dominvrt
7 idej za hitro osvežitev doma
DEKOR

7 idej za hitro osvežitev doma

30.04.2019, 8:25
0

Včasih si zaželimo popestriti prostore, ki predstavljajo naš dom. Vendar hkrati ne bi radi zapravili preveč časa niti denarja, zato kakršni koli večji posegi ne pridejo v poštev. Toda domovanje je mogoče nekoliko preobraziti tudi mnogo preprosteje. Imamo nekaj predlogov.

Spomladi so zavese lahko tudi nežno rožnate.
Spomladi so zavese lahko tudi nežno rožnate./ FOTO: Dreamstime

1. Spremenite tkanine

Dekorativne blazine na kavču in postelji, odeje, pregrinjala, preproge, prti in zavese. Tkanine so del doma, ki ga je mogoče preprosto in nenehno spreminjati. Vendar starih stvari nikar ne odvrzite v smeti, saj boste tako le povečevali količino odpadkov na tem svetu. Shranite jih in ko se naveličate teh tkanin, ki so v stanovanju trenutno, poglejte, kaj se skriva v omari. Pozabljene stvari bodo spet še kako zanimive. Bolj redko menjamo zavese in preproge, ki pa jih je celo priporočljivo spremeniti, ko nastopi nov letni čas. Zimske tkanine so običajno temnejše in debelejše, spomladanske pa tanjše, svetlejše, nežnejše.

2. Uredite balkon

Balkon je nekakšen dnevni prostor, ki ni med štirimi stenami, temveč nas povezuje z naravo. Ko postane vreme lepše in toplejše, uredite balkon tako, da bo na njem prijetno preživljati čas. Ta povečan stik z naravo v urbanem okolju vas bo sprostil in umiril. Ni drago na balkonu urediti prostor za sedenje, ga narediti udobnejšega s kakšno blazino. Ne pozabite na mizo, da boste imeli kam odložiti skodelico kave ali skledico z zajtrkom. Če je miza stara, jo prekrijte s prtom. Postavite ob ograjo še nekaj lončnic in balkon bo urejen.

3. Popestrite jedilnico

To je prostor v domovanju, ki je pogosto zapostavljen. Zakaj ga ne bi spremenili v zanimivejšega? Morda bo dovolj že izbira prta – enobarvnega ali potiskanega. Ali dodatek vaze s cvetjem. Imate čas za kakšno večjo spremembo? Kaj če bi prebarvali stole? Če je miza denimo bela – zakaj ne bi stole prebarvali v nežno rožnato? To je preprosta sprememba, ki pa pusti velik vtis. Lahko tudi staro svetilo zamenjate z novim, modernejšim. Morda lahko izberete celo lestenec, a v tem primeru, da bi dosegli ravnovesje, pod njega ne postavljajte vaze s cvetjem.

Naredite prostor veličastnejši z lestencem
PREBERI ŠE
Naredite prostor veličastnejši z lestencem

Zanimiva ideja za balkon: tabure.
Zanimiva ideja za balkon: tabure./ FOTO: Dreamstime

4. Spremenite prostor nad posteljo ali kavčem

Morda lahko le to steno prebarvate v drugo barvo ali se odločite celo za tapeto. Če imate nekaj umetniške žilice, lahko sami naslikate kakšen vzorec. Ta je lahko zelo preprost: denimo ena sama horizontalna črta v drugačni barvi. Nad kavčem lahko za povrh obesite veliko različnih dekorativnih krožnikov. Ali na bolšjem trgu najdete stare okvirje ter jih obesite brez kakšnega posebnega reda. Lahko ostanejo celo prazni ali pa jih zapolnite z domačimi fotografijami.

5. Kaj pa, če bi se končno lotili pospravljanja?

Vsi imamo kakšno omaro polno stvari, ki bi jih bilo treba pregledati ter zavreči tiste, ki nam le delajo nered. Zakaj ne bi te omare končno odprli in se odločili, da se ne boste usedli, dokler ne bo pospravljena? Sami veste, da boste kar zadihali, ko vam bo uspelo. Fizični nered nas lahko moti na čisto nezavedni ravni. V prihodnje pa se morda raje odločite, da ne boste kupovali tistega, kar zares ne potrebujete. In tega, kar ne potrebujete, tudi ne mečite v smeti, temveč pomislite, kaj lahko podarite naprej. Komu drugemu lahko to, kar vi ne potrebujete, pride še kako prav.  

6. Poiščite zanimiv pladenj

To pa je najbolj preprost način, kako lahko popestrite dekoracijo. Najdite zanimiv pladenj in ga položite na kavno ali nočno mizico oziroma na kakšen predalnik (lahko je ta tudi v hodniku). Na pladenj nato položite svečke, knjige, vazo s cvetjem. Če je na hodniku, nanj položite skledico, v katero lahko odlagate ključe in podobne drobnarije.  

Detajli pastelnih barv poživijo dom
PREBERI ŠE
Detajli pastelnih barv poživijo dom

Zakaj ne bi spremenili svetila nad jedilno mizo?
Zakaj ne bi spremenili svetila nad jedilno mizo?/ FOTO: Dreamstime

7. Premislite, kaj že imate

Morda lahko le premislite, ali lahko kako drugače postavite pohištvo. Ali pa lahko morda med pospravljanjem omar najdete kakšne spominke, ki jih lahko razstavite in na ta način popestrite svoj dom. Veliko krat ni treba kupiti ničesar novega. Le pomisliti je treba, kaj lahko storimo s tem, kar imamo.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Pritisk poslanca na dvojezične osnovne šole in ...
ŠPORT
Coutinho v nemilosti katalonskih navijačev: Se ...
POP IN
Zvezdnika iz 80. let nagnali iz trgovine, ker je ...
TV ODDAJE
Špela šokirana, Tanja v smeh
VIZITA.SI
Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
OKUSNO.JE
To morate vedeti, če jih imate radi!
ZADOVOLJNA.SI
Rojstni list razkril, kje je v resnici rodila ...
MOSKISVET.COM
Corinna Schumacher: Hčerka razmišlja o slovesu
BIBALEZE.SI
Dobrotnik Amir ima za vas pomembno sporočilo
CEKIN.SI
Ponekod so kazni tako visoke, da vam lahko ...
DOMINVRT.SI
Tako lahko sami razmnožujemo orhideje
ZADOVOLJNA.SI
90-dnevni izziv: kako do poletja izgubiti odvečne ...