dominvrt
Tega o hortenzijah zagotovo še ne veste
ROŽE IN VRT

Tega o hortenzijah zagotovo še ne veste

10.07.2019, 10:56
0

Hortenzija je grm ali zelena vzpenjavka, značilna po svojih velikih in bogatih cvetovih. S pravilno nego, obrezovanjem, predvsem pa z zalivanjem lahko poskrbimo, da bo na našem vrtu hortenzija vsako leto bogato cvetela. Poglejmo si, kakšno nego potrebuje in nekaj dejstev, ki jih o hortenzijah zagotovo še niste vedeli.

Hortenzija
Hortenzija/ FOTO: Dreamstime

Hortenzija za svoje uspevanje potrebuje sončno ali polsenčno nego, nikakor pa ne uspeva v senci. Priskrbeti ji moramo rodovitna in vlažna tla, ki vsebujejo vse potrebne mineralne snovi. Vrtne hortenzije imajo navado, da glede na pH zemlje spreminjajo barvo. Razmnožuje se v poletnem času s potaknjenci. Gnojimo jo po potrebi – s tem pridobiva še lepše okrasne cvetove. Hortenzija kot grm ne potrebuje obrezovanja, ljudje pa jo vseeno radi obrezujemo, saj s tem kontroliramo rast in velikost cvetov. Za svoje uspevanje potrebuje ogromno vode!

Pomen, ki se skriva za imenom

Nekateri ljudje verjamejo v pomen imen, ki so dana tako rastlinam kot tudi ljudem. Nekaj resnice že mora biti v tem, kar lahko vidimo na primeru imena hortenzija. Hortenzija (Hydrangea) sestoji iz grške besede 'hydor', ki v prevodu pomeni vodo, in 'angos', ki pomeni kozarec. Hortenzija za svoje uspevanje resnično potrebuje veliko vodo, zato je simbolika, ki jo nosita kozarec in voda, še kako na mestu.

Simbolizem

Hortenzije v sebi nosijo različno simboliko, ki se razlikuje od kulture do kulture. Na Japonskem jo denimo povezujejo s hvaležnostjo, občutkom spoštovanja in občutkom predanosti. Na drugi strani so hortenzijo zaradi njenih širokih in prelepih cvetov v viktorijanski dobi povezovali s hvalisanjem in nečimrnostjo. Seveda pa je simbolika, še danes, odvisna od barve rože. Roza hortenzija predstavlja ljubezen in iskrenost, modra odpuščanje, bela hvalisanje, vijolična pa obilje in razumevanje.

Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?
PREBERI ŠE
Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?

Izjemno redke rastline, ki navdušujejo svet
PREBERI ŠE
Izjemno redke rastline, ki navdušujejo svet

Kaj delamo na vrtu julija?
PREBERI ŠE
Kaj delamo na vrtu julija?

So strupene?

Hortenzije so izjemno strupene! Same korenine, posledično pa tudi cvetovi in celotna rastlina, vsebujejo v sebi nevaren cianid. Poskrbite, da bo ta, sicer ena najlepših rastlin na svetu, stran od otrok in štirinožnih prijateljev! Kot zanimivost pa lahko še dodamo, da so jo budisti včasih uporabljali kot antioksidant, ki so ga dajali v čaj in naj bi zdravil ledvične težave – a te bajke ne preizkušajte doma!

Barvo hortenzij lahko spreminjate po želji

Hortenzija je grm, ki nenormalno hitro in v velikih količinah absorbira mineralne snovi iz zemlje. Barve te rastline so odvisne od kislosti in samega pH prsti. Bolj alkalna kot je prst, bolj nežne odtenke hortenzije boste dobili!

Hortenzijam je posvečen tudi dan v letu

Ljudje imamo tako radi to prekrasno rastlino, da smo ji posvetili celo dan. Ironično, saj v tem času leta sploh ne cveti, je to 5. januar.

Hortenzija
Hortenzija/ FOTO: Dreamstime

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Osrednji del Portugalske zajeli obsežni gozdni ...
ŠPORT
Griezmann: Vem, da bom ob gostovanju v Madridu ...
POP IN
Petra Ecclestone: nova poroka še dražja od ...
TV ODDAJE
Prijavi se: Ljubezen po domače
VIZITA.SI
6 znakov na vašem telesu, ki kažejo, da vam ...
OKUSNO.JE
Sladica presenečenja, ki vam bo zaprla usta
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: ovne čaka uspešen teden, biki bodo ...
MOSKISVET.COM
Trener parkiral oči na vroči PR-ovki in komaj ...
BIBALEZE.SI
Noseča že sedem mesecev
CEKIN.SI
Jih bo rešil nudizem? Dušan in Katarina sta ...
DOMINVRT.SI
Takšen je dom Donalda Trumpa
BIBALEZE.SI
Toliko kilogramov bi smela pridobiti nosečnica v ...