dominvrt
Ste vedeli? Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so precej nižji
DELOVNA AKCIJA

Ste vedeli? Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so precej nižji

11.06.2019, 8:29
0

V drugi sezoni Delovne akcije smo spremljali nešteto zgodb posameznikov, družin in parov, ki so nam segle globoko v srce. Nemalo je bilo takšnih, ki so izzvale solze v naših očeh.

Mojstri Delovne akcije z voditeljico Ano na čelu so in še bodo prenavljali domove po Sloveniji, pomagajo pa jim številni in zvesti sponzorji, brez katerih oddaje ne bi bilo. Eden takšnih sponzorjev je tudi Petrol Slovenija, ki vedno poskrbi za primerno in ugodno energetsko rešitev doma.

Delovni akciji pomaga tudi Petrolov energetski strokovnjak Igor Žener, ki na podlagi svojega dolgoletnega znanja in izkušenj Ani svetuje, kakšen ogrevalni sistem je za družino ali posameznika, glede na dane razmere, najbolj optimalen. V tej sezoni smo pisali že o mnogih načinih ogrevanja – o klasičnem ogrevanju z radiatorji, klimatskimi napravami, ogrevanju z IR-paneli, sončnimi celicami in tudi o ogrevanju s toplotno črpalko. Petrolje zvest sponzor Delovne akcije še iz enega pomembnega razloga – družinam podarja kar eno leto brezplačne električne energije, kar je ob običajni hudi finančni situaciji, s katero se spopadajo, bistvenega pomena.

V tokratni že 11. oddaji Delovne akcije smo lahko spremljali zgodbo družine Ciglar, ki je bila vse prej kot rožnata. Suzana je namreč mama samohranilka, ki je ostala sama s tremi otroki in svojimi starši. Takoj, ko je zanosila, jo je delodajalec odpustil, njeni starši pa so po 30 letih dela izgubili službo zaradi stečaja. Petrolov energetski strokovnjak Igor Žener je na podlagi starosti in velikosti hiše ter že obstoječe centralne napeljave za ogrevanje, ocenil, da bi bilo najprimernejša energetska rešitev za družino ogrevalna toplotna črpalka. Ta namreč prinaša sodoben in ekološki način ogrevanja bivalnih prostorov in sanitarne vode, ki pa hkrati zagotavlja velike prihranke. Poglejmo si, zakaj se vedno več ljudi odloča za takšen način ogrevanja in zakaj je toplotna črpalka ne le modni trend, ampak pametna naložba za prihodnost.

Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so precej nižji

Ogrevalne toplotne črpalke omogočajo, da svoj dom ogrevamo z obnovljivimi viri energije. Za svoje delovanje uporabljajo zrak, zemljo, energijo sonca ali vodo, popolnoma odvisno od želja lastnika, hkrati pa prav zato pomenijo okolju prijazno energetsko rešitev, družinskemu proračunu pa zagotavljajo kar največjo stroškovno učinkovitost. In kaj je najboljše? Stroški ogrevanja se v primerjavi s preostalimi načini ogrevanja znižajo tudi do 60 odstotkov, v poletnih mesecih pa nekatere toplotne črpalke omogočajo hlajenje prostorov.

Ogrevalne toplotne črpalke omogočajo, da svoj dom ogrevamo z obnovljivimi viri energije.
Ogrevalne toplotne črpalke omogočajo, da svoj dom ogrevamo z obnovljivimi viri energije./ FOTO: Dreamstime

Delovanje toplotne črpalke

Delovanje toplotne črpalke je pravzaprav, povedano preprosto, nasprotno od delovanja hladilnika. Sestavljena je namreč iz treh elementov:

► Uparjalnik jemlje toploto iz okolice. V njem se nato delno uplini freonski plin, ki mu pozneje kompresor doda razliko, ki je ni bilo mogoče doseči z zunanjim dejavnikom.

► V kondenzatorju se zgodi izmenjava na ogrevalni medij.

► V dušilniku se tlak zniža, hladilno sredstvo pa razširi in usmeri nazaj v uparjalnik.

Kot je že bilo omenjeno, okolico toplotne črpalke, iz katere črpalka jemlje toploto, lahko sestavljajo voda, zrak ali zemlja. Za maksimalno učinkovitost sistema je pomembna tudi dobra izolacija hiše, ki preprečuje toplotne izgube.

Še vedno niste prepričani?

Še vedno niste prepričani, ali je ogrevalna toplotna črpalka prava izbira za vas? Ste še na začetku in le razmišljate, kakšen način ogrevanja v svojem novem domu izbrati? Če ste v začetni fazi ali zgolj potrebujete usmeritev pri ogrevanju ali dodatne informacije, obiščite Energetski center Petrol, kjer vam bodo strokovnjaki z veseljem priskočili na pomoč, saj imajo bogato znanje in dolgoletne izkušnje na področju energentov in energetskih rešitev za dom. Na podlagi vaših potreb vam bodo pripravili tudi izračun optimalne porabe energije.

Okolico toplotne črpalke, iz katere črpalka jemlje toploto, lahko sestavljajo voda, zrak ali zemlja. Za maksimalno učinkovitost sistema je pomembna tudi dobra izolacija hiše, ki preprečuje toplotne izgube.
Okolico toplotne črpalke, iz katere črpalka jemlje toploto, lahko sestavljajo voda, zrak ali zemlja. Za maksimalno učinkovitost sistema je pomembna tudi dobra izolacija hiše, ki preprečuje toplotne izgube./ FOTO: Profimedia

Tudi vi postavite vprašanje Petrolovemu energetskemu strokovnjaku

Imate tudi vi vprašanje za Petrolovega energetskega strokovnjaka? Se morda spopadate s podobnimi težavami kot družine v oddaji Delovna akcija ali vas zgolj zanima, katere energetske rešitve bi bile za vas najprimernejše? Prek obrazca na dnu članka mu zastavite vprašanje, po želji lahko naložite tudi fotografijo, ki bolj nazorno prikazuje vašo težavo. Vsak teden bomo odgovore na tri vprašanja objavili v obliki članka na naši spletni strani, vsi ostali pa boste odgovore v nekaj dneh prejeli po elektronski pošti.

Sponzorirana vsebina

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Od 25. junija razglašena požarna ogroženost
ŠPORT
Selektor Grgić ima za nastope na Eurobasketu eno ...
POP IN
Radodarni Ronaldo: pustil kar 20 tisoč evrov ...
TV ODDAJE
Tri romantična potovanja, a nobenih iskric
VIZITA.SI
Sprehod ji je življenje spremenil za vedno
DOMINVRT.SI
8 trikov s sodo bikarbono
ZADOVOLJNA.SI
Kopalke za močnejše postave, ki vas bodo navdušile
MOSKISVET.COM
Prelestna Avstralka svari: velike prsi – veliki ...
BIBALEZE.SI
Znani pevec pričakuje četrtega otroka
CEKIN.SI
Preverite, koliko boste dali za cestnino na ...
OKUSNO.JE
Hitra poletna jed, ki bo navdušila vso družino
DOMINVRT.SI
Delovna akcija: Nepopisno veselje male Lare