi je bilo težko odgovarjati, priznam,' pove Ana, ko govori o času, ko je bila ločena od svoje hčerke.
'Na ta vprašanja mi je bilo težko odgovarjati, priznam,' pove Ana, ko govori o času, ko je bila ločena od svoje hčerke./ FOTO: Aljoša Kravanja

Nove epizode oddaje Delovna akcija ne zamudite v soboto ob 20. uri – na prenovljeni platformi VOYO si jo lahko predpremierno ogledate že 24 ur prej! 

Poznate koga, ki živi v slabih razmerah in potrebuje malo pomoči? Prijave za 3. sezono Delovne akcije so odprte! Zbiramo jih TUKAJ.

Bojan Žlebnik je ponosen na ekipo svojih mojstrov.
Bojan Žlebnik je ponosen na ekipo svojih mojstrov./ FOTO: Aljoša Kravanja

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Od 25. junija razglašena požarna ogroženost
ŠPORT
Selektor Grgić ima za nastope na Eurobasketu eno ...
POP IN
Radodarni Ronaldo: pustil kar 20 tisoč evrov ...
TV ODDAJE
Tri romantična potovanja, a nobenih iskric
VIZITA.SI
Sprehod ji je življenje spremenil za vedno
DOMINVRT.SI
8 trikov s sodo bikarbono
ZADOVOLJNA.SI
Kopalke za močnejše postave, ki vas bodo navdušile
MOSKISVET.COM
Prelestna Avstralka svari: velike prsi – veliki ...
BIBALEZE.SI
Znani pevec pričakuje četrtega otroka
CEKIN.SI
Preverite, koliko boste dali za cestnino na ...
OKUSNO.JE
Hitra poletna jed, ki bo navdušila vso družino
DOMINVRT.SI
Delovna akcija: Nepopisno veselje male Lare