dominvrt
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
GOSPODINJSTVO

Barvanje pirhov s čebulnimi olupki

18.04.2019, 8:10
0

Od naših babic in dedkov smo nasledili veliko koristnih nasvetov, ki so nam v pomoč v vsakdanjem življenju. Sodoben tempo je nekatere potisnil na stran in v pozabo, mnogi pa so ostali nezamenljivi. Med njimi je tudi barvanje pirhov s čebulnimi olupki.

Pirhi
Pirhi/ FOTO: Dreamstime

Velikonočni prazniki s seboj prinašajo številne dobrote. Hrana, ki se ta čas znajde na mizi, kot so meso, pirhi, hren, kruh in pecivo, s seboj nosijo pomembno simboliko v katoliškem verovanju. 

Meso naj bi predstavljalo Kristusovo telo, rdeči pirhi kaplje krvi, hren žeblje, kruh in ostalo pecivo pa simbolizira trnjevo krono, ki jo je Jezus nosil, ko je bil križan. Rdeči pirhi, ki predstavljajo pomemben del velikonočnih praznikov, imajo še posebno globok pomen. Nekdaj so jih naše babice in dedki barvali s čebulnimi olupki iz dveh razlogov.

Moderni načini barvanja pirhov
PREBERI ŠE
Moderni načini barvanja pirhov

Pirhi
Pirhi/ FOTO: Dreamstime

Tradicionalno so velikonočni pirhi rdeče barve, najlažje pa jih je bilo pobarvati prav z rdečimi ali rjavimi čebulnimi olupki. Nemalokrat so zraven dodajali tudi vino in ostale pripomočke, ki so poudarili barvo. In drugi razlog? Vsi pripomočki, ki jih uporabljamo za barvanje pirhov s čebulnimi olupki, so nam praktično pri roki. Včasih ljudje niso imeli veliko, pri vsaki hiši pa se je našla kakšna kokoš, ki je legla jajca. Če teh niso imeli, so preprosto odšli k sosedu ali na tržnico. Štela je iznajdljivost in te ni nikoli manjkalo. 

Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
PREBERI ŠE
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke

Pričarajte praznično vzdušje v vašem domu z najlepšo velikonočno dekoracijo
PREBERI ŠE
Pričarajte praznično vzdušje v vašem domu z najlepšo velikonočno dekoracijo

Pirhi
Pirhi/ FOTO: Dreamstime

Barvanje pirhov s čebulo

Danes nekateri prisegajo na kupljene barve in okraševanje pirhov na inovativne načine, ki so sestavljeni iz najrazličnejših tehnik. Barvanje pirhov s čebulnimi olupki na drugi strani pa ponekod in v nekaterih družinah še vedno predstavlja tradicijo, ki se ji niso pripravljeni odreči. Nekatere mlade družine nadaljujejo tradicijo, nekatere ta ne zanima, spet druge pa se vračajo nazaj k njej. Zato si poglejmo, kako pobarvamo jajca s čebulnimi olupki.

Za barvanje pirhov s čebulnimi olupki potrebujemo:

♦ Rdeče čebulne olupke

♦ Jajca

♦ Najlonske nogavice

♦ Sukanec

♦ Travo in različno zelenje

Pirhi
Pirhi/ FOTO: Dreamstime

Jajca pred kuho operemo in osušimo, da odstranimo morebitno umazanijo. Po želji nanje nadevamo rastlinje in različne okraske. Z razrezanimi delčki najlonskih nogavic objamemo jajce in rastlinje ter vse skupaj zavežemo s sukancem. Okrašena jajca damo v veliko posodo, ki je predhodno že napolnjena s čebulnimi olupki. Več olupkov kot damo v posodo, bolj intenzivno barvo dobimo. Kuhamo nekje do pol ure, nato pa počakamo, da se jajca ohladijo.

Najlonske nogavice in rastlinje na koncu sčistimo z jajc in jih postrežemo. Za večji sijaj lahko pirhe premažemo z navadnim ali olivnim oljem. 

Pirhi
Pirhi/ FOTO: Dreamstime

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Bo Šabedru uspelo pomiriti preobremenjene ...
ŠPORT
Coutinho v nemilosti katalonskih navijačev: Se ...
POP IN
Zvezdnika iz 80. let nagnali iz trgovine, ker je ...
TV ODDAJE
Špela šokirana, Tanja v smeh
VIZITA.SI
Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
OKUSNO.JE
To morate vedeti, če jih imate radi!
ZADOVOLJNA.SI
Rojstni list razkril, kje je v resnici rodila ...
MOSKISVET.COM
Corinna Schumacher: Hčerka razmišlja o slovesu
BIBALEZE.SI
Dobrotnik Amir ima za vas pomembno sporočilo
CEKIN.SI
Kako starševski stil vpliva na otrokovo uspešnost ...
DOMINVRT.SI
Tako lahko sami razmnožujemo orhideje
ZADOVOLJNA.SI
90-dnevni izziv: kako do poletja izgubiti odvečne ...