dominvrt
4 ideje za teraso, ki je hkrati trendovska in udobna
DOM

4 ideje za teraso, ki je hkrati trendovska in udobna

10.07.2019, 8:00
0

Trend postaja, da je vse manj razlik med opremljanjem notranjih in zunanjih prostorov. Rdeča nit se le nadaljuje, ko odprete vrata in stopite ven. Če to upoštevate, se zgodi, da je terasa (ali balkon) le dodatna soba, četudi brez vseh štirih sten. Je zunanja dnevna soba, jedilnica, morda celo kuhinja, če imate dovolj prostora.

Ne pozabite na preprogo

Dnevno sobo si težko predstavljamo brez preproge, torej ta ne sme manjkati niti v zunanji dnevni sobi. V trgovini izberite takšno, ki je temu delu domovanja namenjena. Je iz materialov, ki so težje uničljivi.

Poleg tega da bo po njej prijetno hoditi z bosimi nogami, ima preproga še en namen. Poveže vse elemente zunanjega dnevnega prostora. Ta potem deluje enotnejši in denimo ločen od jedilnega dela ali otroškega igrišča.

Preproga je za povrh učinkovita dekoracija. Sedežna garnitura je lahko zelo preprosta. Toda z dodatkom preproge bo nenadoma terasa delovala zanimiva in prijetna.

Barva morja in neba hkrati pomirja in pusti vtis
PREBERI ŠE
Barva morja in neba hkrati pomirja in pusti vtis

Terasa čedalje bolj postaja zunanji dnevni prostor.
Terasa čedalje bolj postaja zunanji dnevni prostor./ FOTO: Shutterstock

Lahko ustvarite tudi poletno jedilnico.
Lahko ustvarite tudi poletno jedilnico./ FOTO: Shutterstock

Naravni materiali, zemeljske barve

Po eni strani je vse bolj priljubljeno, da se trendi opremljanja in dekoracije med štirimi stenami širijo izven njih. Sedežne garniture so vse bolj udobne, mizice vse bolj umetelne, kot smo omenili, si kmalu očitno tudi ne bomo več predstavljali terase ali balkona brez preproge. Po drugi strani je trend, da je oprema v tem delu takšna, da se čim bolj zlije z naravo, ki ga obdaja. Priljubljeni so naravni materiali pa tudi zemeljske barve.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Če se boste odločili za takšno opremo, ne bo edina prednost, da boste v trendu. Hkrati je to klasika, nekaj, kar lahko uporabljate leto za letom, brez da bi začelo delovati zastarelo ali dolgočasno. Vsako leto opremo terase poživite le z novo dekoracijo – z novimi dekorativnimi blazinami, kakšnim dekorativnim pladnjem, ki stoji na mizici, morda lahko obesite luči, ki so na vrvici, se odločite za kakšne tabureje. Ti so uporabni tudi kot dodatna sedišča, ko imate goste. Lahko so tudi pospravljeni in jih prinesete ven le, ko jih potrebujete.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Arhitektka svetuje, kako opremiti majhen prostor
PREBERI ŠE
Arhitektka svetuje, kako opremiti majhen prostor

Tabureji so dekoracija in dodatno sedišče.
Tabureji so dekoracija in dodatno sedišče./ FOTO: Shutterstock

Nevtralne barve poživite z dekorativnimi predmeti.
Nevtralne barve poživite z dekorativnimi predmeti./ FOTO: Shutterstock

Boemski stil v kombinaciji z urbano džunglo

To sta dva trenda, ki sta se iz notranjega dela preselila še v zunanji. Boemski stil ima še posebej rad vzorce. Te lahko vnesete s tekstilom ali denimo s ploščicami. Naj kombinirajo kar več močnejših barvnih odtenkov. Nato naj se te barve ponovijo v tekstilu, toda pri boemskem stilu res ni treba, da se omejite denimo le na tri barve. To je drznejši, bolj odprt in topel stil. Zatorej le bodite pogumni in kombinirajte veliko različnih elementov. Tudi takšnih, ki na prvi pogled delujejo, da ne sodijo skupaj.

K boemskemu stilu se odlično poda trend urbane džungle. Res je, da ste zapustili štiri stene in vašo teraso morda obdaja prekrasna narava. Vseeno imejte še na balkonu veliko različnega zelenja v loncih. Ker je stil boemski, naj bodo ti zelo različni. Niti dva naj si ne bosta enaka. Tudi zelenje naj bo čim bolj različno. Kombinirajte večje z manjšim. To ustvarite tudi tako, da imate mizice in poličke, kamor polagate lonce z zelenjem.

Zakaj ne bi lončnice polepšale tudi kopalnico?
PREBERI ŠE
Zakaj ne bi lončnice polepšale tudi kopalnico?

Kljub obdanosti z naravo imejte še lonce z zelenjem.
Kljub obdanosti z naravo imejte še lonce z zelenjem./ FOTO: Shutterstock

Moderne so lučke na vrvici. Preprosta, a šarmantna popestritev.
Moderne so lučke na vrvici. Preprosta, a šarmantna popestritev./ FOTO: Shutterstock

Če je terasa dovolj velika, ločite del za posedanje in jedilnico.
Če je terasa dovolj velika, ločite del za posedanje in jedilnico./ FOTO: Shutterstock

Stena, ki postane središčna točka

Običajno pri terasi pozornost usmerimo kam drugam kot v steno. Toda zakaj ne bi poskusili narediti obratno od pričakovanega in tako doseči popestritev? Na steno lahko denimo obesite slike. Na kaj takega sploh ne pomislimo pri dekoraciji terase ali balkona, toda pred nekaj leti nam ne bi na pamet prišlo niti, da bi po tleh pogrnili preprogo. Za še bolj zanimiv učinek naj bo na slikah upodobljena narava. Lahko tudi na steno obesite lončnice in sicer najbolje bi bilo, če bi izbrali plezalke. Te bodo ustvarile svojo "umetnost." Lahko je tudi le ena stena prebarvana v malo drznejši barvni odtenek. Toda naj bo ta mareličen ali svetlo moder, ne ravno rdeč. Lahko jo tudi prekrijete s ploščicami z vzorcem, še posebej, če ste se odločili, da boste imeli vsaj kanček boemskega pridiha.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Osrednji del Portugalske zajeli obsežni gozdni ...
ŠPORT
Griezmann: Vem, da bom ob gostovanju v Madridu ...
POP IN
Petra Ecclestone: nova poroka še dražja od ...
TV ODDAJE
Prijavi se: Ljubezen po domače
VIZITA.SI
6 znakov na vašem telesu, ki kažejo, da vam ...
OKUSNO.JE
Sladica presenečenja, ki vam bo zaprla usta
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: ovne čaka uspešen teden, biki bodo ...
MOSKISVET.COM
Trener parkiral oči na vroči PR-ovki in komaj ...
BIBALEZE.SI
Noseča že sedem mesecev
CEKIN.SI
Jih bo rešil nudizem? Dušan in Katarina sta ...
DOMINVRT.SI
Takšen je dom Donalda Trumpa
BIBALEZE.SI
Toliko kilogramov bi smela pridobiti nosečnica v ...