dominvrt
Ste se naveličali belih sten? To je rešitev!
DEKOR

Ste se naveličali belih sten? To je rešitev!

21.03.2019, 8:06
0

Nekdaj izjemno popularen stenski okras znova pridobiva na vrednosti. V sodobne domove se namreč vračajo stenske poslikave v obliki tapet, ki s pravo izbiro in kasneje tudi izvedbo popolnoma drugače ovrednotijo prostor. Lahko ga spremenijo v tropski raj, cvetlično kraljestvo ali oplemenitijo le z igrivo grafično kuliso. Kaj je dobro vedeti, preden se odločite za tovrsten lepotni poseg, preverite v nadaljevanju.

Tapete veljajo za enega najlažjih, najhitrejših in cenovno dostopnih načinov, ki zagotavljajo občutno vizualno spremembo interiera. Če ste se naveličali golih belih sten ali bi že obstoječe tapete, denimo z opečnatim vzorcem, raje zamenjali s kamnitim ali lesenim, so tapete odlična izbira.

Absolutni hit je trenutno tropsko rastlinje, ki zaradi same intenzitete motiva krasno funkcionira na eni sami steni ali njenem delu.
Absolutni hit je trenutno tropsko rastlinje, ki zaradi same intenzitete motiva krasno funkcionira na eni sami steni ali njenem delu./ FOTO: Dreamstime

Izbor tapet 

Ko se odločamo, kakšne izbrati, je smiselno, da se najprej ozremo po prostoru, ki bi ga z njimi radi oplemenitili. Smiselno je, da sledimo osnovni oblikovalski ideji samega interiera in temu prilagodimo tudi izbiro tapet.

Nekoliko bolj nevtralna izbira so tapete z elegantno izrisanim vzorcem v eni barvi.
Nekoliko bolj nevtralna izbira so tapete z elegantno izrisanim vzorcem v eni barvi./ FOTO: Dreamstime

Če so vam od cvetličnih ali letos izjemno popularnih art déco vzorcev ljubši grafični, je dobro vedeti, da z njimi lahko občutno vplivate na sama razmerja v prostoru. Kombinacija črno belih črt, denimo, nanizanih vertikalno druga ob drugi, steno občutno podaljšajo in tudi zožijo. Ravno nasprotno bo prostor deloval nekoliko nižji, če izberete vodoravne vzorce ali grafiko. Celostno gledano bo prostor na videz lahkotnejši in nekoliko bolj zračen z izbiro svetlih in nežnih vzorcev, in bolj zasičen, če bodo stene obložene z močnimi barvami in manj subtilnimi motivi. Tu je vredno omeniti tapete z motivom tropskega gozda, v kombinaciji s kakšno tipično živaljo in pa ogromne cvetlične vzorce na temnih podlagah. Slednje si lahko privoščimo v nekoliko večjih in bolj zračnih prostorih.

Glede na prostor, kjer bodo tapete položene, moramo prilagoditi tudi sam izbor izdelka in predvsem upoštevati odpornost na zunanje vplive. Kopalniške tapete se bodo glede določenih karakteristik zagotovo razlikovale od tistih, položenih v spalnici ali jedilnici, saj bodo dnevno izpostavljene večji zračni vlagi in bolj pogostim temperaturnim nihanjem.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vertikalni grafični vzorci prostor navidezno podaljšajo.
Vertikalni grafični vzorci prostor navidezno podaljšajo./ FOTO: Shutterstock

Polaganje tapet

Čeprav je priporočljivo, da polaganje tapet prepustite za to usposobljenim mojstrom, se marsikdo omenjenega opravila loti kar sam. Če je tako, morate biti pozorni na določene dejavnike v prostoru, ki ključno vplivajo na kakovost končnega rezultata. V prvi vrsti je pomembno, da so stene v prostoru čiste, gladke in izravnane. Če so bile tapete položene že kdaj v preteklosti in jih boste le nadomestili s kakšno bolj sodobno različico, je pomembno, da se lepljenja novih lotite na pravilno pripravljeno podlago. Večina tapetnih trakov je namreč izdelanih iz tankega dvoslojnega papirja, ki ne prekriva večjih nepravilnosti same stene. Poleg tega je pomembno, da med polaganjem in kasneje sušenjem tapet v prostoru ni prižgano gretje, saj se izdelek zaradi tega lahko hitreje suši in posledično prehitro krči. To lahko povzroči razmik spojev med posameznimi trakovi tapete, kar je videti kot bela fuga. Tega seveda nočemo. Pomembno je tudi, da so med postopkom zaprte vse okenske in vratne površine, saj ni priporočljivo, da pride do prepiha. Splošna klima v prostoru naj bo čim bolj konstantna.

Ko izbiramo tapete z velikimi cvetličnimi vzorci, po možnosti na temni podlagi, moramo paziti, da prostor ne izpade preveč nasičen.
Ko izbiramo tapete z velikimi cvetličnimi vzorci, po možnosti na temni podlagi, moramo paziti, da prostor ne izpade preveč nasičen./ FOTO: Dreamstime

 Pri polaganju tapet je treba biti še posebej pozoren, ko gre za sestavljen vzorec, da se mora ta popolnoma ujemati po celi steni. Kar se tiče samega lepljenja, ga najprej pripravite po navodilih proizvajalca in ga nato na primerni podlagi enakomerno nanesete na hrbtno stran tapete. Upoštevati je treba tudi predpisan čas mehčanja tapete, ki se po nekaj minutah zaradi stika z lepilom nekoliko raztegne. Nato pas za pasom položimo na izbrano steno, začenši pri najbolj svetlem delu stene.

Ko govorimo o materialih poleg papirnatih tapet, ki veljajo za najbolj pogost izbor, poznamo tudi reliefne, vinilne in tekstilne tapete, a ko govorimo o motivih in vzorčenju, se bo zagotovo našel popoln za prav vsak prostor, potreben barvite osvežitve. 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?