dominvrt
Da uporaba omare ne postane prava telovadba
DOM

Da uporaba omare ne postane prava telovadba

12.03.2019, 8:18
1

Če starostnik ne more hitro in preprosto do oblačil v omari, se kaj rado zgodi, da začne oblačila odlagati na posteljo ali stol, ker težko snema obešalnike ali se steguje na police v omari. Včasih zmanjka tudi potrpljenja ali volje za urejanje, vmes lahko poseže utrujenost in bolezen.

V spalnici imamo običajno dobro izkoriščen prostor za garderobo in visoke omare. Mnoga novejša stanovanja imajo sicer višje prostore od starejših, zgrajenih v preteklih desetletjih. Tako so lahko višje tudi omare, morda 260, 270 centimetrov. Ker je prostora za shranjevanje vedno premalo, običajno izberemo omare do stropa in z drsnimi vrati, da zavzamejo čim manj prostora. Ampak potem postane uporaba omare prava telovadba.

Sortiranje in pospravljanje omar je nočna mora za vsakogar, še težja naloga je za starejšo osebo.
Sortiranje in pospravljanje omar je nočna mora za vsakogar, še težja naloga je za starejšo osebo./ FOTO: Dreamstime

Le kako bomo dosegli vse, kar je nad dvema metroma višine? Sicer zanimivi izvlečni mehanizmi, ki pomagajo izvleči drog za obešanje z obešalniki vred, so uporabni le pogojno. Takrat, ko je pred omaro dovolj prostora, da stopimo nazaj in mehanizem izvlečemo za palico in smo dovolj močni, da težo polnega droga oblačil uspemo povleči in zadržati. Tega od šibkega starostnika ne moremo pričakovati. Obstajajo sicer tudi električno vodene izvlečne obešalne palice, pri katerih se s pritiskom na gumb drog počasi pomakne ven. Še vedno pa potrebujemo dovolj prostora, da stopimo nazaj in se umaknemo. 

Piše: arh. Barbara Železnik Bizjak

Po drugi strani pa vemo, da na oblačila v omari, ki jih ne vidimo, tudi preprosto pozabimo. Vsega je čedalje več, ne da se nam pregledovati in sortirati. To gotovo velja za vse tisto, kar spravimo višje v omari, kot lahko vidimo brez stopanja na stol ali lestev. Ko smo starejši, se težje stegujemo in tudi nimamo več toliko moči v rokah, da bi z višine jemali škatle ali predmete. S stopanjem na stol ali lestev pa tvegamo padec in poškodbo. Hitro se namreč zvrti v glavi, obenem pa je že mlajši in krepki osebi težko stati na lestvi, se stegovati in v obeh rokah držati oblačila ali zaboje. Ker je običajno spalnica manjši prostor, je tudi med omaro in posteljo skoraj po pravilu malo prostora. Če stopimo na stol in nam spodrsne, se kaj lahko zgodi, da pademo na kakšen rob in se huje poškodujemo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Je tudi za vami dolga in naporna noč premetavanja in vstajanja?
PREBERI ŠE
Je tudi za vami dolga in naporna noč premetavanja in vstajanja?

Kratek in jasen nasvet je tako lahko le: ne plezajmo na stol in na lestev, če smo manj gibki, okretni in imam manj moči v rokah, pa tudi, kadar slabše vidimo ali se nam rado zvrti.

Preprosto upoštevajmo pravilo, da je za starejšo osebo najprimernejša višina shranjevanja tam, kjer lahko stvari doseže brez naprezanja, počepov ali plezanja. Da pa bi to dosegli, se moramo preprosto določenih stvari znebiti in vse v omarah prestaviti na želeno višino. Sortiranje in pospravljanje omar je nočna mora za vsakogar, še težja naloga je za starejšo osebo. Morda lahko pomagajo tudi mladi. 

Miza naj bo ravno prav visoka
PREBERI ŠE
Miza naj bo ravno prav visoka

Drsna vrata omar zavzamejo v garderobi ali spalnici manj prostora kot klasična vrata na tečajih. So mnogo bolj praktična, a spet le pod  določenim pogojem. Če mehanizem ni tak, da bi vrata gladko in lahko drsela po vodilih in jih lahko premikamo skoraj samo s prsti, potem šibka ali invalidna oseba tega ne more odpirati, ker nima moči, da bi se z vso težo oprla in potisnila vrata.

In kolikokrat se neskončno pojezimo, ker v omari ničesar ne vidimo, in tako tudi ne najdemo želenega. Potem brskamo v temi in v omari ustvarimo še večji nered in zmešnjavo. Svetlobni trak ali točkovne lučke v omari so danes že nuja v vsaki garderobni omari ali v garderobnem prostoru.

Pri garderobi in oblačilih pa tako ali tako vemo, da veliko tega, kar imamo, sploh ne potrebujemo ali ne nosimo več, zato na starost obdržimo tisto, kar imamo radi in radi nosimo. Zalogam za hude čase in oblačilom na zalogo pa se odpovejmo. V omari bomo hitreje našli oblačila in jih lažje pospravili.

Za starejše osebe so najboljše nizke in pregledne omare.
Za starejše osebe so najboljše nizke in pregledne omare./ FOTO: Dreamstime

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Število žrtev eksplozije v kemični tovarni na ...
ŠPORT
Poljaki prvič do ekipne zmage v Planici, orli ...
POP IN
'Vsak dan delam na tem, da obdržim določen nivo ...
TV ODDAJE
Po poljubih na seniku očitki glede lenobe, Miha ...
VIZITA.SI
Zlomila si je hrbtenico, nato pa spoznala ...
OKUSNO.JE
Nedvomno ena najboljših prilog!
ZADOVOLJNA.SI
Njun posnetek ima že skoraj 50 tisoč ogledov
MOSKISVET.COM
Po svetu razsaja nomofobija
BIBALEZE.SI
Blog: Prva nosečnost po tridesetem letu?!
CEKIN.SI
V tem primeru vas Furs ne bo kaznoval
DOMINVRT.SI
Trendi sanjskih knjižnih polic
MOSKISVET.COM
Avtomobili, ki navdušujejo