dominvrt
Prostor, ki je ženstven in šik
DOM

Prostor, ki je ženstven in šik

26.03.2019, 8:29
0

Kakšen je ženstven stil? To je izraz, ki se mu mnogi raje izognejo, saj ob delitvah na moško in žensko uporabljamo stereotipe. Ni nujno, da bo prav ženskam bolj všeč prostor, kjer kraljujejo rožnata barva, nežne linije, čipke in rože. Po drugi strani delitev na žensko in moško slednjim preprečuje, da bi priznali, kako se sami morda v takem domu počutijo bolje. Naj torej za začetek poudarimo, da besedo ženstveno (in dekliško) uporabljamo le zato, ker zaenkrat še nismo določili drugega načina, kako bi ta stil poimenovali.

Kdaj je rožnata dekliška in kdaj ženstvena?

Kako si predstavljamo prostor, ko nam nekdo pove, da je opremljen v bolj dekliškem ali ženstvenem stilu? Bržkone nam najprej na pamet pade rožnata barva. Čeprav ta v resnici ni nujen del tega stila, se pogosto pojavlja vsaj v detajlih. Prav uporaba te barve pa lahko hitro prostor naredi dekliški. Kako to preprečiti in ga opremiti tako, da bo deloval šik? Uporabiti morate kontraste. Rožnato barvo lahko denimo kombinirate s pohištvom, ki deluje bolj hladno. Ima bolj moderne, čiste linije, veliko stekla, kovine …

Ženstven prostor ni nujno rožnat

Izberete lahko nežnejši odtenek katere koli barve. Pogosta je uporaba bele in nežnih zemeljskih odtenkov.  Toda tudi kakšna močna rdeča barva lahko deluje ženstveno, če jo spet kontrastno kombiniramo z nečim, kar naša družba pojmuje kot ženstveno – lahko je to čipka ali kakšen rožasti vzorec.

Pokukali smo v dom družine v Mariboru
PREBERI ŠE
Pokukali smo v dom družine v Mariboru

Uporaba rožnate barve ni nujna.
Uporaba rožnate barve ni nujna./ FOTO: Shutterstock

Se pa pogosto pojavlja vsaj s kakšnimi detajli.
Se pa pogosto pojavlja vsaj s kakšnimi detajli./ FOTO: Shutterstock

Nujno je torej kombiniranje

Ne le močno rdečo – uporabite lahko tudi črno ali temnosivo ali temnomodro. A če želite, da prostor deluje ženstven, kar je pravzaprav sinonim za bolj nežen, morate te močne odtenke s pravilnim kombiniranjem omehčati. K temno sivim stenam se bo denimo odlično podal kavč v nežno rožnatem odtenku, ki bi ob belih stenah bržkone deloval že preveč nežno (kar je v resnici nekakšen sinonim za dekliško). Ženstven in šik prostor lovi pravo ravnotežje. Je nežen, a ne prenežen.

Rože, čipke, sveče

To pa je najenostavnejši način, kako lahko prostor spremenite v bolj ženstven. Napolnite ga z lončnicami in rezanim cvetjem v steklenih vazah. Kupite svečnike in sveče v dekorativnih posodicah. Slednje postavite tako, da jih je po več skupaj. Zavese so lahko čipkaste, takšni so lahko tudi zaključki prtov. Kot naše babice jih lahko pogrnete še čez predalnike. In nikar ne pozabite na rožaste vzorce, ki so lahko na dekorativnih blazinah, odejah, tudi zavesah. Lahko imate celo tapete z rožastim vzorcem ali pohištvo, ki je tako okrašeno. K ženstvenem stilu se zelo poda okrašeno pohištvo. Ni treba, da so vzorci ravno rožasti. A naj bodo bolj nežni.

Romantična prenova starega stanovanja
PREBERI ŠE
Romantična prenova starega stanovanja

Dekoracija, brez katere ne gre.
Dekoracija, brez katere ne gre./ FOTO: Shutterstock

Temne stene se odlično podajo z rožnatim kavčem in svetlo modrim tepihom.
Temne stene se odlično podajo z rožnatim kavčem in svetlo modrim tepihom./ FOTO: Shutterstock

Še en primer zelo šik kombiniranja svetle vijolične barve.
Še en primer zelo šik kombiniranja svetle vijolične barve./ FOTO: Shutterstock

Izberete lahko tudi svetle zemeljske odtenke.
Izberete lahko tudi svetle zemeljske odtenke./ FOTO: Shutterstock

Igrajte se s teksturami.
Igrajte se s teksturami./ FOTO: Shutterstock

Kako izbrati pohištvo?

Izogibajte se masivnim kosom. Izbirajte nežnejše linije. Ni pa treba, da so vedno ravne. Bolje je, da so večji kosi v svetlejših barvah – svetlih zemeljskih ali v beli. Mogoče je poseči tudi po pohištvu v stilu "shabby chic." V tem primeru je pohištvo namerno nekoliko oguljeno. Takšne kose lahko kupite ali jih takšne ustvarite sami.

Zakaj je tak stil povsem primeren tudi za moški spol?

To je nežen, nevpadljiv stil. V takem prostoru nič ne sme pritegovati prevelike pozornosti. Idealno tu ni kakšnih premočnih barv, ki so odlično videti na fotografijah, a nas, ko jih ves čas gledamo, zaradi njih začne boleti glava. Tako imenovani ženstven stil je pravzaprav primeren za vsakogar, ki si želi dom, v katerem se lahko spočije, v katerem lahko začuti mir. 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Anže Kopitar: Frustracije so bile, nihče ni bil ...
POP IN
Požar pri zvezdnici: Kaj če bi spala in ne bi ...
TV ODDAJE
Čas je za temperament, strast in nov izziv
VIZITA.SI
Veste, kako zdravilen je hren?
OKUSNO.JE
Ideja za hitro velikonočno kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Katarina Čas ima po novem fru fru in krajše lase
MOSKISVET.COM
Avtomobil, kot ga Italija še ni videla in zasluge ...
BIBALEZE.SI
'Dobila sem sina.'
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
OKUSNO.JE
Mali šef: S to jedjo sta si prislužili polfinale!