dominvrt
V kuhinjskih omarah imamo veliko posode, ki jo uporabljamo le občasno
DOM

V kuhinjskih omarah imamo veliko posode, ki jo uporabljamo le občasno

16.04.2019, 8:31
0

Zdi se, da se z leti nabira v kuhinjskih omarah vedno več posode in pripomočkov najrazličnejših vrst. Omarice so polne in nikjer ni več prostora, da bi kaj dodali in seveda, da bi hitro našli tisto, kar potrebujemo.

Skodelice
Skodelice/ FOTO: Profimedia

Polne omarice stvari in navlake onemogočajo, da bi imeli tisto, kar resnično potrebujemo vsak dan, hitro pri roki. Pisali smo že, da je najprimernejše območje uporabe omar za starejše osebe nekje med višino kolen in ramen. Če se moramo za to, da stvari v omari najdemo in iz nje vzamemo, stegovati, plezati na stol ali lestev, na tleh pa poklekniti, se temu zaradi hitrejšega dela izogibamo in tako kmalu pozabimo, kaj sploh imamo v omaricah.

Piše: arh. Barbara Železnik Bizjak

Kaj lahko storimo? Poskusimo pregledati vsebino kuhinjskih omaric. Delo sicer zahteva nekaj več časa in volje, a verjetno bomo z učinkom na koncu zadovoljni, ker bomo verjetno pridobili nekaj prostora. Vsakdo sam ve, kako zahtevno kuha in katere posode ob tem potrebuje. Gotovo ste že slišali šaljivo trditev, da za kuho potrebujemo le tri kose posode: ponev, kozico in lonec. Najbrž je v tem kar nekaj resnice. Vsa posebna in zelo namensko oblikovana posoda, ki jo uporabimo le nekajkrat, je verjetno tratenje prostora. Premislimo, če še vedno potrebujemo razne naprave in večjo posodo, kot so sokovnik, velika posoda za kuhanje marmelade, velik ekonom lonec, razni mlinčki, rezalniki in podobno. Če imamo klet ali shrambo, pospravimo te stvari tja, kadar pa stvari resnično ne bomo več uporabljali, jih podarimo ali prodamo. Včasih smo imeli ob kuhinjah shrambe in kjer jih ni, jih resnično pogrešamo. Znebimo se stare, obtolčene in zažgane posode. Raje naj bo v omari manj kozic in loncev, a ti naj bodo čisti in nepoškodovani.

Tudi servirne posode in kozarcev se z leti nabere preveč. Še sami ne vemo, zakaj ne zavržemo okrušenih kozarcev in posameznih počenih krožnikov. Zavrzimo take kose, poleg posode, ki jo uporabljamo vsak dan, pustimo še tisto, ki jo potrebujemo za razširjeno družinsko kosilo. Če imamo sicer v kuhinji dovolj prostora, poskusimo v eno omaro pospraviti vse, kar potrebujemo za tak obed za več ljudi, na eno mesto. Tako ne bomo iskali po vseh kuhinji, niti se ne bo mešala z dnevno posodo.

Posoda
Posoda/ FOTO: Dreamstime

Zelo potratno nam v kuhinji prostor jemljejo tudi mali gospodinjski strojčki. Z veseljem jih kupimo, nekaj časa uporabljamo, potem pa končajo zadaj v omari, med ostalo kramo, ker se jih naveličamo ves čas jemati iz omare, pomivati in spet pospravljati. Motijo nas kabli, ki se vijejo po pultu in jemljejo dragoceni prostor na kuhinjskem pultu. Pri snovanju nove kuhinje velja razmisliti, kako bi lahko namestitev strojčkov rešili tudi drugače in jih tako ves čas uporabljali, ne da bi nas motili.

Očistimo kuhinjske omarice navlake, posodo za dnevno pripravo hrane razporedimo čim bližje in na lahko dosegljiva mesta. To še posebej pride prav starejšim, ki se težko sklanjajo ali iztegujejo. Morda so lahko skodelice, manjši krožniki in sklede tudi na odprtih policah tik nad pultom. Na njih se ne bo nabiral prah, vedno pa bomo lahko vzeli s police tiste dnevne kose, ki jih kar naprej uporabljamo. Pomembno je, da je kuhinja praktična in da v njej hitro najdemo, kar potrebujemo.

Posoda
Posoda/ FOTO: Dreamstime

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?