dominvrt
Izvirni leseni dodatki za dom, ki jih lahko izdelate sami
DIY

Izvirni leseni dodatki za dom, ki jih lahko izdelate sami

02.05.2019, 9:15
0

Če v teh dneh niste skočili na kakšen krajši praznični dopust in prosti čas preživljate v senci domače hruške, razmišljujoč, kako bi se še dodatno sprostili, imamo za vas odličen predlog. Po domači garaži pobrskajte za kašnim odpadnim lesenim kosom, razbremenite odsluženo paleto ali prah obrišite s počivajočih lesenih grč. Z malo spretnosti si iz omenjenih elementov lahko izdelate čudovita stojala za vaše sobne rastline ali kakšne druge dekorativne elemente, ki bodo reciklirana spet dobila svoj namen in hkrati prijetno polepšala vaš interier.

Najpreprosteje izvedljiva ideja, ki vključuje les, sobne rastline in kanček kreativnosti, je pohištveni sestav, pri katerem je rdeča nit tista najbolj tipična lestev, ki jo ima v svojem delovnem avtomobilu vsak mojster in marsikdo od nas tudi doma. V nasprotnem primeru se jo da dobiti tudi v trgovinah z orodjem in gradbenimi pripomočki. Izdelana je iz lesenih letev, ki so med seboj privijačene s kovinskimi vijaki in v večini primerov ni dodatno barvno obdelana, kar je le eden od razlogov, da se odlično poda tudi v sodoben interier.

Da lahko izdelamo tovrsten poličnik, poleg osnovnega konstrukcijskega elementa potrebujemo še lesene plošče, ki so ravno tako lahko izdelane iz surovega lesa (v večini primerov gre za smrekov les). Ko se lotimo iskanja primernih plošč, bodimo pozorni tudi na same dimenzije. V povprečju izberemo širino 35 cm, zato da bo plošča lahko neovirano nalegala med kraka lestve. Kar se tiče dolžine samih plošč, je le ta lahko poljubna, paziti moramo le, da bo vedno segala čez obe stranici lestve, saj bomo le tako zagotovili osnovno stabilnost celotnega sestava. 

Ko so plošče izbrane, jih na treh različnih višinah umestimo skozi lestev in če je potrebno, na stikih dodatno privijačimo. Naše stojalo je s tem tudi končano in pripravljeno za umestitev na primerno mesto.
Ko so plošče izbrane, jih na treh različnih višinah umestimo skozi lestev in če je potrebno, na stikih dodatno privijačimo. Naše stojalo je s tem tudi končano in pripravljeno za umestitev na primerno mesto./ FOTO: Dreamstime

Čeprav je tovrstna reciklaža v modi že kar nekaj časa in se nam zdi, da smo videli praktično že vse, kar se da izdelati iz palet, domiselnih idej na tem področju še kar ne zmanjka. Ena od njih je tudi lično stojalo za rože, ki bolje kot prosto stoječe funkcionira kot stensko. Paleto, ki v osnovi meri 120 cm v dolžino, 80 v širino in nekaj manj kot 15 cm v višino, preprosto očistimo, pobrusimo in po želji tudi pobarvamo. Ko je paleta pripravljena, jo umestimo v primeren prostor in jo s sprednjo stranjo obrnemo proti steni. Nato med vse tri lamele umestimo poljubno število manjših okrasnih lončnic in naša mini zelena je končana. 

Nato med vse tri lamele umestimo poljubno število manjših okrasnih lončnic in naša mini zelena je končana. 
Nato med vse tri lamele umestimo poljubno število manjših okrasnih lončnic in naša mini zelena je končana. / FOTO: Dreamstime

Če imate res srečo, boste mogoče v domači drvarnici naleteli tudi na kakšen krajši del debla, ki je sicer še namenjen sečnji in nato, v ogrevalni sezoni, tudi uporabi. Sam po sebi se nam mogoče ne zdi nič posebnega, a če se lotimo čiščenja in tudi nekoliko bolj fine obdelave, kot je denimo brušenje, lahko resnično izdelamo izjemno zanimiv dekorativen kos, ki je hkrati dejansko tudi funkcionalen. Poleg tega, da lahko služi kot stojalo za lončnice, se odlično obnese tudi kot stranska mizica v dnevni sobi ali celo namesto nočne omarice v spalnici. Kos je sam po sebi nekoliko težji, zato je priporočljivo, da spodnji del primerno zaščitimo s filcem, da s prestavljanjem ne bo poškodoval talne obloge v stanovanju. 

Čudovit kos lesenega pohištva, ki ga lahko izdelamo iz drevesnega debla.
Čudovit kos lesenega pohištva, ki ga lahko izdelamo iz drevesnega debla./ FOTO: Dreamstime

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
Milla Jovovich o splavu: Najhujša mora, iz katere ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Majhno stanovanje? Tako ga lahko optično povečate!
OKUSNO.JE
O uvrstitvi v finale odločala slavna pečenka