dominvrt
Največja napaka pri opremljanju terase
DOM

Največja napaka pri opremljanju terase

06.06.2019, 8:37

Terasa ob lepem vremenu postane drugi dnevni prostor, kjer je zjutraj čudovito spiti kavo in kaj prebrati, zvečer pa se podružiti z družino in prijatelji. Poleti je lahko najpomembnejši del domovanja, zato ji pri opremljanju ne pozabite posvetiti prav toliko pozornosti, kot ste je namenili drugim prostorom. Zelo pogosto pri terasi ljudje pozabijo na dekoracijo, kar pa je napaka.

Oprema terase je nadaljevanje notranje opreme

Ko stopimo iz notranjosti ven, bi morali imeti občutek, da se naše domovanje nadaljuje. Zunanji del le ni več med štirimi stenami.

To še posebej velja, če imate vsaj del terase pokrit. Potem res lahko ustvarite poletni dnevni prostor. Na tla lahko položite preprogo, imate lahko veliko blazin, na mizi pa morda vazo s cvetjem. Celo kakšne slike ali fotografije lahko obesite. Le močno jih pritrdite in naj ne bodo ravno takšne, da se jih bojite izgubiti oziroma uničiti. Izberite nekaj, kar ni povsem nenadomestljivo, vendar ustvari prijetnejše vzdušje. To je ključno. Cilj je ustvariti prostor za sprostitev.

Skupno gospodinjstvo? Dobro razmislite!
PREBERI ŠE
Skupno gospodinjstvo? Dobro razmislite!

Kaj boste počeli na terasi?

To je prvo vprašanje, ki si ga je treba zastaviti ob opremljanju katerega koli prostora, torej tudi terase. Kakšen je vaš način življenja? Boste zjutraj tu pozajtrkovali in spili kavo? Bi radi imeli prostor, kjer lahko postavite prenosni računalnik ter malo pobrskate po spletu ali dokončate kakšno delo? Bi radi udobno zleknjeni brali? Bi radi povabili prijatelje na druženje? Bi radi z družino tu večerjali? Koliko je družinskih članov in kakšne so njihove navade? Napišite si seznam ter ustvarite optimalen prostor za vse te aktivnosti.

Prava barva majhno kopalnico optično poveča
PREBERI ŠE
Prava barva majhno kopalnico optično poveča

Ne pozabite na dekorativne lonce za rože ter tabureje.
Ne pozabite na dekorativne lonce za rože ter tabureje./ FOTO: Dreamstime

Preproga res da občutek dnevnega prostora.
Preproga res da občutek dnevnega prostora./ FOTO: Dreamstime

Ne pozabite na dekoracijo

To je najpogostejša napaka. Lahko postavite na teraso udoben ležalnik ali dovolj veliko jedilno mizo, da lahko za njo vsi družinski člani večerjajo, ter tako ustvarite prostor, ki ima nek namen, ki ga je mogoče uporabljati. A če ste na naši spletni strani, s tem verjetno še niste zadovoljni. To vam tudi ne bi smelo biti dovolj. Ne želite si le uporabnega prostora, želite si zatočišče, v katerem se boste odlično počutili. To pa se ustvari z dekoracijo – z uporabo barv in vzorcev ter njihovim kombiniranjem, z izbiro materialov in luči ter dodatkom blazin, lantern, umetelnih pladnjev … Prostor brez dekoracije je sterilen, skoraj neprijeten.

Kakšne bodo barve?

Upoštevajte, da bo okoli terase verjetno zelenje, imejte v mislih, kakšne so barve cvetja. Nato se odločite, kakšna bodo tla. Bodo nevtralna ali se boste odločili za kakšne ploščice drznejših barv in vzorcev? V tem primeru vse ostalo uskladite z njimi. Če bodo večje stvari v bolj nevtralnih barvah, pa nekaj močnejših odtenkov vnesite z blazinami, okrasnimi posodami … Morda lahko celo sami prebarvate kakšno mizico ali omarico. Kot v notranjem dnevnem prostoru naj prevladuje nevtralna barva, ki jo kombinirate z dvema močnejšima, od katerih pa naj bo le ena drznejša in naj ne zavzema več kot 10 odstotkov.

Kanček Mediterana, ki lahko popestri vsak dom
PREBERI ŠE
Kanček Mediterana, ki lahko popestri vsak dom

Zanimiv je dodatek fontane.
Zanimiv je dodatek fontane./ FOTO: Dreamstime

Pohištvo je lahko videti, kot bi ga preselili iz notranjega prostora.
Pohištvo je lahko videti, kot bi ga preselili iz notranjega prostora./ FOTO: Dreamstime

Nevtralno paleto popestrite z vzorci in teksturami.
Nevtralno paleto popestrite z vzorci in teksturami./ FOTO: Dreamstime

Ločite se od sosedov

Zelo dobra ideja so zavese, ki jih lahko odgrnete ali zagrnete, ko bi radi več zasebnosti ali le ne želite, da vam premočno sveti sonce. Zavese so zanimiva izbira, ker so lahko še en element dekoracije. Prav tako lahko teraso od preostalega dela nekoliko ločite s koriti za cvetje ali z ograjo, ki pa jo morate vizualno prav tako vključiti v opremo tega prostora.

Če imate majhen prostor

Potem imejte raje manj elementov, ki naj bodo večji. Tako bo terasa delovala prostornejša, kot če bi imeli veliko elementov, ki bi bili manjši. Dekorirajte pa le z elementi, ki so nujno potrebni – tla, ograja, luči, blazine … Ne dodajajte nič neuporabnega.

Če imate dovolj prostora

Takrat lahko teraso vizualno razdelite na več delov – denimo na zunanjo jedilnico, na prostor za počitek, na prostor, kjer je mogoče druženje … To bo za oko prijetneje, kot če bo vse pomešano. Lahko imate nekje še dodatne zložljive stole, mizice, blazine, po katerih je mogoče poseči, če imate več obiskov.

Hodnik – tudi pri vas pozabljeni del stanovanja?
PREBERI ŠE
Hodnik – tudi pri vas pozabljeni del stanovanja?

NOVICE
Zajc: Situacija je obvladljiva vsaj za prihodnjih ...
ŠPORT
Cormier stoično priznal: Za usodno napako sem ...
POP IN
Režiser filma Lov še vedno želi, da bi film ...
TV ODDAJE
Nik iz Kmetije: Želiva se preseliti v skupno ...
VIZITA.SI
Vas vaše delo ubija? Direktorica razkrila, kako ...
OKUSNO.JE
Odlična jed za vse dni v tednu
ZADOVOLJNA.SI
Zato je Diana javno razkrila, kar se je šušljalo ...
MOSKISVET.COM
Cilj opravičuje sredstva: Schumacher se je le ...
BIBALEZE.SI
Znana manekenka brez Photoshopa pokazala ...
CEKIN.SI
Jezni na Meghan Markle in Harryja
DOMINVRT.SI
Je ločena spalnica v razmerju dobra ideja?
MOSKISVET.COM
Električna avantura z Davidom Stropnikom