dominvrt
Pomembno, če kupujete notranja vrata!
DOM

Pomembno, če kupujete notranja vrata!

22.03.2019, 9:03
0

Prenova doma je lahko prijetno opravilo, ko izbiramo med različnimi elementi in si zamišljamo popolnoma nove prostore. Element, ki mu marsikdo posveti verjetno premalo pozornosti, so vrata. Ampak tokrat ne govorimo o vhodnih vratih, temveč o notranjih.

notranja vrata
notranja vrata/ FOTO: iStock

Trendi se pri opremljanju doma nagibajo k čistim linijam in oblikam. Še vedno je izjemno priljubljen minimalizem, pri katerem sta v ospredju enostavnost in preprostost ter daje občutek prostornosti. Običajno je poudarek na določenih kosih pohištva in to so lahko tudi notranja vrata, ki imajo poleg estetske funkcije tudi funkcionalno. Notranjih vrat boste potrebovali več, zato mora biti izbor skrbno premišljen. Pri odločitvi upoštevajte kakovostno zapiranje in odpiranje, zvočna ali požarna izolacija ter videz, ki vpliva na dojemanje prostora. Izberite kakovostna vrata, saj jih boste gledali in uporabljali vsak dan.

Drsna ali klasična vrata?

Drsna vrata delujejo minimalistično in elegantno, hkrati pa so najbolj primerna za prostore, ki so pogosto odprti. Prostor optično povečajo, zato so dobra izbira tudi za manjša stanovanja, ker ne potrebujejo odpiralnega loka. Praviloma se odpirajo bolj enostavno kot klasična, saj je mehanizem drsenja po vodilih preprost. Pri izbiri je pomembno večjo pozornost nameniti tudi izbiri kakovostih vodil.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Klasična vrata sodijo med najbolj pogosto izbiro notranjih vrat v stanovanju ali hiši. Boljše izolirajo zvok kot drsna vrata, tako do so zagotovo odlična izbira za kopalnico, spalnico in podobno, torej za prostore, ki jih želimo obdržati v zvočni intimi. Sistem odpiranja vrat temelji na kljuki, ki je tudi pomemben estetski element. Pri namestitvi je treba paziti tudi na možnost odpiranja. Pomemben element je tudi vratni podboj, kamor so vrata pritrjena in ki daje okvir celotni podobi.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kakšne materiale izbrati?

Ne bodite preveč varčni in izberite vrata iz vrhunskih materialov, ki ne bodo škodovali vašemu zdravju oziroma zdravju vaše družine. Po možnosti se izogibajte materialom, ki vsebujejo čezmejne vrednosti formaldehida, naravne terpene in čreslovine. Odločite za materiale, ki bodo v vaš dom prinesli podobo, ki si jo želite.

Masivni les

Masivni les bo poskrbel za naraven in domač videz vašega doma. Vzorci lesa so edinstveni, tako da so lahko vsaka vrata nekaj posebnega in unikatnega. Masivni les je izrazito trpežen in močan material, ki sčasoma dobi še izrazitejšo podobo.

Furnir

Vrata iz furnirja so odlična izbira za ljubitelje naravnih materialov, ki se ponašajo z dolgo življenjsko dobo. Furnir je pravzaprav obdelan pravi les, ki je lahko rezan, luščen ali žagan. Furnirji bodo v vaš dom prinesli toplino, hkrati pa tudi vzdrževanje ni zahtevno.

Alternativa naravnemu lesu

Sodobna tehnologija omogoča alternativo pravemu lesu, ki je praviloma tudi cenejša izbira. V primeru, da se odločite za dekor oziroma lamikor, boste ohranili naravno podobo, imeli vrata, ki so odporna na čistilna sredstva in zato zelo preprosta za vzdrževanje. Lamikor je odporen tudi na praske, udarce in svetlobo, zato bo dolgoročno ohranil svoj prvotni videz. Izbirate lahko med različnimi odtenki hrasta, oreha, bukve in še in še.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Steklena

Steklena vrata so vedno bolj priljubljena, saj prostore ločujejo in povezujejo ter delujejo izjemno elegantno. Dajejo občutek svobode in prostornosti. Pri steklenih vratih se praviloma uporablja kaljeno steklo, ki je bolj odporno in trpežno. Na voljo so vrata iz različno obdelanega kaljenega stekla in izberete lahko na primer prozorno različico ali strukturirano …

Bela lakirana vrata

Bela barva vrat je brezčasna, vedno v trendu ter se odlično ujema z vsakim prostorom. Vrata, pobarvana z belim lakom, bodo prostor optično povečala in mu dodala svežino. Izbirate lahko med različnimi odtenki bele, od bolj arktično bele do krem bele, odločite se lahko za barvo s sijajem ali brez.

Izbor notranjih vrat je vreden temeljitega premisleka, predvsem pa ni dovolj, da so vrata samo lepa, ampak morajo biti tudi kakovostna, saj bodo imela velik vpliv na vaše življenje doma. Pomembno je torej, da poskrbite, da se boste v svojem domu odlično počutili in da se zavedate, s katerimi dodatki boste dejansko uresničili svoje želje in pričakovanja.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
ŠPORT
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
POP IN
Duhovnik ostro kritiziral kolekcijo otroških ...
TV ODDAJE
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
VIZITA.SI
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
OKUSNO.JE
Vsi načini barvanja pirhov
ZADOVOLJNA.SI
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
MOSKISVET.COM
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
BIBALEZE.SI
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
CEKIN.SI
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
DOMINVRT.SI
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...