dominvrt
Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo kuhinjo?
DOM

Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo kuhinjo?

25.04.2019, 8:10
0

Ste vedeli, da je premišljeno oblikovana kuhinja, ki se prilagaja potrebam posameznika in upošteva kar se da širok spekter njegovih želja, lahko tudi prostor navdiha, kjer lahko neobremenjeno izražamo svojo kreativnost – tudi s pripravo raznolike hrane? Kuhinja po meri človeka je lahko tudi prostor, ki nas bo kar sam od sebe vabil h kulinaričnemu ustvarjanju, pa tudi če sami sebe ne smatramo ravno za vrhunskega chefa. Kako si takšen prostor lahko ustvarimo in na kaj moramo biti pozorni, preverite v nadaljevanju.

Barvita kuhinja, ki je poravnana ob daljšo stranico in poteka v eni sami liniji.
Barvita kuhinja, ki je poravnana ob daljšo stranico in poteka v eni sami liniji./ FOTO: iStockphoto

Kuhinje, ki so dandanes na voljo sodobnemu uporabniku, so zasnovane na različne načine in se v prvi vrsti prilagajajo tlorisni zasnovi samega prostora, vzporedno s tem pa željam in seveda tudi samim potrebam uporabnikov, ki bodo kuhinjo koristili na dnevni bazi. Ne glede na izbiro same oblike kuhinje, obstajajo določene zakonitosti, ki jih je priporočljivo upoštevati ravno zato, da si olajšate dnevno uporabo vse bolj središčnega prostora hiše, v katerem ne samo, da se večkrat na dan kuha, ampak se tudi srečuje in druži. 

Kuhinja v obliki črke L, ki prijetno 'objame' središčno umeščeno jedilno mizo.
Kuhinja v obliki črke L, ki prijetno 'objame' središčno umeščeno jedilno mizo./ FOTO: iStock

Površine, ki si ne glede na obliko kuhinje vsaj do neke mere sledijo v logičnem zaporedju, predstavljajo kombinacijo delovnih, pralnih in kuhalnih površin. Če čisto preprosto sledimo opravilom, ki jih med pripravo kuhanja posameznega obroka počnemo, si sledijo nekako takole: najprej iz hladilnika vzamemo določena živila, ki jih nato operemo in začnemo s pripravo. Se pravi v vsakem primeru potrebujemo delovno in pralno površino, ki si glede na razpored smiselno sledita. Naslednji postaji sta ali kuhanje ali pečenje in ko je hrana pripravljena, potrebujemo še površino, primerno za odlaganje naših specialitet. Zaradi teh preprostih razlogov si kuhinjska pohištvena garnitura od leve proti desni v osnovi sledi od hladilnika, preko delovne površine do umivalnika in štedilnika, ki sta navadno ločena z manjšo (ali večjo) delovno ploskvijo, pod katero se v večini primerov na tem mestu nahaja pomivalni stroj. Delovna površina se načeloma nadaljuje tudi na drugi strani štedilnika. Seveda glede na različne tipe kuhinj prihaja do določenih variacij v postavitvi, a v osnovi mora biti zagotovljenih zadosti odlagalnih oziroma delovnih ter tudi vseh ostalih površin.

Tipološko kuhinje ločimo glede na tlorisno umestitev v prostoru, in sicer so lahko zasnovane linijsko, v obliki črke L ali U, tiste nekoliko bolj prostorne, in ta hip tudi izredno zaželene, pa predstavljajo linijske kuhinje z otokom. Pri umestitvi otoka je treba paziti, da je razdalja med njim in daljšim linijskim delom kuhinje vsaj 90 cm, da se med enim in drugim delom lahko neovirano gibljemo. Če se odločimo, da bomo na otoku poleg delovne površine imeli tudi štedilnik, moramo predvideti še namestitev nape ter primerno delovno osvetlitev. Namesto štedilnika sta v del kuhinjskega otoka pogosto vgrajena tudi umivalnik in manjša jedilna površina, ki je sicer v ravnini delovne in ima posledično nekoliko višje (barske) stole. 

Del kuhinjskega otoka, opremljen v kombinaciji s primernimi stoli, je lahko namenjen tudi občasnemu obedovanju in druženju.
Del kuhinjskega otoka, opremljen v kombinaciji s primernimi stoli, je lahko namenjen tudi občasnemu obedovanju in druženju./ FOTO: iStockphoto

 

Z umestitvijo kuhinjskega otoka pridobimo tudi obilico dodatnih shranjevalnih površin. Te so lahko v celoti zaprte ali pa se na posameznih segmentih deloma odpirajo.
Z umestitvijo kuhinjskega otoka pridobimo tudi obilico dodatnih shranjevalnih površin. Te so lahko v celoti zaprte ali pa se na posameznih segmentih deloma odpirajo./ FOTO: iStockphoto

Kuhinjo si prilagodimo s smotrnim pozicioniranjem shranjevalnih površin in dodatnih odprtih poličk, ki jih zelo radi namenimo spravilu barvitih začimb. Če imate dovolj prostora, so super ideja tudi sveža zelišča v lončkih, ki jih imate tako vedno pri roki za kuho. Umestite jih lahko ali na notranji del delovnega pulta ali pa na vnaprej privijačena stojala za lončke, v katerih lahko shranjujete tudi kaj drugega. 

Stvari, ki jih v kuhinji najbolj pogosto uporabljamo, so lahko shranjene tudi na odprtih poličkah. Tako jih imamo vedno pri roki in na očeh.
Stvari, ki jih v kuhinji najbolj pogosto uporabljamo, so lahko shranjene tudi na odprtih poličkah. Tako jih imamo vedno pri roki in na očeh./ FOTO: Thinkstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Bo Šabedru uspelo pomiriti preobremenjene ...
ŠPORT
Italijanski mediji ostali brez besed: 'Roglič je ...
POP IN
Nove družinske fotografije Kate in Williama: mali ...
TV ODDAJE
'Ko me je Andrej objel, sem od sreče zajokal'
VIZITA.SI
Pomembno sporočilo Kate Middleton
OKUSNO.JE
To morate vedeti, če jih imate radi!
ZADOVOLJNA.SI
Rojstni list razkril, kje je v resnici rodila ...
MOSKISVET.COM
Corinna Schumacher: Hčerka razmišlja o slovesu
BIBALEZE.SI
Rodila hčerko, ki ima fenilketunorijo
CEKIN.SI
Kako starševski stil vpliva na otrokovo uspešnost ...
DOMINVRT.SI
Ključna stvar dobrega bivanja
ZADOVOLJNA.SI
90-dnevni izziv: kako do poletja izgubiti odvečne ...