dominvrt
Bojan svetuje: Kako se pametno lotiti prenove doma?
GRADNJA

Bojan svetuje: Kako se pametno lotiti prenove doma?

21.06.2019, 13:28
3

Prenovo doma lahko primerjamo z grajenjem odnosa – je dolgotrajen proces, ki se ne more zgoditi čez noč, zahteva čas, predanost in usklajevanje s številnimi členi, ki so v proces vpleteni, dodatno pa se moramo zavedati omejitev drug drugega in konec koncev sredstev in prostora, ki ga imamo na voljo. Tega se zaveda predvsem prvi mož Delovne akcije, Bojan Žlebnik, s katerim smo spregovorili več o ključnih stvareh, ki zadevajo prenovo. Na kaj moramo biti pozorni? Česa ne smemo pozabiti? Kaj in kakšen je prvi korak?

Bojan Žlebnik, prvi mož Delovne akcije
Bojan Žlebnik, prvi mož Delovne akcije/ FOTO: POP TV

Za naše bralce, bralce portala Dominvrt.si, smo pripravili zanimive in poučne prispevke z Bojanom Žlebnikom, mojstrom Delovne akcije in desno roko voditeljice Ane Praznik. Zaupal nam je vse o prenovi, trendih, opremljanju posameznih prostorov in pasteh, na katere moramo biti pozorni, ko opremljamo svoj novi dom ali prenavljamo starega. Kakšno pohištvo in materiale je pametno izbirati, česa se moramo pri prenovi zavedati? O vsem tem bomo pisali v prihodnjih tednih in vam tako ponudili celovite rešitve za vašo prenovo. Pod drobnogled smo v prvem prispevku vzeli pametno prenovo doma. Osnove, ki jih mora poznati vsak, ki se je loteva, in trike, s katerimi bo morda prenova šla hitreje kot običajno.

Prenova v korakih ali celoti?

Največkrat se ljudje v svojih domovih spoprijemajo z nefunkcionalno razporejenimi prostori in nefunkcionalnim pohištvom. To se zgodi iz različnih razlogov – nagnjeni so h kopičenju stvari, morda imajo prevelike želje kombiniranja različnih slogov pohištva in materialov, velikokrat pa si le močno želijo določenega kosa pohištva, ki ne spada ne v prostor ne v sam kontekst doma. Vse to na koncu pripelje do neskončnega vira slabe volje in največkrat tudi slabe energije doma.

V Delovni akciji mojstri časa niso imeli na pretek.
V Delovni akciji mojstri časa niso imeli na pretek./ FOTO: POP TV

Velikokrat se tudi za prenovo odločimo (pre)pozno – ko se na primer že nabere plesen, ko pohištvo že skoraj razpada in ko so tla že popolnoma obrabljena, kar pa na koncu privede do večjih stroškov. Gledano s finančnega vidika je zato seveda dobro, da prenovo razdelimo v več faz, čeprav nam finančno stanje dopušča odprt repertoar izbire, se je treba zavedati, da je prenova kljub vsemu vezana na korake, ki jih je treba upoštevati. Prenova celotnega doma je velik organizacijski zalogaj, za seboj pa potegne stroške, ki jih na začetku niti ne pričakujemo. Ne glede na to, ali se boste odločiti prenoviti dom v celoti ali v posameznih korakih, je treba upoštevati nezapisane 'zakone', ki veljajo pri njej.

Finančni okvir

Kakšne so vaše zmožnosti za prenovo? Kakšen je znesek, ki ga imate na voljo, in navsezadnje, kaj si lahko privoščite? Še preden z družino sedete k mizi, da bi se pogovorili in naredili načrt, naredite širšo raziskavo stroškov, glede na cene različnih ponudb, materialov in načinov izvedbe. Poskusite vključiti vsa dela – od pleskanja, polaganja laminata ali parketa do postavitve pohištva, sanacije in ostalega. Primerjajte cene različnih ponudnikov, naj pa ta ne bo edino, kar vam bo pomembno – izberite nekoga, kateremu boste lahko zaupali, da bo delo opravil korektno in pošteno.

Bojan Žlebnik
Bojan Žlebnik/ FOTO: POP TV

Pogovorite se z družinskimi člani

Se zavedate, kaj vas čaka? Prenove so navadno zahtevne tako z organizacijskega vidika kot z vidika odnosov. Prepričajte se, da vaša družina ve, kaj vas čaka – nered, tudi umazanija in hkrati tudi nekaj odrekanj s finančnega vidika. Morda se boste morali za eno leto odpovedati počitnicam in dopust koristiti v namene prenove. Zaradi vsega tega navadno odnosi trpijo bolj kot običajno, zato je za takšne stvari treba sesti skupaj še pred začetkom obnove. Razjasnjene stvari na začetku nam dajo še več motivacije in veselja ob prenovi – navsezadnje nas čaka nov in topel dom.

Naredite načrt

Česa se boste lotiti najprej? Koliko časa bo obnova trajala? Si boste morda morali urediti začasno prebivališče? Kakšne so vaše želje in želje družine, kakšne so potrebe? Če nismo arhitekti, moramo toliko bolj pazljivo izbirati pohištvo in vse druge materiale – pomoč in strokovnjaki pri tem niso nikoli odveč. Dober načrt vsebuje tako finančni kot časovni plan, zato moramo paziti, da se ne uštejemo že v začetnem koraku, kar nam je zaupal tudi Bojan:

Zavedati se morate, da vas čaka nekaj napornih tednov, če ne mesecev. Na preizkušnji so tako naši živci kot medsebojni odnosi. Vendar je končni izdelek – novi dom, vreden vsega, kar prenova potegne zraven. Pomembno je, da realno precenimo vse naše zmožnosti in da se zavedamo, da konec koncev nikakršnega velika uspeha v življenju ni brez odrekanj. Največkrat pa so vredna. Zato le pogumno.

Delovna akcija je v drugi sezoni postregla z neverjetnimi prenovami.
Delovna akcija je v drugi sezoni postregla z neverjetnimi prenovami./ FOTO: POP TV

NOVICE
Potovanje po Arktiki začenja ruska plavajoča ...
ŠPORT
V ŽIVO na VOYO: Drugi prosti treningi v vseh ...
POP IN
Hčerka igralke Kristen Bell je morala na urgenco
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
S tem se mu je maščevala, ker jo je varal
OKUSNO.JE
Ideja za hitro nedeljsko kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle, kot je že dolgo nismo videli
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Okrog polnoči je rodila hčerko s posebnim imenom
CEKIN.SI
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem
DOMINVRT.SI
Resnica o mačjih čustvih
MOSKISVET.COM
Bodo Slovenci spisali še eno pravljico?