dominvrt
Še vedno prisegate na zavese?
DOM

Še vedno prisegate na zavese?

30.04.2019, 8:34
0

Najbrž se včasih vprašamo, če si v stanovanju ali hiši še želimo zaves, ko na novo opremljamo prostore ali prenavljamo. Bogato nabrane zavese, kakovostni materiali in celo dvojne zavese, okrasne stranske in tiste, ki okno le zastrejo, lahko namreč predstavljajo velik strošek, celo v vrednosti menjave samega okna ali pa tudi več. Take zavese moramo poleg tega tudi pravilno vzdrževati, da ne naredimo škode. Obenem pa velja spoznanje, da so sodobno zasnovana stanovanja in hiše tako zasnovani, da se odpirajo navzven, se povezujejo z naravo. Z velikimi steklenimi stenami in okni povežemo dnevno sobo z balkonom, teraso in vrtom. Pri tem pa ne potrebujemo zaves.

Jih imate doma?
Jih imate doma?/ FOTO: Dreamstime

Starejšim generacijam morda zasebnost v stanovanju pomeni več kot lep razgled. Ne toliko v mestih kot na podeželju, zavese, ki so bogato nabrane in čipkaste, predstavljajo določen statusni simbol. In z zavesami se tudi ubranimo pogledov sosedov in mimoidočih. A kaj, ko obenem tudi sebe prikrajšamo za lep pogled v naravo. Res je, da je neprijetno, kadar je naš edini razgled pogled na bližnjo sosedno hišo ali stanovanjski blok. A zdi se, da se mladi bolj odpirajo in jim je vseeno, če se vidi v stanovanje. Mnogi ne želijo več zaves, da bi se skrivali.

Piše: arh. Barbara Železnik Bizjak

S pomočjo zaves lahko po drugi strani v notranji opremi videz prostora dopolnimo, ga nadgradimo in morda prikrijemo napake ali poudarimo tisto, kar z opremo sicer želimo povedati. Pomagajo tudi pri dopolnitvi sloga, saj poznamo tako preproste, kot bogato nabrane, gladke ali vzorčaste in iz različnih materialov. Treba je izbrati tako primeren material, obliko, način obešanja, vzorce in kombinacije uskladiti tudi z drugo opremo v prostoru. Zavese seveda pomagajo tudi pri zastiranju pred premočno svetlobo in ublažijo bleščavo. Morda si tudi zato še mnogi zaželimo zaves. A v tem primeru naj bodo to tanke, gladke, prosojne zavese, pred soncem pa nas lahko ubranijo tudi drugačna senčila. To so lahko notranji roloji ali žaluzije, lamelne zavese na tračnih karnisah ali pa zunanje žaluzije različnih širin letvic, roloji iz odbojnih, a prosojnih tkanin, t. i. screeni ali navadne rolete. Za starejše osebe, ki jih lahko bolijo sklepi in težko spuščajo ali dvigajo senčila, je mogoče to urediti z daljinskim upravljanjem. To velja lahko tudi za zastiranje in odstiranje težkih zastorov.

Zavesa – da ali ne?
Zavesa – da ali ne?/ FOTO: Dreamstime

Postavlja pa se tudi vprašanje, kako zmorejo starejši, ki morda živijo sami in še skrbijo zase, skrbeti tudi za zavese. Jih zmorejo sami sneti in obesiti? Saj dobro vemo, kako nevarno je plezanje po lestvi ali na stol. Poleg tega pa v eni roki držati težke zavese in jih z drugo obešati. To opravilo je res zelo nevarno in tudi težko. Morda lahko pomaga mlajši sorodnik ali pa si za pranje oken in zaves najamemo čistilni servis. Verjetno je pametno, da si poiščemo drugačen način zastiranja oken.

Kako lahko starejši, ki morda živijo sami in še skrbijo zase, skrbijo še za zavese?
Kako lahko starejši, ki morda živijo sami in še skrbijo zase, skrbijo še za zavese?/ FOTO: Dreamstime

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Koper, Piran ... nepremičnine na voljo po ...
DOMINVRT.SI
Majhno stanovanje? Tako ga lahko optično povečate!
ZADOVOLJNA.SI
Z eno masko za obraz do popolne kože čez noč