dominvrt
Pazljivo pri umeščanju zelene barve v prostor
DOM

Pazljivo pri umeščanju zelene barve v prostor

14.05.2019, 8:52
0

Zeleno barvo v prostor najpogosteje vnašamo z rastlinjem in dekoracijo. Če jo želimo uporabiti še pri barvi sten in pohištva, pa se moramo zavedati, da imajo različni odtenki lahko drugačen vpliv na naše počutje. Lahko nas pomirjajo ali nam vlivajo energijo. Zelena barva lahko vrh vsega deluje klasično ali priteguje veliko pozornosti. Treba je izbrati pravi odtenek.

Zanimiva dvojnost zelene barve

Barve lahko vplivajo na naše počutje, zato je pomembno, kako jih izbiramo, ko opremljamo domovanje. Če bi se radi prepričali, kakšen vpliv imajo na nas barve, naredite preizkus. Najprej eno minuto glejte v sliko, v kateri prevladuje rdeča. Zapišite si občutja. Nato glejte v sliko, v kateri prevladuje modra. Ugotovili boste, da se vaša občutja razlikujejo. Ko izbirate barvno paleto za prostore svojega domovanja, morate razmišljati, kako se želite počutiti in katere barve vam bodo pomagale do takega počutja.

Umetniki se najbolje zavedajo, kako pomembna je izbira barv. Zelena ima tako v sebi nekakšno dvojnost, ki jo dobro pojasni Američanka Patti Bellantoni v priporočniku za izbiro barv v vizualnih medijih “If it’s purple, someone’s gonna die” (Vijolična barva je znanilec smrti). Zelena je po eni strani barva zdrave zelenjave, barva trave in listja, ki je sedaj, ko je nastopila pomlad, ozelenelo. Vse to ima izredno pozitivne konotacije. Toda kakšna bo v risanki barva strupene tekočine v kozarcu? Prav tako zelena. Pa ne zato, ker bi strup v resničnem življenju bil takšne barve.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Bi radi imeli eklektičen interjer? To morate vedeti
PREBERI ŠE
Bi radi imeli eklektičen interjer? To morate vedeti

Različni odtenki zelene imajo lahko drugačen vpliv na naše počutje.
Različni odtenki zelene imajo lahko drugačen vpliv na naše počutje./ FOTO: Shutterstock

To še ni razlog, da se zeleni izogibamo

Le izbrati je treba odtenek, ob katerem bomo dobili pravo konotacijo. Izbira pa je res velika. Barva pistacije, barva olive, barva žajblja … Večjo površino, kot bo zavzel odtenek, večji vpliv bo imel na naše počutje. Če boste v zeleno prebarvali steno, je varneje izbrati svetel in nevtralnejši odtenek. Če bo zelena le akcent v prostoru, ki ni ravno spalnica, kjer je idealnejše bolj pomirjujoče okolje, si lahko privoščite tudi bolj “strupeno” različico.

Zelena kot akcentna barva

Zakaj ne bi bila denimo kavna mizica v dnevnem prostoru zelo žive in divje zelene barve? Vse ostalo je lahko v nevtralnejših odtenkih. Si pa to lahko privoščite edino v prostorih, kjer želite biti zbujeni in polni energije. Takšna zelena miza bo delovala kot skodelica kave, zato ni dobro, da bi bile v tej barvi denimo nočne omarice v spalnici, kjer si želite čim prej zaspati.

Pomlad v domu s cvetličnim vzorcem
PREBERI ŠE
Pomlad v domu s cvetličnim vzorcem

Zakaj ne bi v zeleno prebarvali le nekaj stolov?
Zakaj ne bi v zeleno prebarvali le nekaj stolov?/ FOTO: Shutterstock

Za steno je primernejši nevtralnejši in svetlejši odtenek.
Za steno je primernejši nevtralnejši in svetlejši odtenek./ FOTO: Shutterstock

Le en kos pohištva v zeleni barvi

Če imate nekaj umetniške žilice, je preprost DIY projekt, ki lahko zelo spremeni videz sobe – prebarvanje enega kosa pohištva. Lahko v bolj sivkasto zeleno prebarvate kredenco v jedilnici – torej kos pohištva, kamor spravljate krožnike, skodelice ... Naj bodo ti beli ali beli z modrimi vzorci. Prav jedilnica je prostor, ki pogosto potrebuje kanček popestritve. Zakaj ne bi stolov ob beli jedilni mizi prebarvali v smaragdno zeleno?

Še en tak prostor, na katerega pri opremljanju in dekoriranju pogosto pozabljamo, je hodnik. Tudi tu lahko dolgočasno belo omarico prebarvate v zanimivejši odtenek. Lahko poskusite kombinacijo zelene in zlate. V zeleno prebarvate omarico, nanjo pa položite pladenj zlate barve, na katerega lahko odlagate drobnarije, kot so ključi. Hitro ga boste našli na bolšjem sejmu.

Urbana džungla malo drugače

Urbana džungla je način dekoracije, ki želi naravo pripeljati v samo srce mesta. Običajno pomeni mestna domovanja, polna rastlinja. Toda za toliko različnih lončnic ni lahko skrbeti. Temu trendu zato lahko sledite tudi drugače. Lahko se odločite za vzorce rastlinja. Takšne so lahko tapete ali pa tekstil, denimo zavese ali posteljna pregrinjala.  

Zelena je vsekakor barva, ki je primerna za vsak prostor. A res je treba paziti, da izberete primeren odtenek.

7 idej za hitro osvežitev doma
PREBERI ŠE
7 idej za hitro osvežitev doma

Trendu urbane džungle lahko sledite tudi z izbiro vzorcev.
Trendu urbane džungle lahko sledite tudi z izbiro vzorcev./ FOTO: Shutterstock

Olivno zelena lahko deluje zelo klasično.
Olivno zelena lahko deluje zelo klasično./ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Majhno stanovanje? Tako ga lahko optično povečate!
OKUSNO.JE
O uvrstitvi v finale odločala slavna pečenka