dominvrt
Kaj se zgodi z nepremičnino in kreditom ob ločitvi?
DOM

Kaj se zgodi z nepremičnino in kreditom ob ločitvi?

16.04.2019, 8:36

Nakup nepremičnine je izjemno pomembna odločitev in pogosto vključuje tudi stanovanjski kredit, za katerega se velikokrat odločite skupaj s partnerjem. Ne glede na to, kako je odločitev premišljena, vas še vedno lahko presenetijo nepričakovani dogodki. Kako ukrepati v takih primerih v nadaljevanju.

Velikokrat se zgodi, da pomislite na vse možne scenarije, ampak pozabite, da se lahko vaše življenje v trenutku spremeni, na primer zaradi ločitve. Nekoč skupni dom lahko postane veliko breme, še posebej, kadar sta partnerja povezana tudi s kreditom.

Kakšne so vaše možnosti, ko si s partnerjem delita nepremičnino in kredit?

Vsaka ločitev zahteva delitev premoženja, ki je bilo ustvarjeno v času zakona. V tem trenutku je najpomembnejše, da partnerja najdeta skupni jezik, ki ju bo pripeljal do najboljše rešitve. Na tej točki se lahko obrneta tudi na bančnega svetovalca in se seznanita z različnimi opcijami.

S partnerjem se poskusita dogovoriti.
S partnerjem se poskusita dogovoriti./ FOTO: Profimedia

Prilagoditev prostorov

Lahko si prilagodita stanovanjske prostore, tako da še vedno prebivata skupaj v hiši in nadaljujeta z odplačevanjem kredita ali pa se eden odseli, a vseeno nadaljuje s plačevanjem kredita in ostane delni lastnik hiše. V tem primeru se boste morda odločili za prodajo ali kasnejše izplačilo, hkrati pa boste imeli dovolj časa, da se na to dobro pripravite.

Prodaja nepremičnine

Ena od možnosti je zagotovo tudi ta, da se nepremičnino proda in se iz kupnine poravna preostali del obveznosti. Iz tega denarja se potem poplača kredit, medtem ko si morebitno razliko partnerja sporazumno razdelita.

Izplačilo partnerja

V tem primeru boste najverjetneje potrebovali nov kredit, s katerim boste lahko izplačali svojega partnerja oziroma boste nase v celoti prevzeli prej skupni kredit. Dobra stran tega je, da boste tako postali samostojni lastnik hiše.

Partnerja lahko tudi izplačate.
Partnerja lahko tudi izplačate./ FOTO: Profimedia

Pomoč drugih pri odplačevanju

Na pomoč vam lahko priskočijo tudi drugi, na primer starši, ki prevzamejo partnerjev del kredita in tako postanejo polovični lastniki. Preverite njihove zmožnosti in se dogovorite za rešitev, ki bo ustrezala vsem.

Kaj se zgodi, ko ne zmorete odplačevati kredita?

Skrbno preučite svoj osebni oziroma družinski proračun in razmislite, kje vse lahko oklestite stroške. Presenečeni boste, koliko nepotrebnih stroškov v resnici imate. Začasno se odpovejte stvarem, ki jih ne potrebujete. Avtomobil lahko zamenjate za cenejše prevozno sredstvo, poskusite dodatno zaslužiti ali pa je to pravi čas za pogajanje z delodajalcem za povišico in podobno. Premislite, ali vam lahko pomagajo tudi znotraj družine.

Reprogramiranje kredita

Reprogramiranje je lahko dobra rešitev, kadar se pojavijo težave z vračanjem kredita. Lahko se zmanjša mesečna obveznost za odplačevanje na račun podaljšanja odplačilne dobe kredita. V praksi kreditojemalec pove, koliko je mesečno zmožen odplačevati in se poskuša dogovoriti s svojo banko.

Prevzem dolga

Prevzem dolga lahko prevzame tudi druga oseba, kar se izvede s pogodbo med kreditojemalcem, prevzemnikom in banko. Dolg lahko prevzame kdorkoli, najpogosteje so to družinski člani. Pristopnik se zaveže, da bo izpolnil obveznost kreditojemalca.

Odlog plačila kredita

Odlog lahko traja šest mesecev ali poldrugo leto. Pomembno je vedeti, da se z odlogom plačilna doba ne podaljša, ampak se mesečna obveznost po izteku poveča, saj je v krajšem času treba poravnati neodplačan dolg. Najboljše je, da se obresti še vedno odplačujejo tudi v času odloga.

Preverite svoje zmožnosti.
Preverite svoje zmožnosti./ FOTO: Profimedia

Vedno poskrbite za zlato rezervo

Najboljše je, da že pred samim najemom kredita natančno preverite in opredelite svoj osebni proračun. Ob tem morate upoštevati vse mesečne odhodke in prihodke. Zaželeno je poskrbeti za zlato rezervo, ki vam bo še kako koristila, ko se bo v vašem življenju kaj zalomilo. V tem primeru se boste lažje prilagodili in imeli boste tudi več časa, da se spet postavite na noge. Poskusite privarčevati vsaj za 12 mesecev obrokov, saj boste tako mirnejši tudi v nepredvidljivih situacijah. Lahko se odločite za varčevalni račun, ki vam bo dobro služil ravno v takih primerih.

Skupaj do najboljše rešitve

V primeru težav z odplačevanjem kredita takoj seznanite banko, ki vam bo pomagala poiskati ustrezno rešitev in vam bo kljub neprijetni situaciji stala ob strani.

Pri Novi KBMponujajo pestro paletostanovanjskih kreditov.Na njihovi spletni strani lahko – še preden obiščete poslovalnico – pridobite več informacij in naredite tudi informativni izračun kredita. Sicer vam bodo njihovi prijazni svetovalci z veseljem priskočili na pomoč in pomagali razjasniti vaše dvome. In kar je najpomembnejše, pomagali vam bodo izbrati stanovanjski kredit po vaši meri.

Tudi če niste njihova stranka, si lahko pri njih uredite stanovanjski kredit po ugodnih pogojih, še nekaj dodatnih ugodnosti pa, kot rečeno, ponujajo za imetnike paketov Komplet in Premium. Krediti so na voljo po fiksni, spremenljivi in kombinirani meri.

Pestra ponudba stanovanjskih kreditov.
Pestra ponudba stanovanjskih kreditov./ FOTO: Arhiv ponudnika

Sponzorirana objava

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?