dominvrt
Kako izbrati pravo sedežno garnituro?
DOM

Kako izbrati pravo sedežno garnituro?

14.05.2019, 8:37
0

Ob nakupu sedežne garniture pogosto nihamo med čisto praktičnimi razlogi udobja in vzdrževanja, sodobnim in skladnim videzom z našim stanovanjem, obenem pa seveda iščemo ravno pravo ceno. Na slikah in v salonih nas premamijo lepe postavitve opreme, tako da iščemo podobne kavče, čeprav so pogosto preveliki in niso ravno primerni za naše stanovanje.

Udoben fotelj in počivalnik za noge.
Udoben fotelj in počivalnik za noge./ FOTO: Dreamstime

Mnogokrat pa je ravno cena tista, ki nas prisili v kompromis. Odločimo se za cenejšo rešitev, kar lahko pomeni, da nismo dobili najbolj primerne, morda tudi kakovostne in trajne rešitve za opremo dnevne sobe. V njej je sedežna garnitura zelo pomemben kos opreme, a vendar mora biti po svoji velikosti, slogu in barvi skladna s prostorom.

Pri oblikovanju sodobnih kavčev v zadnjih letih se zdi, da je največ poudarka na ležernem posedanju. Uporabniki bi v večini sicer radi imeli sodoben videz sedežne garniture, a ne na račun udobja. Udobje pa pomeni predvsem najprej enostavno sedanje in vstajanje, pri katerem se ne naprezamo ali celo potrebujemo pomoč. Zatem pa udobno sedenje, pri katerem se brez skrbi naslonimo in je fotelj ali kavč v oporo tako v ledvenem delu, kot po vsem hrbtu. Hrbtno naslonjalo mora biti zadosti visoko, da dobro podpre hrbet, še bolje je, če lahko naslonimo tudi glavo. Ročne opore naj pomagajo pri vstajanju in sedanju in če niso dovolj visoko ali dovolj trdne, ne služijo svojemu namenu.

Kdaj so stopnice v stanovanju nevarne?
PREBERI ŠE
Kdaj so stopnice v stanovanju nevarne?

Kaj lahko storimo, če naša sedežna garnitura ni udobna? Dosti ne, razen da si pod hrbet podložimo blazino. Vseeno bomo težko vstajali, bolel nas bo hrbet. Verjetno je bolje, da tako sedežno garnituro zamenjavmo z udobnejšim kavčem in enim ali dvema foteljema z naslonjalom za noge.

Dvosed.
Dvosed./ FOTO: Dreamstime

Starejši ljudje, ki so precej doma in preživijo v dnevni sobi in pred televizijo veliko časa, potrebujejo udoben fotelj ali kavč, da dobro sedijo. Sedenje zanje ne sme pomeniti naprezanja, zaradi sedenja ne sme boleti hrbet, tudi višina sedeža je pomembna. Kavč in fotelji imajo sedeže različno visoko, pri nekaterih sedimo višje, pri novejših bolj pri tleh, pri polfoteljih običajno bolj pokonci. Pomembno je, da s fotelja ali kavča kadar koli brez naprezanja vstanemo. Morda je to tudi razlog, da se starejši ljudje včasih oklepajo oguljenih, a zelo udobnih starih foteljev. Starost se sicer kavču najbolj pozna na obliki in torej tudi na uporabnosti in prijetnosti sedenja. Sedeži so udrti, naslonjalo potlačeno ali nagnjeno preveč nazaj, blazine so izgubile obliko. Pri klasično vzmetenih kavčih in tistih, oblazinjenih z več plastmi pene različne trdote, je manj verjetnosti, da se hitro potlačijo in izgubijo obliko.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Lahko se odločimo za prenovo fotelja ali kavča pri tapetniku. Pri izbiri tapetniškega blaga ne pretiravajmo z velikimi vzorci in močnimi barvami. Te težje vključimo v prostor in opremimo skladno, verjetnost je, da se take sedežne garniture hitro naveličamo. Izberimo barvo in material, ki nam je všeč in se ne pustimo prepričati tapetniku, da porabi tisto, kar mu ostaja v delavnici. Blago za kavč izbiramo glede na življenjski slog in ostalo opremo v prostoru. Za občasno, mirno sedenje lahko izberemo zelo svetlo blago, ki je še posebej primerno tudi za majhne, slabše osvetljene prostore. Ob dinamičnem življenjskem slogu in če smo doma ves dan, pa izberimo trpežno blago in temnejše tone.

Še vedno prisegate na zavese?
PREBERI ŠE
Še vedno prisegate na zavese?

Kadar bomo kotno sedežno garnituro menjali z novo, pa premislimo, če si res ponovno želimo kotnega kavča. Kotna garnitura prostor na pogled bolj napolni in tudi v resnici zavzame zelo veliko prostora. V kotu ne moremo dobro sedeti in kadar imamo obiske, se kota običajno vsak izogne. En kavč s fotelji ali dva kavča sta namreč mnogo bolj praktična; lahko ju po želji premikamo, vsi lahko udobno sedijo, dovolj je prostora za stranske mizice.

Kavč trosed in mizica.
Kavč trosed in mizica./ FOTO: Dreamstime

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Majhno stanovanje? Tako ga lahko optično povečate!
OKUSNO.JE
O uvrstitvi v finale odločala slavna pečenka