dominvrt
Triki, ki odganjajo komarje
GOSPODINJSTVO

Triki, ki odganjajo komarje

17.06.2019, 14:41
6

Komarji so tisti nadležni insekti, s katerimi se borimo, ko se začnejo poletni meseci in visoke temperature. Nekaterim povzročajo večje težave, drugim manjše. Poglejmo si, zakaj določene ljudi komarji pikajo raje kot druge in navsezadnje, kaj je tisto, kar imamo vsi doma in jih prežene v sekundi!

Sivka
Sivka/ FOTO: Dreamstime

Topli poletni večeri so tu, z njimi pa sezona druženja s prijatelji in družino na balkonu ali terasi. Končno se začenjajo sezone piknikov, dobre glasbe in dobro preživetih večerov, ki se nemalokrat veselo razvlečejo do jutra. A kaj, ko imamo vedno in vsakič znova, prav vsi, težavo z eno in isto nadlogo – komarji. Insekt, ki je siten in nadležen kot le malokdo, lahko pokvari še tako popoln večer s prijatelji.

Mnenja glede tega, koga komarji pikajo bolj in koga manj, so deljenja. Nekateri trdijo, da je vse odvisno od krvne skupine, barve oblačil, vrste zaužite pijače ali pa le od genetike in metabolizma posameznika. Vedenje o vsem tem pa nam preprosto nič ne koristi, ko vsako poletje trpimo pod piki in bulami komarjev.

Seveda obstajajo kemični preparati, ki se kupijo v trgovini in s katerimi se lahko poškropimo. Toda zakaj bi jih uporabljali, če imamo naravne sestavine, ki so veliko bolj učinkovite, že doma? V nadaljevanju si lahko preberete, kaj je tisto, kar bo nadležne male insekte pregnalo.

Znebite se mravelj v 7 korakih!
PREBERI ŠE
Znebite se mravelj v 7 korakih!

8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo navdušili
PREBERI ŠE
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo navdušili

Vroče? Izdelajte klimo sami!
PREBERI ŠE
Vroče? Izdelajte klimo sami!

Triki shranjevanja v majhni kuhinji
PREBERI ŠE
Triki shranjevanja v majhni kuhinji

Kava

Kava je vsekakor tisto živilo, ki ne manjka v nobenem domu. Četudi je ne pijemo, jo imamo vsaj za čas obiskov. Hkrati je kava tista sestavina, ki preverjeno odganja komarje. Na majhen krožnik posujte kavo (količina je navadno dve do tri velike žlice) in jo zažgite. Žuželke imajo po večini zelo močno razvita čutila za vonj, prežgana kava jih odbija. 

Prisegate na naravno ali kupljeno zaščito?
Prisegate na naravno ali kupljeno zaščito?/ FOTO: Dreamstime

Olje sivke

Olje sivke, ki se lahko kupi v različnih trgovinah, lekarni, lahko pa ga tudi izdelamo sami, vsebuje močne vonjave, ki jih različni insekti ne prenašajo. Najbolje pri tem je, da ga lahko uporabimo tako za preventivo kot za kurativo. Poškropite ga lahko po prostoru ali pa preprosto nanesete na svoje telo.

Rožmarin

Rožmarin na insekte deluje podobno kot kava. Da v bližini ne bo niti enega komarja, preprosto na krožniku ali kakršnemu koli podstavku zažgite nekaj vejic tega priljubljenega zelišča in uživajte v sproščenem zraku brez nadležnih insektov.

Česen
Česen/ FOTO: Dreamstime

Vse to vas čaka na dopustu s kosmatincem
PREBERI ŠE
Vse to vas čaka na dopustu s kosmatincem

Prej in potem: Neverjeten rezultat v nekaj minutah
PREBERI ŠE
Prej in potem: Neverjeten rezultat v nekaj minutah

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Česen

Česen je eden najboljših odganjalcev komarjev. Zmeljite nekaj strokov česna, zavrite jih v vodi, nato pa mešanico uporabite tako, da jo poškropite po prostoru. Tako kot sivkino olje je tudi takšna tekstura uporabna za preventivo ali kurativo!

Olje limonske trave

Olje limonske trave se uporablja za številne lepotne in prehranske namene. Limonska trava blaži različne prebavne težave, nespečnost, prehlade, hkrati pa krepi imunski sistem. Uporabna je torej za različne namene, olje limonske trave pa je eno izmed najbolj efektivnih sredstev, ki služi za odganjanje komarjev. Poškropite ga lahko po prostoru ali pa ga nanesete na svoje telo.

Strokovne in zdravstvene nasvete za soočanje s komarji si lahko preberete na Vizita.si.

Komar
Komar/ FOTO: Dreamstime

NOVICE
Praznovanje dneva vrnitve Primorske k matični ...
ŠPORT
Marquez 'ukradel' zmago Quartararoju v zadnjem ...
POP IN
Hailey Bieber: Nihče ne more vedeti, kaj se ...
TV ODDAJE
Kot deklica želela delati pri filmu, danes kot ...
VIZITA.SI
Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega ...
OKUSNO.JE
Hitra in zdrava sladica po bralkinem receptu
ZADOVOLJNA.SI
Ajda Sitar dahnila 'da' v dih jemajoči poročni ...
MOSKISVET.COM
Za to Srbkinjo trdijo, da je najlepša ženska na ...
BIBALEZE.SI
Lahko slovenska dijakinja hodi v šolo, a ni ...
CEKIN.SI
To je najboljša napoved otrokovega uspeha v ...
DOMINVRT.SI
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
OKUSNO.JE
Preprost recept za hiter in zdrav zajtrk